Franta: Sarkozy ar putea pierde alegerile din primul tur. Presedintele francez Nicolas Sarkozy ar putea fi eliminat din primul tur al alegerilor prezidentiale, fiind devansat de liderul francez de extrema dreapta, Marine Le Pen si de socialistul Dominique Strauss-Kahn, potrivit unui nou sondaj publicat luni de site-ul publicatiei Le Parisien. Sondajul Harris Interactive confirma anchetele publicate anterior de catre cotidianul francez, care anuntau ca liderul extremei dreapta se afla pe primul loc in topul intentiilor de vot prezidentiale pentru primul tur, ale alegatorilor. De data aceasta, in cazul in care ar candida socialistul Dominique Strauss-Kahn - presedintele Fondului Monetar International, care nu si-a anuntat inca intentiile - actualul presedinte, Nicolas Sarkozy ar putea fi eliminat din primul tur al alegerilor, fiind la cel mai scazut nivel de popularitate din 2007 pana in prezent.

presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Barack Obama glumeste pe seama jurnalistilor. Presedintele american Barack Obama a declarat luni ca jurnalismul este o meserie inutila. In timpul unei vizite efectuate la o scoala din Arlington, la sud de Washington, Obama a mentionat ca una dintre profesoare a lucrat in presa. "Inainte de a incepe sa predea, a fost jurnalist. Apoi a decis sa se schimbe si sa faca ceva util", a spus Obama. Presedintele s-a scuzat imediat fata de reporterii prezenti la eveniment: "a fost o gluma, nu m-am putut abtine". Gluma a venit la cateva minute dupa ce Obama a refuzat sa raspunda intrebarilor jurnalistilor cu privire la intalnirea pe care a avut-o cu primul-ministru australian, Julia Gillard, informeaza AFP.

NASA nu sustine ideea potrivit careia exista bacterii extraterestre in meteoriti. Un cercetator NASA a starnit dezbateri in comunitatea oamenilor de stiinta sustinand ca a descoperit mici fosile ale unor bacterii extraterestre in meteoritii care au aterizat pe pamant. NASA a lansat o declaratie prin care se dezice de ipotezele lansate de catre omul de stiinta Richard Hoover. "NASA este o agentie stiintifica si tehnica, deschisa catre mass-media si catre public. Desi recunoastem valoarea schimbului liber de idei, date si informatii ca parte din anchetele stiintifice si tehnice, nu putem sustine o ipoteza stiintifica decat daca aceasta a fost examinata de catre expertii nostri calificati. Aceasta lucrare a fost prezentata in 2007 in International Journal of Astrobiology. Cu toate acestea, procesul de examinare nu a fost finalizat inainte de prezentare. NASA nu a fost la curent cu faptul ca lucrarea a fost recent preluata si in Journal of Cosmology sau, ulterior, in alte publicatii. Intrebarile sublimentare ar trebui adresate autorului lucrarii", a declarat Dr. Paul Hertz, om de ştiinţă la Directoratul de Misiuni Stiintifice NASA din Washington, citat de site-ul Spaceref.com.

Seful diplomatiei libiene: Franta, Marea Britanie si SUA vor sa isi imparta Libia. Seful diplomatiei libiene, Moussa Koussa, a acuzat Franta, Marea Britanie si Statele Unite ca au facut o conspiratie "pentru a imparti Libia". "Este clar ca Franta, Marea Britanie si Statele Unite mentin acum contactul cu cei care au fugit din tara si cu opozitia", a declarat Koussa in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Tripoli. Koussa s-a autodeclarat "singurul reprezentant al Libiei" si a facut referire la Consiliul National libian, format din reprezentanti ai insurgentilor care se opun din 15 februarie fortelor colonelului Muammar Gaddafi. "Asta inseamna ca exista o conspiratie de a diviza Libia", a mai adaugat seful diplomatiei libiene, citat de AFP.

Discovery s-a desprins de ISS, pregatindu-se sa revina pe Pamant. Naveta spatiala Discovery s-a detasat luni de Statia Spatiala Internationala (ISS), pregatindu-se sa inceapa intoarcerea sa la Pamant si sa puna capat ultimei sale misiuni in spatiu. Aterizarea este programata pentru miercuri. Discovery si echipajul navetei au livrat pe Statia Spatiala primul robot umanoid si echipamente de rezerva de dimensiuni mari. Dupa ce va reveni pe Pamant, Discovery va fi scoasa din serviciu si va fi expusa intr-un muzeu. Ultima misiune a durat opt zile in spatiu si a inclus si doua iesiri pe orbita. Miercuri, cei sase astronauti urmeaza sa ajunga la Centrul Spatial Kennedy din Florida. Discovery este cea mai veche dintre cele trei navete ale flotei spatiale americane. Naveta americana a zburat pentru prima data in 1984. Aceasta efectueaza a 39-a si ultima misiune in cei 26 de ani de serviciu. NASA incheie astfel programul de zbor spatial uman, zborul final al navetei Endeavour este programat pe 19 aprilie, iar cel al navetei Atlantis, pe 28 iunie, scrie AFP.

Michelle Obama, personalitatea politica preferata a americanilor. Prima doamna a Statelor Unite, Michelle Obama, este personalitatea politica cea mai simpatizata de americani, depasindu-si sotul, care se claseaza pe locul patru in acest clasament, potrivit unui sondaj publicat luni si citat de AFP. Sondajul de opinie efectuat de universitatea Quinnipiac o crediteaza pe Michelle Obama cu un scor de 60,1, pe o scala de 100 de puncte. Sotul sau, presedintele Barack Obama, are 56,5 puncte. Fostul presedinte Bill Clinton ocupa locul doi (59,2 puncte) urmat de popularul guvernator republican din New Jersey, Christopher Christie (57 de puncte). Necunoscut inca la nivel national in urma cu un an, Christopher Christie a exclus o candidatura din partea republicanilor la prezidentialele din 2012, in ciuda presiunilor din partea apropiatilor sai. Fosta candidata republicana pentru functia de vicepresedinte Sarah Palin ocupa locul 21, cu 38,2 puncte.

Libia: Aviatia a bombardat portul petrolier strategic Ras Lanouf, nu s-au raportat victime. Fortele pro-Gaddafi au bombardat luni portul petrolier strategic Ras Lanouf, in estul Libiei, unde opozantii au recurs la artileria anti-aeriana pentru a se apara. Un ziarist al agentiei de stiri se afla la un post de control de la periferia estica a orasului Ras Lanouf si a vazut o explozie urmata de un nor de fum la circa doi kilometri distanta, in desert. Sase piese de artilerie amplasate la postul de control au tras in acel moment spre cer. Avioanele libiene au efectuat duminica doua raiduri asupra Ras Lanouf, care se afla in mainile insurgentilor de vineri, fara a fi raportate insa victime, relateaza AFP.