Opozitia libiana a respins "foaia de parcurs" pentru incetarea ostilitatilor din Libia, prezentata de catre Uniunea Africana. Liderii rebelilor, Mustafa Abdul Jalil si Abdul Hafiz Ghoga, s-au intalnit luni, la Benghazi, cu delegatia formata din presedintele sud-african, lideri din Mauritania, Congo, Mali, Uganda si Secretarul General al Uniunii Africane. Jalil si Ghoga au sustinut o conferinta de presa in urma discutiilor si au declarat ca vor respinge orice plan care nu include indepartarea lui Gaddafi, relateaza CNN.

Liderul Consiliului National al rebelilor libieni Mustafa Abdel Jalil, impreuna cu un membru al delegatiei UA, la BenghaziFoto: Reuters

"Planul propus de catre Uniunea Africana, cu care Gaddafi a fost de acord, nu ofera nicio solutie la violentele impotriva poporului libian," a declarat Ghoga, adaugand ca opozitia ramane deschisa la alte propuneri din partea UA.

Declaratia a venit in aceeasi zi in care UNICEF a emis un comunicat potrivit caruia cel putin 20 de copii - cu varste cuprinse intre 9 luni si 10 ani - au fost ucisi in Misrata.

Planul de pace propus de UA prezinta patru pasi de baza:

- Incetarea imediata a focului

- Cooperarea autoritatilor libiene "pentru a facilita furnizarea de asistenta umanitara"

- Protectia cetatenilor straini in Libia

- Inceperea discutiilor intre autoritati si opozitie pentru a asigura o perioada de tranzitie pasnica si pentru a pune in aplicare reformele politice necesare pentru eliminarea cauzelor actualei crizei

De asemenea, in foaia de parcurs se precizeaza ca rezolutia finala trebuie sa ia in considerare "aspiratiile poporului libian spre democratie, reformele politice, in justitie, pace si securitate, precum cele sociale, de dezvoltare".

Muammar Gaddafi a acceptat planul pentru incetarea conflictului din Libia, potrivit presedintelui sud-african Jacob Zuma, citat de Reuters: "Am obtinut un angajament convingator din partea fratelui nostru Gaddafi. Delegatia libiana a acceptat foaia de parcurs prezentata de noi si va da o sansa incetarii conflictului".

"Statele Unite vor sa vada in Libia o tranzitie care va atrage dupa sine plecarea de la putere a lui Muammar Gaddafi," a declarat luni secretarul american de stat, Hillary Clinton, preluata de Reuters. Sefa diplomatiei de la Washingon a adaugat ca SUA vor ca liderul de la Tripoli sa paraseasca si Libia.

Fostul ministru de externe libian Moussa Koussa, refugiat in Marea Britanie, a declarat pentru radio BBC, luni, ca Libia ar putea deveni "o noua Somalia", in cazul in care conflictul ar continua: "unitatea Libiei este esentiala pentru solutionarea conflictului".

Fiul dictatorului, Saif al-Islam Gaddafi, a declarat intr-un interviu difuzat luni de catre televiziunea de stat ca ca ar fi "ridicol" ca cineva sa isi inchipuie ca tatal sau va renunta la putere si ca atacurile aeriene sunt daunatoare, informeaza Reuters.

Citeste si: