Cum iti poti cumpara Mercedes la pret de Tico. Autoturismele de mare putere - in majoritate de teren sau de viteza - au ajuns o piatra de moara de gatul unor proprietari care acum vor sa scape de ele la preturi derizorii. Impozitul anual care trebuie platit de posesorii acestor masini se apropie de pretul de vanzare. Prin Ordonanta de Guvern 59/2010, Executivul a decis sa creasca impozitul anual pentru autovehicule. Cei mai loviti au fost proprietarii masinilor care au capacitatea cilindrica de peste 3.000 de cmc si care se vad nevoiti sa plateasca un impozit care variaza intre 1.100 de euro si 1.800 de euro pe an. Pentru a scapa urgent de aceasta amenintare, sute de posesori ai unor astfel de autovehicule le-au scos la vanzare la preturi mai mici sau apropiate de valoarea impozitului anual. Exista cazuri in care proprietarii au lasat sute de euro din pret doar pentru a nu ramane cu masina inca un an in proprietate. Trebuie mentionat ca majoritatea sunt autoturisme fabricate in anii '90, scrie Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Operatiunea "kill Bin" si balbele SUA. Anuntul presedintelui Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, ca liderul Al-Qaida, Osama bin Laden, e mort a fost urmat de multe balbaieli din partea oficialilor americani. Dupa ce s-a jucat de-a soarecele cu pisica timp de zece ani cu serviciile secrete americane, liderul Al-Qaida a fost lichidat de un comando al US Navy, intr-o vila luxoasa din Pakistan. Multi il credeau pe cel mai cautat om de pe pamant, teroristul Osama bin Laden, ascuns prin pesterile din muntii Pakistanului, si putini s-ar fi gandit sa-l caute intr-o resedinta luxoasa in apropierea unei academii militare pakistaneze, din statiunea de lux Abbottabad, aflata la doar doua ore de mers cu masina de capitala Islamabad. Informatia care a dus la localizarea lui bin Laden a venit in august 2010. Serviciile secrete americane stiau de ani buni "numele de razboi al mesagerului" de incredere al liderului terorist si banuiau ca cei doi ar putea locui impreuna. Aflasera acest lucru de la membrii Al-Qaida capturati si inchisi la Guantanamo. CIA a reusit sa-i stabileasca identitatea reala a "curierului" in 2007. Mai ramanea de aflat unde locuia acesta. Americanii au depistat si acest lucru in vara anului trecut, scrie Adevarul.

Wikileaks: Centrala nucleara de la Belene, Bulgaria - o bomba cu ceas. Compania Nationala de Electricitate din Bulgaria (NEC) a ignorat, in anul 2009, mai multe ordine emise de alte autoritati ale tarii vecine, pentru stoparea lucrarilor preliminarii la centrala nucleara de la Belene, se arata intr-o cablograma secreta a Ambasadei SUA la Sofia, data recent publicitatii de Wikileaks. Belene este o bomba cu ceas, considera Wikileaks. Stoparea lucrarilor a fost dispusa pentru ca lucrarile nu corespundeau standardelor de siguranta, de calitate si de mediu. NEC a cerut si obtinut de la Ministerul bulgar al Dezvoltarii Regionale si Lucrarilor Publice aprobarea continuarii lucrarilor in lipsa unui plan de asigurare a calitatii. Germanii de la RWE, care fusesera implicati in proiect, s-au retras din Bulgaria, dupa ce li s-a refuzat, in mod repetat, accesul la rapoartele de siguranta si de mediu, invocandu-se clauze de confidentialitate. Dupa retragerea RWE, proiectul Belene a fost temporar "inghetat", insa Rusia a presat Bulgaria sa continue lucrarile si sa achizitioneze tehnologie ruseasca, scrie Gandul.

Fostul sef al spionajului militar, despre moartea lui Osama bin Laden. Analistul militar Gheorghe Rotaru, fost director general al Directiei Generale de Informatii din MApN, explica, in exclusivitate pentru EVZ, semnificatia si consecintele lichidarii lui Bin Laden. La ora la care apar aceste randuri, marea majoritate a lucrurilor care trebuiau spuse despre anihilarea lui Bin Laden au fost deja enuntate. Statele Unite au dovedit ca nu uita si nu iarta. Vestea a fost primita cu entuziasm in orasele americane, mai ales in New York si Washington, orasele "martir" ale Americii, euforia cetatenilor americani iesiti in strada demonstrand ca prinderea si pedepsirea celui care a declansat atat de mult invocatul "razboi impotriva terorismului" au fost asumate nu numai la nivelul Casei Albe, dar si la cel al americanului simplu.

