Guvernul cheama minerii ca sa-i salveze cresterea economica. Dupa ce presedintele Traian Basescu le-a taiat elanul cresterii economice de 3,5-4% in 2012, ministrii in frunte cu premierul Emil Boc s-au repliat rapid. Previziunile optimiste asumate public au fost inlocuite cu analize prudente, in care evolutiile economice internationale si situatia din Grecia si-au facut loc in discurs. Ministrul Finantelor spune negru pe alb ca solutia pentru a salva cresterea economica este "zona de minerit". In timp ce membrii Guvernului arata cu degetul spre FMI cand vine vorba despre a anunta o estimare oficiala privind cresterea economica de anul viitor, economistii atrag atentia ca bugetul este mai bine sa fie fundamentat pe estimari mai pesimiste, scrie Gandul.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Angajari politice in administratia locala? Guvernul Boc vrea sa micsoreze aparatul bugetar, dar la Primaria Arad face angajari politice. Gavril Popescu, candidatul USL la Primaria Arad, a venit cu dovezi concrete in acest sens si a aratat "cum poti ajunge angajat la stat daca faci parte din partidul de guvernamant". Fost prefect al Aradului, Gavril Popescu acuza si Prefectura ca nu a avut nici un fel de reactie la angajarile politice din Primaria Arad. Gavril Popescu, candidatul USL la Primaria Arad, a aratat cu cazuri concrete, cum la Primaria Arad angajarile au loc pe criterii politice si ca sunt avantajati membri PDL, informeaza Romania Libera.

Guvernul, remaniat in octombrie. UNPR, la Interne si Externe. Cinci ministri vor fi sacrificati pe altarul recredibilizarii Executivului si al calculelor politico-electorale, urmand a trece prin furcile remanierii la inceputul lunii octombrie. Surse din cadrul actualei majoritati guvernamantele au declarat, pentru EVZ, ca de la premierul Emil Boc isi vor lua la revedere Teodor Baconschi (Externe), Gheorghe Ialomiteanu (Finante), Traian Igas (Interne), Valeriu Tabara (Agricultura) si Valerian Vreme (Comunicatii).PDL ar urma sa faca si o rocada cu UNPR: Gabriel Oprea va ceda Apararea pentru a prelua Internele, iar Cristian Diaconescu se va instala la Externe. Conform surselor citate, Baconschi ar urma sa plateasca pacatele esecului aderarii tarii noastre la Schengen in calendarul stabilit initial. In cadrul unui interviu, presedintele Traian Basescu il avertiza ca este direct responsabil fata de evolutia Romaniei in aceasta directie, anunta EVZ.

PC, nevoit sa ramana cu USL. Voiculescu se agata de Oprescu. Dupa ce Cristian Popescu "Piedone" a spus "pas" propunerii de a candida la Primaria Capitalei, conservatorilor nu le-a ramas decat sa-l sustina pe Sorin Oprescu. Nu si-au schimbat, cel putin deocamdata, intentia de a avea si candidati proprii la locale, dar s-ar putea razgandi sub presiunea filialelor PSD si PNL. Primarul sectorului 4 si-a justificat decizia de a nu candida impotriva lui Sorin Oprescu la Primaria Capitalei, asa cum vroiau liderii PC, prin dorinta de a termina proiectele incepute. Cristian Popescu "Piedone" nu a ratat insa ocazia sa arate ca s-ar afla pe primul loc in preferintele bucurestenilor in "acele sondaje nedate publicitatii", relateaza Romania Libera.

Lacrimile fratilor Orban. Vizibil emotionat, Ludovic Orban s-a abtinut la votul privind numirea lui Leonard Orban in fruntea Ministerului Afacerilor Europene. Interventia deputatului PNL Ludovic Orban in plenul Parlamentului l-a facut pe fratele cel mare, Leonard, sa verse lacrimi. Ludovic Orban s-a abtinut de la vot, la fel ca restul parlamentarilor PNL si PSD, declarandu-se prins intre sentimentele pentru fratele sau, Leonard, si ostilitatea fata de "clanul" din jurul lui Traian Basescu. "Nu as putea sa votez niciodata impotriva fratelui meu sau impotriva oricarui membru al familiei mele. Dar cu o floare nu se face primavara, scrie Adevarul.

Cum s-au certat pedelistii cu opozitia pentru Regele Mihai. Berceanu: "A fost decorat de Stalin". Invitarea Regelui Mihai in parlament a generat o intreaga cearta intre pedelisti si opozitie in ziua dinaintea votului din plen. Propunerea liberalilor ca fostul sef de stat sa participe luna viitoare la o sedinta solemna dedicata implinirii varstei de 90 de ani a aprins spiritele in birourile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului. Democrat-liberalul Radu Berceanu a ridicat problema decorarii regelui de catre Stalin, vicepresedintele Camerei Deputatilor, Ioan Oltean, a argumentat ca in fata plenului trebuie sa se prezinte doar cei aflati in exercitiul functiunii, in timp ce liderului deputatilor PDL, Mircea Toader, a propus ca Regelui sa-i fie oferita o sala separata, informeaza Gandul.

Marele jaf sindicalist. Revolutia din Decembrie 1989 a insemnat si trecerea la pluralism a miscarii sindicale, care pana la acea vreme era organizata sub o unica umbrela - Uniunea Generala a Sindicatelor din Romania. Astfel ca, in primul an de dupa caderea lui Ceausescu, s-au organizat mai multe confederatii sindicale. Care au cerut dreptul de a beneficia de uriasul patrimoniu al UGSR. Cea mai mare si mai importanta dintre ele, CNSLR, l-a avut in fruntea sa pe Victor Ciorbea, de la infiintarea sa in martie 1990 si pana in 1993, la crearea CNSLR-Fratia, rezultata prin fuziunea cu CSI Fratia, confederatie sindicala condusa pe atunci de Miron Mitrea. Dupa infiintarea CNSLR-Fratia, Victor Ciorbea a parasit confederatia sindicala nou-creata, la conducerea sa instalandu-se Miron Mitrea. Integral in Puterea.