Alegeri comasate peste un an. Motiune de cenzura de Craciun. Guvernul isi va asuma, joi, raspunderea pe proiectul de lege privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare in 2012. Pana sambata, opozitia poate sa depuna o motiune de cenzura, astfel incat aceasta sa fie citita luni si dezbatuta si votata pe 22 decembrie. Data alegerilor va fi stabilita prin hotarare de guvern, dar mai multi oficiali au estimat ca scrutinul va fi in noiembrie anul viitor. Opozitia a anuntat ca nu va participa la sedinta de asumare a raspunderii. "De ce sa participam? Ce sa ne spuna Emil Boc? De ce comaseaza alegerile? Noi stim de ce, ca sa ne fure", a explicat Victor Ponta decizia USL, dupa cum informeaza EVZ.

politic showFoto: Colaj foto

Tariceanu: Obligarea Romaniei la un deficit structural de 0,5% inseamna condamnarea la subdezvoltare. Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a declarat, luni, la dezbaterile generale asupra proiectului bugetului pe 2012, ca obligarea Romaniei la un deficit structural de 0,5% inseamna condamnarea la subdezvoltare. Tariceanu a precizat ca deficitul structural de 0,5% este aplicabil tarilor din zona Euro, mai ales, care au datorii publice foarte mari si care nu pot justifica deficite foarte mari. "Domnul Boc nu intelege ca acest lucru (deficit structural de 0,5%, n.r.) este valabil pentru tarile care au un nivel ridicat de datorie publica si care nu pot sa justifice deficite bugetare ridicate. Dar pentru Romania, a o obliga la un deficit structural de 0,5%, este in mod simplu spus ca vom condamna Romania sa ramana o tara subdezvoltata", a opinat Tariceanu. Integral In Gandul.

Ce ascund alegerile "2 in 1". Actualii primari, sefi de CJ, consilieri locali si judeteni vor avea cu aproape sase luni mai mult timp pentru a-si face campanie, daca opozitia nu reuseste sa impiedice, prin motiunea de cenzura anuntata, comasarea alegerilor locale cu parlamentarele. Premierul Emil Boc va veni in Parlament pe 15 decembrie pentru a-si angaja raspunderea, simultan, pe doua proiecte: comasarea alegerilor si modificarile aduse sistemului de promovare a judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Parlamentarii pot formula, tot pana joi, amendamente la cele doua propuneri legislative, dar Executivul nu este obligat sa tina cont de ele. Motiunea de cenzura anuntata de USL va fi dezbatuta pe 22 decembrie, dar pare sa aiba sanse zero de adoptare, in conditiile in care formatiunile din arcul guvernamental detin majoritatea si, la fel ca la alte motiuni de cenzura, este de asteptat ca liderii lor sa-si ia masuri de precautie pentru a impiedica eventuale "dezertari" la vot. Continuarea in Romania Libera.

Conditiile USL pentru intalnirea cu Basescu. Liderii USL nu doresc sa participe la consultari ale sefului statului cu toate partidele, ci doar la o discutie intre ei si presedinte, insotit eventual de catre premierul Boc sau ministrul Finantelor. Liderii USL i-au trimis lui Traian Basescu o scrisoare in acest sens dupa ce seful statului invitase toate partidele parlamentare, miercuri, la Cotroceni pentru consultari pe tema concluziilor Consiliului European. "Daca doriti sa avem o discutie serioasa, responsabila si eficienta, in care sa putem analiza optiunile pe care le avem la dispozitie, va solicitam ca intalnirea cu reprezentantii Opozitiei sa fie separata de intalnirea cu reprezentantii coalitiei de guvernare", se arata in scrisoarea semnata de liderii USL, dupa cum scrie Adevarul.

Emil Boc isi pune functia la bataie. De-a lungul mandatului, Guvernul Boc si-a asumat in repetate randuri raspunderea pentru diverse pachete de legi, fara ca acestea sa mai fie dezbatute in Parlament. Legea comasarii alegerilor din anul 2012 este a noua asumare a raspunderii Guvernului, din 2009 pana acum. Premierul Emil Boc a anuntat ieri ca Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pentru doua legi: comasarea alegerilor locale si parlamentare in anul 2012, precum si promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Conducerea Parlamentului a decis ieri ca angajarea raspunderii sa aiba loc joi, 15 decembrie. In privinta primei legi, premierul invoca argumentul reducerii cheltuielilor prin organizarea unui singur tur de scrutin, si nu doua, anunta Puterea.ro

W. Branza: Ponta, desi simpatic, este in repaus intelectual. Seful PDL Diaspora, William Branza, i-a dat replica liderului PSD, Victor Ponta, care a anuntat ca nu va mai plati abonamentul TVR "sa-i vada pe Willy Brinza si pe tinerii PDL", transmitandu-i ca, desi il considera un presedinte simpatic, crede ca, in momentul cand a facut afirmatia respectiva, a fost "in repaus intelectual". "Stiu ca ironia fina este apanajul inteligentei, iar domnul Ponta este capabil de asa ceva. Cu toate acestea insa, prin declaratia domniei sale, a demonstrat ca, in acel moment, era in repaus intelectual. Sper sa nu petreaca multe clipe in aceasta stare pentru ca telurile domniei sale sunt marete, iar poporul roman apreciaza inteligenta, activitatea si, in special, simtul umorului", i-a transmis Branza, intr-un comunicat remis presei, relateaza Adevarul.