De ce partidele isi ignora alegatorii. Pe hartie sau pe bloguri, aspirantii la sefia PDL au venit cu viziuni diferite despre cum ar trebui sa arate partidul si Romania. In practica insa, campania interna nu este axata pe dezbaterea ideilor propuse, ci predomina taierile de panglici si atacurile, multe dintre ele la persoana. Fata de contracandidatul sau la sefia PDL, Emil Boc are avantajul detinerii functiei de premier, functie care-i permite nu doar sa taie panglici prin tara, ci si sa promita sau sa acorde bani de la Guvern pentru diferite proiecte ale administratiilor locale. In contrapartida, Vasile Blaga are de partea sa mai multi lideri deosebit de vocali, precum Radu Berceanu, Cezar Preda sau Cristian Boureanu. Cu ajutorul lor, Blaga ii tinteste pe Boc si pe sustinatorii acestuia, iar romanii au avut ocazia sa afle ce faceau "unele blonde" prin 2002, ca "unii ministri (...) nu fac deosebirea intre bitum si asfalt" si cat "o duce capul" pe ex-ministrul Monica Macovei, scrie Romania Libera.

Dan Diaconescu, pe locul trei in topul increderii. Presedintele PNL, Crin Antonescu, are cel mai mare procent de aprecieri pozitive - 25,6%, potrivit unui sondaj realizat de IMAS pentru ziarul "Adevarul" in perioada 8-19 aprilie 2011. De altfel, podiumul sondajului de opinie este dominat de politicieni din afara arcului guvernamental. Liderul PSD, Victor Ponta, este al doilea clasat, cu 23,2%, in timp ce Dan Diaconescu are o cota de 16%, iar presedintele Senatului, Mircea Geoana, are 12,3%. Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, este cotat cu 11,4% si a reusit sa il depaseasca pe seful statului, Traian Basescu, cotat cu doar 10,8%. Premierul Emil Boc are doar 8,6% aprecieri pozitive, dar nu mai este ultimul clasat ca in alte sondaje de opinie. In urma sa se afla acum atat liderul UDMR, Marko Bela, cu 2,7% cat si euroaparlamentarul Adrian Severin, cotat cu 1,9%, scrie Adevarul.

Faceti cunostinta cu Echipa SEAL 6, unitatea speciala care l-a ucis pe Osama bin Laden. Unitatea militara care l-a ucis pe Osama bin Laden in resedinta sa din orasul pakistanez Abbottabad este un grup de elita detasat din cadrul fortelor speciale navale, cunoscut neoficial ca SEAL Team 6, cu toate ca numele oficial al echipei este tinut secret, potrivit Business Insider. SEAL Team 6 participa la misiunile speciale de contraterorism, printre care si operatiunile de salvare ale ostaticilor de peste hotare. Membrii unitatii sunt cunoscuti drept agenti "negri" deoarece sunt implicati in misiuni neconventionale, clandestine si despre care nu se pastreaza, de obicei, rapoarte oficiale. Ei sunt o entitate in afara armatei, fiind implicati in misiuni secrete, aflate adesea la limita legii, scrie Gandul.

Cum isi faceau reclama marii scriitori. Intr-un articol mai mult decat amuzant din The New York Times, scriitorul si istoricul Tony Perrottet, care a abordat cat se poate de dezinhibat istoria in volume cu titluri sugestive ca "Partile intime ale lui Napoleon" sau "Jocurile Olimpice in pielea goala", trece in revista campaniile de PR ale "colegilor sai de breasla" intrati de mult in manuale, de la Herodot la Hemingway. Pornind de la propriile sale experiente, Perrottet recunoaste ca pentru un autor din secolul XXI, a scrie o carte este "partea cea mai usoara" si ca adevaratele chinuri ale facerii apar de-abia cand vine vorba de promovarea volumului cu pricina. Incercand sa-si linisteasca constiinta care-l mustra pentru modul desantat in care isi bombardeaza la fiecare noua lansare a unei carti familia, prietenii si cunostintele cele mai indepartate cu mailuri, mesaje pe facebook si pe twitter promitandu-le tot soiul de minuni "fix ca un un comis voiajor care vinde Viagra", Perrottet a cautat precedente celebre in istoria literaturii care sa-l faca sa se simta putin mai bine in ceea ce priveste propria "campanie nesimtita", scrie Romania Libera.

