Votul USL pe camatarie, la degetul liderilor de grup. Majoritatea parlamentarilor PSD si PNL s-au inghesuit sa voteze impotriva interzicerii camatariei fara sa cunoasca legea. Intrebarile au fost lasate la latitudinea liderilor de partid si de grup. Majoritatea deputatilor USL s-au opus prin vot adoptarii legii prin care camataria este scoasa in afara legii si interzisa in Romania. In frunte cu liderul PSD Victor Ponta, o parte din deputatii Opozitiei invoca caracterul demagogic al proiectului de lege si sustin ca oricum nu era nevoie de astfel de prevederi de vreme ce aceasta problema este deja reglementata de noul Cod Penal. Acesta nu a intrat insa in vigoare in lipsa procedurilor de implementare. Alti deputati PSD si PNL recunosc insa ca au dat un vot politic, imitand gestul liderilor de grup, fara a fi interesati si de continutul legii respective. Deputatii PSD si PNL au votat impotriva legii prin care se interzice camataria in Romania pe motiv ca fac parte din Opozitie, deci votul lor e unul politic, dar si pentru ca prin adoptarea acestui act normativ s-ar dedubla reglementarile deja continute in acest domeniu de noul Cod Penal, scrie EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Operatiunea "Mobilul de la PSD". Marian Vanghelie va imparti, pentru inceput, 10.000 de telefoane. PSD se pregateste de campanie. Marian Vanghelie a declarat, pentru gandul , ca zece mii de telefoane mobile vor fi distribuite in prima faza bucurestenilor, cu scopul de a "tine legatura cu oamenii". Vicepresedintele PSD a explicat pentru gandul cum a ajuns sa imparta zece mii de telefoane mobile in Capitala: "Ne pregatim pentru campania electorala si vrem sa stim care sunt problemele celor din Bucuresti. Avem un sistem prin care am impartit fiecare strada de Bucuresti, avem cate un om cu care sa tinem legatura pe fiecare strada. Este reprezentantul nostru zonal, nu este membru de partid. Avem fiecare alee, strada impartita stanga, dreapta si cineva raspunde de fiecare portiune". El a detaliat ce va face cu telefonul mobil "reprezentantul zonal al PSD". "Nu este vorba de mita electorala. Omul care primeste telefonul mobil nu il foloseste in interes personal. Daca in zona de care raspunde se intampla ceva, sunt probleme cu lumina cu apa, el va suna la partid sa ne aduca la cunostinta, iar noi vom incerca sa rezolvam problema. Trebuie sa stim ce problema are fiecare, ca sa il putem ajuta", sustine social-democratul, anunta Gandul.

Senatorul PSD Sova: Deputatul PDL Buda este un mincinos. Senatorul PSD Dan Sova afirma ca deputatul PDL Daniel Buda minte cand vorbeste despre votul din Comisia juridica a Senatului la proiectul de lege privind promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie. "Imi este greu sa banui ca deputatul PDL Daniel Buda nu stie sa foloseasca Internetul, pentru a afla exact cine a votat, in Comisia juridica a Senatului, proiectul de lege privind promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie", afirma Sova. "De aceea, pot sa afirm cu toata convingerea ca acesta minte, intr-un mod incalificabil, asa cum a facut-o si atunci cand a declarat presei, la ultima convocare a Comisiei privind revizuirea Constitutiei, ca aceasta nu s-a putut reuni doar din cauza opozitiei. Aceasta, in timp ce dansul, la ora convocarii comisiei amintite, era in afara tarii. In legatura cu legea privind promovarile la ICCJ, precizez, pentru a nu exista nici o indoiala, ca la votul din Comisia juridica a Senatului asupra acestei initiative nu am votat favorabil nici eu si nici vicepresedintele Senatului, Ioan Chelaru. Intrucat am convingerea ca domnul Daniel Buda cunoaste foarte bine acest lucru, ii spun public ca este un mincinos", a declarat Sova, informeaza Romania Libera.

Antonescu: Nu cred ca Basescu va numi un premier PDL. Ar fi ultima numire din viata sa politica. Daca USL castiga majoritatea absoluta in Parlament la alegerile generale de anul viitor, iar presedintele Traian Basescu va prefera sa numeasca un premier de la PDL, aceasta va fi ultima numire din viata sa politica, a a avertizat, astazi, liderul PNL, Crin Antonescu. Totusi, presedintele liberal a apreciat ca nu crede ca seful statului va numi un premier de la PDL, pentru ca nimeni nu doreste sa fie suspendat, "si cu atat mai putin Traian Basescu, care va fi preocupat sa aiba o viata linistita dupa acest mandat". "Daca USL castiga majoritatea absoluta in Parlament la alegerile generale de anul viitor, eu cred ca Traian Basescu va numi un premier pe care i-l vom comunica noi in urma consultarilor. Nu cred ca va numi un premier PDL, pentru ca atunci ar fi ultima numire din viata sa politica. Si cand spun acest lucru ma gandesc la faptul ca nimeni, si cu atat mai putin Traian Basescu, nu doreste sa fie suspendat si cred ca, din acel moment, daca nu de pe acum, preocuparea principala a domnului Traian Basescu va fi cum sa aiba o viata linistita dupa ce pleaca din acest mandat", a spus Antonescu, scrie EVZ.

Scandalul "Butoane - 26 de voturi". Seful deputatului PDL inregistrat votand la doua maini raspunde cu o solutie antifurt naucitoare. Liderul grupului deputatilor PDL, Mircea Toader, a declarat pentru gandul, dupa ce a vazut cazul deputatului Rusu care a votat de 26 de ori la doua maini, ca vrea sa propuna ca parlamentarii sa nu mai fie obligati sa stea in plen cand voteaza. In general, democrat-liberalii s-au ferit miercuri sa vorbeasca despre cazul deputatului Valentin Rusu, care a votat de 26 de ori cu doua cartele in sedinta din urma cu o saptamana. Prim-vicepresedintele PDL, Sorin Frunzaverde, nasul deputatului Rusu, a declarat pentru gandul ca nu vrea sa comenteze acest caz, dar "il va analiza". A adaugat ca nu intelege de ce se face legatura cu faptul ca este nasul deputatului PDL. Presedintele Comisiei Juridice, de disiciplina si imunitati din Camera Deputatilor, Daniel Buda, forul care va decide ce sanctiune va primi deputatul Valentin Rusu, a declarat in prima faza ca nu este la curent cu acest caz, dar se va informa intr-o ora. Dupa trei ore a trimis un sms cu urmatorul mesaj: "Sunt plecat din tara si nu am reusit o documentare pe subiect. Dar am inteles ca domnul Rusu a dat explicatii pe acest subiect. O zi buna". Singurele explicatii oferite de Valentin Rusu au fost ca filmarea este eronata si ca el a votat doar cinci minute, timpul in care colegul sau Danut Liga a iesit din sala, anunta Gandul.

Ana Birchall, numita de CEX PSD secretar executiv pe relatii internationale. Ana Birchall, fost secretar executiv al PSD in timpul presedintiei lui Mircea Geoana, a fost numita, joi, de Comitetul Executiv, secretar executiv pentru relatiile internationale, au declarat, surse din partid. Comitetul Executiv al PSD a decis, joi seara, numirea a trei noi secretari executivi, printre acestia fiind si Ana Birchall, care va fi secretar executiv pe relatia cu mediul international. Birchall a fost secretar executiv si in timpul mandatului de presedinte al PSD detinut de Mircea Geoana, ea fiind nevoita sa se retraga din functie dupa ce in presa a aparut o inregistrare in care s-a crezut, la vremea respectiva, ca ar fi fost surprinsa in timpul unui act sexual, dar despre care Justitia a stabilit ca este falsa. CEX l-a numit, totodata, pe Eugen Bejinariu, fost ministru in Cabinetul Nastase, secretar executiv pe probleme legate de comunicare si organizare interna. De asemenea, si Ionut Vulpescu, un apropiat al presedintelui de onoare, Ion Iliescu, a fost numit secretar executiv, informeaza Romania Libera.