O expeditie formata din oameni de stiinta si exploratori va porni in scurt timp spre zona Arctica sperand sa decopere cum se topeste gheata din Oceanul Arctic. Cei patru membri ai echipei vor pleca in luna martie din Polul Nord spre Groenlanda cercetand gheturile timp de 10 saptamani. Sistematic se vor opri pentru a face gauri in gheata pluitoare si vor testa apele cu o serie de instrumente menite sa determine temperatura, salinitatea etc, informeaza BBC.

Studiile vor fi efectuate pe startul subtire de apa aflat sub gheturile plutitoare. In timpul verii gheata din oceanul Arctic se topeste mai repede decat se preconizase. Rezultatele expeditiei ar putea aduce imbunatatiri viitoarelor prognoze computerizate.

Potrivit specialistilor de la Centrul National de Oceanografie din Anglia, zona Arctica este cel mai bun barometru al schimbarilor climatice. Tot acestia au explicat ca misiunea echipei de cercetatori nu vizeaza doar ursii polari ci vietile noastre ale tuturor fie ca ne aflam in Europa sau in SUA.