Ultimele aparitii televizate ale liderului libian Muammar Gaddafi denota, fara indolaia, semnele unei personalitati paranoice, precizeaza psihiatrul de origine spaniola Jose Cabrera si autorul cartii “Sanatatea mentala si politica”, potrivit El Mundo.

Muammar Gaddafi la aniversarea a 40 de ani de la Revolutia Libiana, septembrie 2009Foto: AGERPRES

“Este evident faptul ca tinerii, rebelii sunt drogati. Nicio persoana rationala nu ar pune la indoiala mandatul meu” si “Sunt singurul lider al revolutiei. Nu voi demisiona. Voi muri asemenea unui martir”, acestea sunt doar doua dintre perlele rostite de Muammar Gaddafi in aparitiile sale televizate recente. Aceste doua replici, insotite de gesturile histrionice ale liderului libian, scot in evidenta un gen de postura adesea studiat de specialisti, dar si un limbaj care denota furie.

Comportamentul dictatorului Muammar Gaddafi reda caracteristicile ce descriu personalitatea paranoica. “Fara indoiala ca discursul sau rostit rapid si plin de furie de pe o scena improvizata, avand in fundal palatul devastat de rebeli releva toate caracteristicile ce definesc un cadru paranoic activ, aflat in ultimul stadiu de evolutie ”, declara Jose Cabrera, psihiatru spaniol.

“Muammar Gaddafi prezinta in mod clar semnele unei stari mentale patologice, care il face incapabil de a mai accepta orice fel de critica sau de indoiala la adresa persoanei sale”, completeaza Jesús de la Gandara, seful departamentului de psihiatrie din cadrul unui centru de ingrijire din Burgos, Spania.

Referindu-ne la Muammar Gaddafi nu avem in vedere doar profilul unei persoane paranoice, ci o personalitate paranoica ce nu mai are nicio solutie de iesire din aceasta stare mentala, comportamentul ei fiind mult mai periculos deoarece poata da frau liber propriilor convingeri si temeri, precum si narcisismului. Aceste persoane traiesc intr-o permanenta stare de frica, conchide Cabrera. ​