O ora pe o platforma petroliera din Rusia. Cele aproximativ 60 de minute pe care le-am petrecut pe platforma petroliera detinuta de Lukoil in Marea Caspica s-au scurs atat de repede, de parca as fi stat doar cateva momente pe uriasul de metal. Exploatarea zacamantului Korchagin este abia la inceput, dar, peste trei ani, Lukoil va extrage de aici echivalentul a jumatate din productia anuala de titei a Romaniei. Din orasul Astrahan, am ajuns pe platforma dupa un zbor cu elicopterul de 90 de minute, din care jumatate de-a lungul Volgai, iar restul deasupra marii. Strabatand Rusia de la nord la sud, fluviul Volga - cel mai lung din Europa - se varsa in Marea Caspica in regiunea Astrahan, zona care joaca un rol din ce in ce mai important din punctul de vedere al resurselor de petrol si gaze. Din aceasta regiune, Gazprom extrage anual aproape cat intreaga productie de gaze a Romaniei, iar companiile petroliere au planuri pentru urmatorii 50 de ani, scrie Adevarul.

Vremea in care gangsterii asfaltau Capitala. Un saptamanal interbelic din Bucuresti ii "innobila" pe drumarii care se imbogateau din pavarea strazilor cu titlul purtat de regii prohibitiei americane. Cu multi ani inainte ca notiunea de libertate a presei sa fie institutionalizata de ONU si omagiata in fiecare zi de 3 mai, mult inainte ca primele televizoare sa isi aprinda ecranele, cand presa scrisa inca isi disputa monopolul informativ cu posturile de radio, la Bucuresti aparea un saptamanal in care temele mari ale politicii nationale erau persecutate in favoarea faptului divers, a polemicilor administrative cu anvergura locala si a dezbaterilor pe teme urbanistice. Publicatia se numea "Gazeta municipala", iesea pe piata duminica, acoperea doar intamplarile din Bucuresti, iar cea mai ampla colectie in care a supravietuit pana astazi, cea a Muzeului Palatul Sutu, indosariaza numere cuprinse intre 1932 si 1946, scrie EVZ.

Drogurile legale, fara antidot. "Magazinele de vise" de la coltul strazii se inchid, dar consumatorii isi cumpara "marfa" de pe internet, inconstienti de pericolele la care se supun. Victimele prafurilor sintetice din "spice shopuri" sunt cel mai greu de tratat pentru ca, deocamdata, nu exista medicamentatie pentru aceasta dependenta, spun specialistii. Traficul cu substante etnobotanice trece usor-usor online. Pe masura ce magazinele stradale sunt inchise de autoritati, din ce in ce mai multe apar pe internet, iar consumatorii le umplu buzunarele "dealerilor virtuali". Tinerii care incearca sa se lase de acest "viciu la moda" apeleaza la centrele de tratament foarte tarziu, doar atunci cand isi dau seama ca au pierdut controlul. Marian, un bucurestean in varsta de 27 de ani, s-a hotarat sa apeleze la ajutor specializat in urma cu aproximativ doua luni, cand si-a dat seama ca singur nu poate face fata tentatiei de a lua "special gold", sau sare de baie, dupa cum scrie pe eticheta produsului care este "nerecomandat consumului uman". "Nu ma puteam abtine. Doar la asta ma gandeam: cum sa fac rost de 20 de lei ca sa-mi iau un plic. Si luam sase-sapte pe zi", spune tanarul, citat de Adevarul.

Malpraxis la Alexandria: Un copil a murit dupa ce i s-a pus piciorul in ghips. Medicul: "Oricum era un handicapat". Un copil de 11 ani a murit de septicemie in joia de dinaintea Pastelui dupa ce, initial, ajunsese la spital cu o fractura. Parintii acuza medicul curant de la Spitalul Judetean de Urgenta din Alexandria de neglijenta. Acum o luna, Florin Adrian Diaconu a fost dus de parinti la Spitalul de Urgenta din Alexandria, dupa ce a cazut din caruciorul in care era blocat de la nastere si si-a fracturat piciorul. Piciorul i-a fost pus in ghips abia a doua zi, cand medicul ortoped pediatru a venit la munca. In ziua urmatoare, copilul a fost externat, iar dupa o luna, s-a intors la spital pentru a-i fi scos ghipsul, scrie EVZ.

Citeste si:

EurMonitor: Romania - tara impermeabila la banii Europei; Wikileaks: Centrala nucleara de la Belene, Bulgaria - o bomba cu ceas; Romanii vor scut antiracheta pentru a fi aparati de rusi, teroristi, arabi, musulmani, iranieni si Bin Laden