Imparteala bugetului in coalitie: UDMR, pe plus. Peste 100 de miliarde de lei, adica mai mult de jumatate din veniturile preconizate in proiectul de buget pe 2012, se duc catre ministere, autoritati si agentii guvernamentale. Din acest flux de fonduri bugetare alocate institutiilor centrale, aproape 90% sunt controlate de catre ministerele conduse de catre reprezentanti PDL. Nici UDMR nu are de ce sa se planga: prin cele trei ministere, SGG, regii, dar si agentiile aflate in sfera sa de influenta, aproximativ 10 miliarde de lei se afla in mana sa, o suma cu 25% mai mare decat cea de care a dispus in anul curent. UNPR este codasul printre partidele aflate la putere: dispune de un singur portofoliu, cel al Apararii, prin Gabriel Oprea, care va primi un buget de 5,1 miliarde de lei, in crestere cu doar 0,2% fata de 2011. Integral in EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Injuraturi in parlament, in timpul dezbaterii bugetului. Vasile Bleotu (PSD) catre Maria Barna (UNPR): "Esti o nulitate! Esti o c...a!". Incident cu injurii, miercuri, in parlament, la dezbaterea bugetului pentru anul 2012. Deputatul PSD, Vasile Bleotu a rabufnit in timpul sedintei Comisiei de Buget Finante, catalogand-o pe presedinta lucrarilor, Maria Barna, deputat UNPR, drept "nulitate" si "curva". Nervii au cedat in momentul reluarii discutiilor pe tema bugetului alocat Ministerului Agriculturii. Deranjat de faptul ca Maria Barna a cerut presei sa grupeze camerele de luat vederi pe o parte a mesei la care avea loc dezbaterea, deputatul Bleotu i-a reprosat acesteia ca nu are dreptul sa dicteze presei ce sa faca, anunta Gandul.

"Penibilii" de la CCR inving iar USL. Salariile bugetarilor si pensiile pot fi mentinute in 2012 la nivelul din decembrie 2011, au decis judecatorii Curtii Constitutionale, care au dat astfel castig de cauza Guvernului Boc. Isi mentine USL intentia de a demara suspendarea presedintelui, in cazul in care promulga legea? Verdictul de ieri al judecatorilor de la Curtea Constitutionala se incadreaza in scenariul avansat acum mai bine de doua saptamani de liderii USL, dar le aduce pe cap si o problema de logica legislativa. Iata ce spunea atunci, mai exact, liderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu: "In situatia in care, prin absurd, CCR va da un raspuns negativ (sesizarii opozitiei - n.r.), atunci nu avem decat o singura solutie: sa-i solicitam presedintelui sa nu promulge o lege care este imorala si nelegala. Iar daca presedintele totusi nu va tine cont nici de data aceasta de Constitutie, atunci vom aduna la dosarul de suspendare a presedintelui inca o argumentatie". Continuarea in Romania Libera.

Preda il trimite pe Ponta la strans de semnaturi impotriva polenizarii si a calatoriilor gratuite pe Marte. Europarlamentarul PDL Cristian Preda l-a ironizat pe seful PSD Victor Ponta pentru intentia sa de a strange 5,2 milioane semnaturi pentru suspendarea lui Traian Basescu, recomandandu-i un demers similar impotriva polenizarii si a calatoriilor gratuite pe Marte. "In primul rand, e vorba despre absenta oricarei baze constitutionale pentru un demers precum cel propus de Ponta. Veti spune: nu exista articol din textul fundamental care sa indice dublarea cererii de suspendare cu strangerea de semnaturi. Asa e, poti strange semnaturi si pentru suspendarea presedintelui, si pentru oprirea polenizarii, si pentru calatorii gratuite pe Marte. Problema e sa nu introduci o confuzie constitutionala, care sa lase sa se inteleaga faptul ca aceste semnaturi sunt mai importante decat institutia Parlamentului. Or, Victor Ponta tocmai asta face", a comentat europarlamentarul pe blogul sau, dupa cum informeaza Adevarul.

Opozitia rateaza 1.800 de biserici. Parlamentarii Opozitiei, in special cei de la PSD, au propus mai bine de 8.000 de modificari ale proiectului de buget de stat pentru 2012. Dintre acestea, circa 1.800 au vizat realocari de fonduri pentru constructii si renovari de biserici in toata tara. Ziarul "Puterea" a luat declaratii mai multor membri ai Opozitiei, pentru a motiva inaintarea amendamentelor mentionate. Au avut doua argumente puternice: Fie o puternica credinta a parlamentarilor Opozitiei in Dumnezeu, fie solicitarile cetatenilor din teritoriu de a se construi bisericile. Ioan Chelaru, senator PSD, a declarat pentru "Puterea" ca PDL a refuzat orice amendament. Opozitia a depus aproximativ 8.800 de amendamente la buget, 8.756 parca. Procedura este una laborioasa, trebuie depuse la Comisia de buget, Comisia de finante, si separat, pe grupuri senatoriale. Continuarea in Puterea.

Razboiul UDMR impotriva ANI poate costa scump Romania. Deputatul Andras Mate vrea reducerea la 5% a bugetului institutiei care l-a gasit vinovat de conflict de interese, iar colegii din UDMR ii sustin incercarile de a pune pe butuci Agentia Nationala de Integritate. Pentru oficialii europeni, vointa politica de a lupta impotriva coruptiei este foarte importanta, iar reducerea bugetului ANI ar demonstra ca unuia dintre partidele de guvernamant ii lipseste tocmai aceasta vointa. Parlamentarii UDMR au incercat in repetate randuri sa blocheze activitatea Agentiei Nationale de Integritate, fie prin propuneri legislative menite sa reduca prerogativele institutiei, fie prin taieri bugetare, informeaza Romania Libera.