Presedintele SUA Barack Obama a declarat marti ca Pakistanul ar trebui sa respecte imunitatea diplomatica de care beneficiaza angajatii consulari. Declaratia vine in urma arestarii lui Raymond Davis, fost membru in trupele speciale SUA, care a impuscat luna trecuta doi pakistanezi in orasul Lahore. Davis sustine ca a actionat in legtima aparare fiind victima unui jaf armat, anunta Reuters.

Washingtonul sustine eliberarea imediata a cetateanului american careia i-a fost incalcat dreptul la imunitate diplomatica in timp ce Pakistanul doreste ca un tribunal intern sa decida soarta lui Davis.

Senatorul John Kerry, care a mers in Pakistan pentru solutionarea problemei, a transmis condoleante familiilor celor doi pakistanezi impuscati, dar a sustinut dreptul la imunitate diplomatica si a sanctionat incalcarea ei de catre autoritati. Totodata Kerry a anuntat ca Departamentul de Stat al Justitiei americane va deschide o ancheta.

Autoritatile pakistaneze se afla intr-o situatie dificila, deoarece eliberarea lui Davis ar starni mania talibanilor aflati in legatura cu Al Qaida care au avertizat deja ca vor pedepsi orice miscare in acest sens. ​