Rusia a testat marti cu succes noua racheta intercontinental Bulava, lunga de 12 metri si grea de 36,8 tone, care va predomina in urmatoriul deceniu in aresenalul nuclear rusesc, anunta Reuters.

Potrivit ministrului apararii, racheta a fost lansata de pe un submarin (special creat pentru a adaposti acest tip de rachete) aflat in apropierea granitei cu Finlanda si a atins cu succes tinta fixata la o distanta de 6.000 de km in peninsula Kamchatka. Distanta maxima pe care racheta o poate parcurge este de 8.000 km.

O racheta Bulava poate purta intre sase si zece focoase, iar impactul exploziei sale atomice este de 100 de ori mai mare decat impactul exploziilor de la Hiroshima din anul 1945.

Desi Bulava a dezamagit la anterioarele 14 teste, ea va fi introdusa in arsenalul militar incepand cu anul viitor daca va trece si ultimele patru probe. Rusia doreste modernizarea armamentului, iar in acest sens premierul Putin a promis ca va cheltui 710 miliarde de dolari in urmatori 10 ani pentru dotarea armatei cu tehnologie si resurse moderne.