Un grup de israelieni intre care fostul sef al Mossadului, fostul sef al Shin Bet, serviciul israelian de informatii si unii militari doresc sa propuna o varianta pentru incheierea pacii cu lumea araba. Grupul crede ca initiativa lor se va bucura de popularitate si va reusi sa influenteze guvernul Israelului, informeaza New York Times.

Grupul poarta denumirea de Israeli Peace Initiative si a redactat un document in care se vorbeste de un stat Palestinian in apropiere de West Bank si Gaza, cu capitala in estul Ierusalimului; retragerea evreilor din Golan Heights, Siria; crearea unui mecanism regional de securitate sau crearea unor proiecte de cooperare economica.

Danny Yatom, fostul sef al Mossadului, a declarat ca initiativa a fost inspirata de revoltele recente din tarile vecine Israelului si ca este timpul ca si vocea evreilor sa fie auzita de autoritati. Fostul sef al Shin Bet, Yaacov Perry, spune ca a transmis deja o copie a documentului catre premierul Benjamin Netanyahu care s-ar fi aratat nerabdator sa il studieze.