Raluca Turcan recomanda opozitiei sa studieze codul etic al PDL. Deputatul PDL Raluca Turcan considera ca PSD si PNL ar trebui sa adopte un cod etic similar celui aprobat luni de Biroul Permanent al PDL si initiat de Monica Macovei. Raluca Turcan a calificat Codul Etic drept un document "explicit si sever" care "marcheaza, din nou, diferenta dintre PDL si partidele din USL in ceea ce priveste raportarea la problema corectitudinii in politica". "PDL, asa criticat cum este pentru unele dintre persoanele care au ajuns in functii publice, arata dorinta de a crea mecanisme reale pentru a promova oameni corecti si competenti si pentru a-i sanctiona pe cei asupra carora exista dovezi sau suspiciuni intemeiate de coruptie", scrie deputatul PDL pe blogul propriu, scrie EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Blaga, atac la Macovei: "Daca prin ceea ce faci cauti sa-ti construiesti un nume, atunci lucrurile pot deveni periculoase". Declaratiile din ultimele doua saptamani ale eurodeputatului Monica Macovei, precum si noul Cod Etic pe care PDL l-a adoptat la propunerea sa agita din ce in ce mai mult apele in randurile democrat-liberalilor. Dupa ce in Biroul Permanent de luni o parte a liderilor din teritoriu au primit cu ironie propunerile lui Macovei, criticand mai multe prevederi pe care aceasta impreuna cu vicepresedintele Sever Voinescu le-au prezentat drept imperativ necesare, nucleul dur al partidului reactioneaza la tensiunea creata. Ex-secretarul general al PDL, Vasile Blaga, iese la rampa aducand o critica indirecta atitudinii cu care Monica Macovei a prezentat Codul in cadrul BPN-ului. "Acest partid nu este constituit din mai multe cluburi. Nu e o adunare de cluburi, ci o structura constituita piramidal. Nu e in regula sa cauti intruna fisuri. In loc sa cauti fisuri ar fi mult mai bine sa le umpli. Daca tot ceea ce faci e in nume personal, daca prin ceea ce faci cauti doar sa-ti constuiesti un nume, atunci e o problema si lucrurile pot deveni periculoase", a precizat, pentru Gandul, Vasile Blaga.

Vezi ce faceau parlamentarii in timp ce le vorbea Regele Mihai. Plictiseala, ochi dati peste cap, navigat pe internet si aplauze fortate in bancile puterii in timpul discursului Regelui Mihai I din Parlament. Desi au venit in numar destul de mare la sedinta solemna, parlamentarii PDL dadeau impresia prin gesturi ca asista la plen numai ca sa semneze condica si sa puncteze la imagine. Atitudinea rezervata a parlamentarilor PDL s-a vazut de fiecare data cand in sala se aplauda. Tonul l-a dat pe tot parcursul evenimentului partea dreapta a salii, cum te uiti spre tribuna, acolo unde stau asezati senatorii si deputatii PNL, cei care l-au si invitat pe Rege sa sustina discursul de ziua lui. In partea opusa, parlamentarii PDL, prezenti in proportie de peste 80%, dupa cum declara liderul deputatilor democrat-liberali, Mircea Toader, isi imitau practic in gesturi colegii din opozitie. De fiecare data cand se aplauda, parlamentarii opozitiei se ridicau hotarati in picioare. Cei ai puterii se lipeau de spatare, si se ridicau stingher ca si cum o forta de sub scaun nu ii lasa sa se ridice, informeaza Romania Libera.

Mircea Geoana: Liviu Ciulei, "unul dintre cei mai de seama ambasadori ai culturii romanesti". Presedintele Senatului, Mircea Geoana, regreta moartea maestrului Liviu Ciulei "unul dintre cei mai de seama ambasadori ai culturii romanesti". "Regizor, actor, scenograf, arhitect si profesor, Liviu Ciulei a fost un spirit renascentist, unul dintre marile spirite de acest fel pe care le-a avut Romania. A lasat o amprenta puternica in dramaturgia romana, fiind un creator de scoala atat in teatru si film, cat si in cultura romana. Si-a dedicat cu pasiune si cu altruism viata teatrului, iar ce a lasat in urma sunt adevarate capodopere si dovezi ale faptului ca poporul roman are deosebite rezerve intelectuale si imense rezervoare de talent", apreciaza Mircea Geoana. Presedintele Senatului considera ca Liviu Ciulei s-a dedicat si schimbarii la fata a numeroase teatre romanesti, dovada fiind munca pe care a depus-o, in calitate de arhitect, la reconstructia auditoriului Teatrului Bulandra, al carui director de onoare a fost, scrie EVZ.

Ministrii PDL l-au dat pe Rege pe "mute". Ministrul Tabara: "Nu vorbesc de asta, cu Regele. Dar asa, prea usor se pun la dispozitia multora sali ale Parlamentului". Putini ministri s-au aflat astazi, in Parlament, pentru a audia discursul Regelui Mihai. In banca guvernamentala au luat loc doar Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, si o doamna secretar de stat, de la Interne. De asemenea, ministrii UDMR - cu exceptia noului titular al portofoliului Sanatatii, care se afla la Oradea - au luat loc in banci, alaturi de colegii lor din grupurile parlamentare ale Uniunii. "Da, noi am fost prezenti in sala, chiar daca nu am stat in banca guvernamentala. Apoi, trebuie sa va spun ca datorita votului nostru, din Biroul Permanent, a fost posibila includerea pe agenda a propunerii invitarii Regelui. In ceea ce ma priveste, am o relatie buna si corecta cu Casa Regala, fiind invitat, luni, la intalnirea cu fostul suveran" a explicat Kelemen Hunor, ministru al Culturii si presedinte al UDMR. In ceea ce priveste discursul, Kelemen spune ca a fost "unul foarte echilibrat". "Cu adevarat, un discurs regal", a apreciat liderul maghiar, anunta Gandul.

Cum ar trebui construit bugetul pe 2012 in viziunea Elenei Udrea. Principala "batalie" a momentului este legata de modul cum va arata bugetul de stat al Romaniei pe 2012. Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, considera ca pentru bugetul de anul viitor este important un "deficit bugetar cat mai mic". Udrea apreciaza ca "nu poti trai la infinit pe datorie". "Sustin ideea unui deficit bugetar cat mai mic. Asa cum o familie trebuie sa se descurce cu ceea ce castiga cei doi soti intr-o luna, asa si statul trebuie sa se descurce cu ce produce economia. Lectia actualei crize economice e simpla: nu poti trai la infinit pe datorie!", scrie Elena Udrea pe blogul personal. Ministrul scrie ca importanta este evitarea exceselor si axarea pe crearea de noi locuri de munca. "Tocmai de aceea, eu cred ca felul in care vom construi bugetul de stat pentru anul 2012 va fi de asa maniera incat sa nu genereze excese. Nu vom avea noi masuri de corectie bugetara: nu se pune problema de impozitari de pensii sau micsorari de salarii. Pe de alta parte, vom orienta plusul din acest an de crestere economica spre investitii pentru a crea locuri de munca", explica Elena Udrea, informeaza Romania Libera.