Un atac aerian britanic a lovit miercuri campul petrolier Sarir, din bazinul Sirte, si a deteriorat o conducta importanta care realiza conexiunea dintre un depozit petrolier si un port mediteranean, potrivit oficialilor libieni citati de catre Reuters.

"Avioanele britanice au efectuat un atac aerian impotriva campului petrolier Sarir. In urma atacului, trei paznici au fost ucisi, iar alti angajati au fost raniti", a declarat adjunctul Ministrului de Externe libian, Khaled Kaim.

Kaim a mai declarat ca atacul aerian a avariat o conducta care realiza conexiunea cu portul libian Marsa El Hariga, din orasul estic de coasta Tobruk, situat la 460 de kilometri de Benghazi. "Nu exista nicio indoiala ca aceasta agresiune este impotriva legii internationale si nu este in conformitate cu rezolutia Natiunilor Unite", a mai spus Khaled Kaim.

Campul petrolier Sarir, descoperit in anul 1961, este situat in bazinul Sirte, unde se gasesc aproximativ 80% dintre rezervele de petrol din Libia.

Oficialii Ministerului britanic al Apararii nu au fost disponibili pentru comentarii pana la aceasta ora.

Liderul militar al rebelilor libieni a lansat o critica fara precedent la adresa NATO, acuzand alianta ca "lasa sa moara locuitorii din Misrata" (vest) in fata tirurilor fortelor loiale colonelului Muammar Gaddafi, care au castigat teren si in est, in apropiere de Brega, relateza AFP.

"Presa internationala trebuie sa sustina puternic Misrata si sa ceara ajutorul NATO care crede ca ne face un serviciu bombardand pe ici, pe colo, in timp ce lasa locuitorii din Misrata sa moara in fiecare zi", a afirmat marti generalul Abdel Fattah Younes, intr-o conferinta de presa sustinuta in fieful rebelilor, la Benghazi (est). "Daca NATO mai asteapta o saptamana, va fi sfarsitul pentru Misrata; nu vom mai gasi pe nimeni acolo", a adaugat generalul, fost ministru de interne al lui Gaddafi care s-a raliat rebeliunii in februarie.

Sute de mercenari din Belarus il ajuta pe colonelul Muammar Gaddafi sa reziste in fata loviturilor aeriene ale NATO si a insurectiei din tara, scrie cotidianul rusesc Komsomolskaia Pravda, preluat de AFP. Acesti militari, majoritatea fosti membri ai unitatii fortelor de elita 334, au contracte individuale si sunt platiti de regimul libian, spune cotidianul rusesc, care citeaza surse din interiorul statului major belarus.