Peste 2.500 de politisti din Berlin au participat miercuri la actiunea de evacuare in masa a persoanelor care locuiau intr-un imobil din sectorul Friedrichshain. Actiunea a durat mai bine de cinci ore si s-a soldat cu zeci de arestari dupa ce o parte din rezidenti s-au blocat in interiorul locuintelor. Peste 1.000 de persoane s-au adunat in fata cladirii evacuate protestand cu pancarte si sloganuri, informeaza The Guardian.

Povestea imobilului in cauza este legata de caderea Zidului Berlinului. In anul 1990 in capitala Germaniei au fost ocupate ilegal mai multe cladiri care la respectiva data erau nelocuite. In 1992 aceste imobile au fost preluate de Consiliul locuintelor care a incheiat un contract inchiriere cu ocupantii prin care acestia au devenit chiriasi cu acte in regula.

Casa in litigiu a fost vanduta de catre Consiliul locuintelor unui dezvoltator privat care a preluat si contractele chiriasilor. Dezvoltatorul doreste acum sa renoveze cladirea si sa amenajeze in interiorul ei apartamente de lux. Chiriasii sunt revoltati pentru ca sunt scosi afara din casa dar mai ales pentru ca nu vor putea plati noua chirie dupa renovare. Chiria pe care o plateau la Consiliul locuintelor este foarte mica, ramanand pana in prezent la nivelul anului 1992.