Ponta il impinge pe Geoana sa rupa PSD. Vanghelie de-abia asteapta. Zilele lui Mircea Geoana in PSD sunt numarate. Victor Ponta va cere azi excluderea presedintelui Senatului din partid pentru ca a refuzat sa se lase revocat din functie. Este exact ce asteapta Mircea Geoana: sa fie dat afara pentru a se relansa din postura de "martir" intr-o alta constructie politica. In PSD situatia nu mai poate evolua decat spre o ruptura. "Nu avem alta varianta decat sa facem un alt partid", ne-a declarat unul dintre apropiatii presedintelui Senatului. Potrivit unor surse din PSD, Mircea Geoana a programat pentru maine o mare intalnire cu sustinatorii sai: toti cei care nu isi mai vad viitorul in PSD. Printre acestia, si Marian Vanghelie. Si pe el s-a pus Victor Ponta. Din acest motiv, Vanghelie s-ar agata de proiectul lui Mircea Geoana. Din actualul PSD, Geoana se bazeaza pe deputati si senatori care nu vor mai primi locuri eligibile de la actuala conducere. Printre acestia, Oana Niculescu Mizil. Pe relatia Vanghelie ar urma sa vina Ecaterina Andronescu si alti parlamentari de Bucuresti. Inclusiv generalul Catalin Voicu. Integral in EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Probleme in coalitie! Si UDMR vrea sefia Senatului. Liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras-Levente, a declarat pentru "Adevarul" ca este posibil ca si maghiarii sa propuna un candidat pentru sefia Senatului, dupa ce PSD a decis sa-i retraga sprijinul politic lui Mircea Geoana. "Nu este exclus sa avem si noi un candidat", a precizat Fekete. Si senatorul Gyory Frunda spune ca Uniunea ar trebui sa aiba un candidat propriu in cazul in care plenul Senatului decide debarcarea lui Mircea Geoana. Parlamentarii UDMR vor discuta maine, la ora 17.00, intr-o sedinta a grupurilor, situatia creata la Senat in urma deciziei PSD de a-i retrage sprijinul politic lui Mircea Geoana, anunta Adevarul.

Varianta de avarie pentru Mircea Geoana: infiintarea unui nou partid. Ce rol va juca Vanghelie. Apropiatii lui Mircea Geoana il imping pe acesta sa formeze un nou partid de stanga daca va fi exclus din PSD, care sa atraga nemultumitii din partid de politica promovata de Victor Ponta si Ion Iliescu. Posibila excludere din PSD l-a facut pe Mircea Geoana sa se gandeasca, impreuna cu apropiatii sai, la formarea unui nou partid de stanga. Miscarea ar urma sa stranga nemultumitii din PSD, dar si oamenii de stanga care s-au opus de-a lungul timpului lui Ion Iliescu. Surse din anturajul lui Mircea Geoana au declarat pentru gandul ca noul partid ar putea fi unul de stanga, dar care se va deosebi radical de PSD prin raportarea fata de Ion Iliescu. "Geoana este singurul din PSD care l-a invins pe Ion Iliescu si care a avut curajul sa se lupte cu acesta. Un partid de stanga fara Ion Iliescu este necesar", afirma oamenii lui Geoana, potrivit Gandul.

Radu Berceanu: Ma consider in continuare in aceeasi echipa cu Traian Basescu. Radu Berceanu se considera in continuare ca facand parte din aceeasi echipa cu Traian Basescu. "Din punctul meu de vedere, suntem in continuare in aceeasi echipa, fara nicio retinere. Ii urez sanatate, putere sa duca tot ceea ce e foarte, foarte dificil de dus, nu stiu daca sunt multi care realizeaza ce inseamna sa fii presedinte, mai ales in perioada asta". Cu toate acestea, fostul ministru al Transporturilor considera ca experienta lui, a lui Vasile Blaga si a celorlalti din generatia sa nu este folosita de mai tinerii colegi de partid. El s-a declarat in mod special nemultumit de atitudinea europarlamentarului Cristian Preda, relateaza EVZ.

Cum pierde PSD din razboiul Ponta-Geoana. Mircea Geoana isi mai pastreaza cateva zile functia de presedinte al Senatului, dupa ce actuala conducere a PSD a esuat intr-o prima incercare de inlocuire a sa cu Titus Corlatean. Razboiul dintre Geoana si Victor Ponta este insa departe de a fi incheiat, iar pierzator sigur este doar PSD. Castigator? Poate actuala putere, daca reuseste sa-si joace bine cartile politice. Razboiul dintre Mircea Geoana si Victor Ponta a intrat in faza chichitelor procedurale, iar juristii din jurul fiecaruia incearca sa interpreteze Regulamentul Senatului in folosul propriu. Deocamdata, Geoana pare sa fie intr-un oarece avantaj, dupa ce a reusit sa dejoace planul actualei conduceri a PSD de a fi inlocuit rapid din functie cu Titus Corlatean. Este vorba insa doar de o amanare a ostilitatilor, pana la sedinta de plen de maine, cand este de asteptat ca liderii PSD sa repuna in discutie propunerea de schimbare din functie a lui Geoana, informeaza Romania Libera.

Nastase explica mazilirea lui Geoana: "E important sa stii ca soldatul nu intoarce arma asupra ta". Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a declarat luni seara, la Realitatea TV, ca liderii social-democrat i-au retras lui Mircea Geoana sprijinul politic pentru sefia Senatului deoarece nu mai au incredere in acesta. "Ar fi fost important ca domnul Mircea Geoana sa regleze relatia cu PSD. Nu a facut-o. El actioneaza cumva pe cont propriu, actioneaza paralel. Eu nu ii tin partea lui Mircea Geoana, nici nu il apar, dar vreau sa explic decizia colegilor mei. Ei sunt nemultumiti ca in aceasta batalie nu stiu pe cine sa se bazeze. Mircea Geoana, in anumite actiuni, nu intra intr-o ecuatie generala. Nu vrea si doreste sa aiba o pozitie distincta... strange colegii nemultumiti intr-un anumit loc, face tot felul de comisii si comitete... astea toate s-au adunat (...)". Integral in Adevarul.

2 miliarde de euro pe an aruncati pe agentii. Cu toate ca premierul Emil Boc se lauda, in urma cu doi ani, ca va restructura din temelii agentiile guvernamentale pentru a face economii la buget, se constata acum ca lucrurile stau cu totul invers. In prezent exista peste 220 de agentii, regii, companii nationale si tot felul de institutii care inghit anual din bugetul de stat peste 2 miliarde de euro, reprezentand sume alocate pentru cheltuieli de functionare, de administrare, dar si salariale. Secretariatul General al Guvernului se remarca prin multitudinea de institutii publice subordonate, adevarate "guverne" paralele. Doar Ministerul Afacerilor Europene, infiintat de curand, nu a apucat sa isi creeze vreo agentie, oficiu sau regie. Desi Romania se pregateste sa intre in al doilea val de recesiune, Guvernul Boc face in continuare risipa de fonduri. Ziarul "Puterea" a numarat vreo 220 de agentii, regii, oficii, companii, consilii sau centre aflate in subordinea Executivului si a ministerelor, care se alimenteaza din surse bugetare, scrie Puterea.