Guvernul american a anuntat impunerea unor noi sanctiuni Iranului. Sanctiunile afecteaza grupurile militare: Islamic Revolutionary Guard Corps, Basij Resistance Force, si Iran's Law Enforcement Forces. De asemenea, sanctiunile vizeaza specific si persoana lui Ismail Ahmadi Moghadam, comandantul Iran's Law Enforcement Forces, informeaza CNN.

Potrivit lui Hillary Clinton, in timp ce liderii iranieni ii aclama pe cei care sustin in strainatate cauza autodeterminanii Iranului, cetatenii de rand si chiar membrii fondatori ai revolutiei sunt arestati politic doar pentru ca au opinii diferite de cele oficiale. Cetatenii sunt executati in baza unor acuzatii indoielnice si fara a dreptul unui proces, desi asa prevede Constitutia Iranului.

Hillary Clinton a declarat ca sanctiunile impuse joi arata ca SUA ii sustin pe toti iranienii care doresc un guvern care sa respecte drepturile omului, demnitatea si libertatea. Relatiile delicate dintre cele doua tari in urma Revolutiei Islamice din anul 1979 s-au inrautatit in urma alegerilor din 2009, care l-au adus la putere pe Mahmoud Ahmadinejad.

Washingtonul a impus numeroase sanctiuni impotriva Teheranului, in mare masura pentru a impiedica Iranul sa achizitioneze arme nucleare. In luna mai, administratia Obama a restrictionat activitatea a sapte societati care cooperau cu Iranul in sectorul energetic, ca parte a masurilor de a opri programul nuclear al lui Ahmadinejad.