Organizatia Natiunilor Unite a lansat marti un apel catre comunitatea internationala pentru evacuarea masiva a zecilor de mii de persoane care vor sa paraseasca Libia. Acestia asteapta in partea libiana a frontierei cu Tunisia sa poata intra in aceasta tara, anunta AFP.

Situatia de la granita dintre Libia si Tunisia a atins nivelul critic dupa trecerea a peste 70.000 de persoane fugite dupa evenimentele din 20 februarie. Circa 40.000 de oameni, inclusiv egipteni, asteapta in prezent sa paraseasca Libia.

ONU a anuntat ca dupa consultari cu Tunisia si Egipt s-a stabilit un program comun de evacuare, care are ca scop imbunatatirea semnificativa a eforturilor de la granita Libiei. Organizatia a cerut comunitatii internationale sprijin urgent constand in mijloace financiare si logistice, aeronave si personal specializat.

Politistii de frontiera tunisieni au tras focuri in aer pentru a incerca sa controleze multimile de oameni care se inghesuiau pentru a trece granita si a scapa de violentele din Libia.

Vamesii lasau oamenii, in mare parte straini care lucrau in Libia, sa treaca frontiera la Ras Jdir, insa nu reuseau sa le proceseze datele suficient de repede pentru a face fata numarului mare. Multimea a fost impinsa intr-un zid care delimiteaza zona tampon dintre cele doua state. Din cand in cand, garzile deschideau o poarta de metal pentru a permite accesul unui grup de oameni.