Fortele rebele au preluat, duminca seara, controlul asupra mai multor zone importante din Tripoli, inclusiv asupra pietii centrale, locul de reuniune al sustinatorilor lui Gaddafi. Mii de persoane au impanzit strazile capitalei libiene si altor orase din tara pentru a sarbatori ceea ce ei considera a fi ofensiva finala impotriva regimului lui Gaddafi.

Rebelii libieni sarbatoresc intrarea in TripoliFoto: Reuters

Veniti din partea de vest a Libiei, combatantii rebeli au patruns in capitala Tripoli, dupa mai multe confruntari cu trupele fidele lui Muammar Gaddafi. Purtatorul de cuvant al regimului libian a declarat duminica seara ca 1.300 de persoane au murit in ultimele 24 de ore la Tripoli, descriind confruntarile din Tripoli drept o "tragedie".

Intr-un mesaj audio difuzat de televiziunea de stat, Gaddafi le-a cerut libienilor "sa salveze Tripoli", relateaza Reuters. "Este obligatia tuturor libienilor. Este o chestiune de viata sau de moarte ", a spus Gaddafi.

  • Evolutia evenimentelor din cursul noptii:

Ora 5:20 Presedintele Barack Obama a declarat duminica ca regimul lui Muammar Gaddafi prezinta semne de colaps si i-a cerut liderului libian sa renunte la putere pentru a evita varsarea de sange.

Ora 4:37 Fiul cel mare al lui Gaddafi, Mohammed, a declarat intr-un scurt interviu pentru televiziunea Al Jazeera ca este tinut in arest la domiciliu de catre rebeli. "Mai multe persoane inarmate mi-au inconjurat casa", a declarat Mohammed al-Gaddafi. El a adaugat ca a acceptat sa se predea in schimbul promisiunii ca ii va fi garantata siguranta.

Ora 4:30 Mahmoud Jibril, unul din principalii lideri ai Consiliului National de Tranzitie (CNT), le-a cerut combatantilor rebeli sa nu se razbune pe Tripoli si a avertizat impotriva "enclavelor" de rezistenta pro-Gaddafi din capitala.

"Astazi sarbatorim victoria, fac apel la constiinta si responsabilitatea dumneavoastra: nu ripostati, nu furati, nu atacati straini si sa respectati prizonierii", a spus Jibril, intr-o declaratie sustinuta la televiziunea rebelilor Libya al-Ahrar.

Oamenii sarbatoresc la Benghazi intrarea rebelilor in capitala

Oamenii sarbatoresc la Benghazi intrarea rebelilor in capitala

Foto: Reuters

Ora 3:45 Zeci de mii de persoane au iesit pe strazile din Benghazi in noaptea de duminica spre luni pentru a sarbatori apropierea de sfarsit a regimului lui Muammar Gaddafi. Strigate de bucurie au izbucnit in oras la anuntul ca rebeii au ajuns in inima capitalei Tripoli.

Ora 3:42 Rebelii sustin ca au preluat controlul asupra televiziunii si radioului de stat.

Ora 3:26 Procurorul Luis Moreno-Ocampo, citat de AFP, a confimat ca Saif al-Islam, unul dintre fiii colonelului Muammar Kadhafi, care face obiectul unui mandat de arestare emis de Curtea Penala Internationla (CPI) pentru crime impotriva umanitatii comise in Libia, a fost arestat. "Am primit informatii confidentiale potrivit carora a fost arestat", a declarat Moreno-Ocampo.

Curtea Penala Internationala(CPI)va discuta, luni,cufortelede tranzitiedespre situatia luiSaifal Islam si modalitatea prin care va fi transferatla Haga,a declaratMoreno-Ocampo pentru Associated Press, citat de ABC News.

Saif al-Islam este al doilea fiu al colonelului Gaddafi si purtator de cuvant neoficial al regimului. El a fost adesea numit succesor al tatalui sau in viitor. Considerat de catre procurorul CPI ca "prim-ministru libian de facto", Saif este acuzat ca a jucat un "rol-cheie in punerea in aplicare planului" conceput de catre tatal sau de a "reprima prin toate mijloacele revolta populara", inclusiv prin utilizarea de violenta extrema, potrivit AFP.

Ora 3:00 Presedintele SUA, Barack Obama va sustine o declaratie de presa de indata ce va primi confirmari cu privire la evenimentele in desfasurare din Libia, relateaza Reuters.

Ora 2:45 Rebelii au ajuns in piata Verde, in centrul Tripoli, locul de reuniune al sustinatorilor lui Gaddafi, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea Sky News. Ei au fost intampinati de sute de persoane bucuroase, care agita drapele in culorile rebeliunii, rosu, negru si verde, dansand si scandand "Allah Akbar" (Allah este mare), precum si tragand salve in aer, relateaza AFP.

"Aceste scene sunt uimitoare - sunt sute de oameni care au iesit in strada pentru a saluta acest convoi de soldati rebeli", a transmis un corespondent Sky News.

Ora 1:55 Rebelii libieni au inconjurat complexul Bab al Aziziya, in care se presupune ca s-ar afla colonelul Gaddafi, a declarat o sursa din cadrul CNT pentru ABC News.

Ora 1:45 Conexiunea la Internet e din nou disponibila pentru public la Tripoli, pentru prima data de la inceputul insurgentei in Libia, de la jumatatea lui februarie, au anuntat locuitorii capitalei in noaptea de duminica spre luni, relateaza AFP."ADSL merge din nou in tot cartierul", a declarat pentru AFP un locuitor din cartierul Tajura, din estul Tripoli. Alti doi locuitori din doua cartiere diferite situate nu departe de centrul capitalei au confirmat ca Internetul este din nou disponibil.

Ora 1:35 Fiul cel mare lui Muammar Gaddafi, Mohammed Al-Gaddafi, s-a predat fortelor rebele libiene, a declarat pentru Reuters Adel Dabbechi, membru al Consiliului National de Tranzitie. De asemenea, el a confirmat ca fiul mai mic al liderului libian,Saif al-Islam a fost capturat.

Ora 1:30 Declaratia Secretarului General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, privind situatia din Libia:

"Este clar ca regimul libian se prabuseste. Cu cat mai repede Gaddafi va realiz aca nu poate castiga lupta impotriva poporului sau, cu atat mai bine va fi pentru cetatenii libieni, care vor fi feriti de varsarea de sange si de suferinta. (...) Acesta este momentul potrivit pentru crearea unui nou stat Libia- un stat bazat pe libertate si nu pe frica; pe democratie si nu dictatura; pe vointa celor multi si nu pe capriciile unora; Aceasta tranzitie trebuie sa vina in pace; trebuie sa vina acum. Si trebuie sa fie condusa si definita de libieni.

(...)NATO este gata sa colaboreze cu Consiliul National de tranzitie, care detine o mare responsabilitate. Ei trebuie sa se asigure ca tranzitia se face calm si pe o baza inclusiva, ca tara ramane unita si ca viitorul se bazeaza pe reconciliere si respectarea drepturilor omului.

(...) Vom continua sa monitorizam unitatile militare, iar atunci cand vom sesiza cel mai mic pericol pentru poporul libian, vom actiona in conformitate cu mandatul nostru ONU".

Ora 1:00 Intr-un mesaj audio difuzat de televiziunea de stat, Gaddafi le-a cerut libienilor "sa salveze Tripoli", relateaza Reuters. "Este obligatia tuturor libienilor. Este o chestiune de viata sau de moarte ", a spus Gaddafi. Televiziunea Al Arabiya a difuzat imagini cu locuitorii capitalei sarbatorind in centrul orasului si ruperand posterele cu liderul libian.

Colonelul Gaddafi le-a cerut sustinatorilor sai sa "curete" capitala de rebeli, care au preluat controlul, de sambata, asupra mai multor cartiere din Tripoli. Locuitorii capitalei "trebuie sa iasa acum pentru a curata capitala", a declarat liderul libian, adaugand ca nu "este loc pentru agentii colonialismului la Tripoli si in Libia". "Intoarceti-va de unde ati venit", le-a spus el rebelilor.

Ora 00:50 Rebelii libieni isi vor opri ofensiva, daca Muammar Gaddafi accepta sa se predea, a declarat seful Consiliului National de tranzitie, potrivit postului de televiziune Al Arabiya, citat de Reuters.

Ora 00:32 Purtatorul de cuvant al regimului libian a declarat duminica seara ca 1.300 de persoane au murit in ultimele 24 de ore la Tripoli, descriind confruntarile din Tripoli drept o "tragedie".

"In 24 de ore, 1.300 de persoane au fost ucise in Tripoli", a declarat Ibrahim Moussa, la o conferinta de presa, adaugand ca "regimul este inca puternic si ca mii de soldati si voluntari sunt gata de lupta."

Presedintele Consiliului National de Tranzitie (CNT), libianul Mustafa Abdeljalil, a declarat ca fiul lui Gaddafi, Saif al-Islam a fost capturat. "Este intr-un loc sigur, sub paza consolidata asteptand sa fie trimis in fata justitiei", a declarat el intr-un interviu la Benghazi, pentru postul de televiziune Al-Jazeera.

Rebelii veniti din partea de vest a Libiei au patruns duminica in capitala Tripoli, dupa mai multe confruntari cu trupele fidele lui Muammar Gaddafi. Acestia au fost intampinati cu euforie de locuitorii capitalei, care nu au opus rezistenta, anunta AFP. Ei s-au apropiat de centrul orasului, cucerind suburbiile si mai multe cartiere din vestul orasului.

"Sfarsitul lui Muammar Gaddafi este aproape", a declarat premierul britanic David Cameron in noaptea de duminica, dupa intrarea a rebelilor din Tripoli.

Ofensiva "Sirena" a fost lansata sambata seara sub coordonarea Consiliului National de Tranzitie (CNT) si in colaborare cu bratul politic al rebeliunii din Benghazi (East) si luptatorilor din interiorul si din jurul Tripoli, a declarat purtatorul de cuvant al CNT, adaugand ca "NATO este, de asemenea, implicata."

Dupa ciocniri violente cu soldatii loiali lui Gaddafi, insurgentii din Vest au reusit sa intre Tripoli, in special pe mare. Ei au fost intampinati cu bucurie in unele cartiere din capitala, potrivit unui corespondent AFP.