Comasarea alegerilor - puncte tari, puncte slabe. Comasarea alegerilor se dovedeste a fi un subiect fierbinte pentru toate partidele, fie ca se afla la putere, fie in opozitie. "Evenimentul zilei" a analizat punctele tari si punctele slabe ale acestui demers, cu ajutorul analistilor Mircea Kivu, Ion Cristoiu si Vasile Dancu. Una dintre concluzii este aceea ca atat avantajele, cat si dezavantajele se contabilizeaza de partea partidelor si a candidatilor. "Oamenii sunt interesati ca alegerile sa fie transparente, dar nu sunt(...) Un alt interes al maselor ar fi ca alegerile generale si locale sa fie distantate cat mai mult in timp, sa nu se influenteze unele pe altele", ne-a declarat Vasile Dancu. La randul sau, Ion Cristoiu a sustinut ca, desi se face mare caz pe tema descentralizarii, comasarea alegerilor va face imposibila o dezbatere serioasa despre rolul primarilor, scrie EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Udrea: Actuala guvernare, cea mai eficienta din tara in ultimii 20 de ani, dar si la nivel european. Presedintele PDL Bucuresti, Elena Udrea, a sustinut, marti, la Reuniunea regionala a UNPR pentru Bucuresti - Ilfov, ca actuala guvernare este cea mai eficienta din ultimii 20 de ani din Romania, dar si la nivel european. "In doi ani am reusit sa demonstram ceea ce nimeni nu poate sa conteste. Suntem cea mai responsabila, cea mai curajoasa, cea mai eficienta guvernare din Romania din ultimii 20 de ani, dar si cea mai eficienta la nivel european", a apreciat Elena Udrea. Ea a sustinut ca, in locul actualilor guvernanti, USL nu ar fi avut curajul de a lua masuri nepopulare. "USL face promisiuni desarte. USL spune ca da de unde nu are ce da. USL este uniunea demagogiei, a populismului si Uniunea solutiilor lipsa", a tinut sa arate ministrul Dezvoltarii. Pe de alta parte, Udrea a aratat ca PDL si UNPR trebuie sa castige Capitala si trebuie sa fie ales un primar general serios si nu unul care isi transforma munca "intr-o vesnica poanta", anunta Gandul.

Parlamentarii care au tacut trei ani. De cand au depus juramantul, in urma cu trei ani, opt parlamentari nu au luat niciodata cuvantul in plenul Camerei din care fac parte. RL a stat de vorba cu acestia si le-a aflat motivele tacerii. Parlamentul Romaniei, cu cei 460 de alesi, ar trebui sa reprezinte, printre altele, locul in care se desfasoara dezbateri intense sau in care politicienii isi expun punctele de vedere referitoare la legile care se adopta. Totusi, printre alesii poporului sunt si parlamentari care nu au urcat niciodata la tribuna pentru a-si face auzita vocea, exceptand momentul depunerii juramantului. Cine sunt aceste "figuri" discrete si de ce au ales tacerea in chiar "forul oratoriei nationale"? Integral in Romania Libera.

Roberta Anastase: Avem nevoie de opozitie pentru modificarea Constitutiei. Opozitia trebuie sa fie rationala si sa inteleaga ca e nevoie de modificarea Constitutiei, a spus presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase. Totodata, aceasta l-a acuzat pe liderul PSD, Victor Ponta, de "tabloidizarea clasei politice". "Avem nevoie si de opozitie, pentru ca proiectul constitutional trebuie sa treaca cu doua treimi din voturi. [...] Trebuie ca opozitia sa fie rationala. Domnul Ponta n-a inteles ce s-a intamplat la Bruxelles, unde presedintele Traian Basescu s-a luptat pentru un lucru foarte important. (...) UE, cu 26 de reprezentanti, a spus ca trebuie sa facem un acord interguvernamental si trebuie sa avem greutatea modificarii acestui acord. Greutatea este data de legi constitutionale sau cu greutate similara", a declarat Anastase, la Realitatea TV, scrie EVZ.

Funeriu: "Datoriile ministerului este de zero lei". Cum l-a invitat Banicioiu pe ministru la scos dintii. Audiat la Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor si Coruptiei din Camera Deputatilor, minitrul Educatiei, Daniel Funeriu, a avut o noua scapare gramaticala. "La ora actuala, datoriile ministerului este de zero lei", le-a spus seful invatamantului parlamentarilor care l-au intrebat despre banii alocati scolilor, corectandu-se dupa cateva secunde: "Datoriile sunt de zero lei". Deputatii l-au primit pe Funeriu cu destula ostilitate, dezbaterile aducand dialogul la un ton ridicat. Declaratia ministrului privind "scoaterea sistemului din haos", l-a facut pe seful Comisiei, Ioan Stan, sa-i transmita pe un ton iritat: "Daca dumneavoastra vreti sa ne paruim, atunci dau drumul la colegi si va rog chiar, domnule Banicioiu"! Deputatul PSD, Nicolae Banicioiu nu a stat prea mult pe ganduri si l-a luat la rost pe Funeriu: "Eu ma pricep cel mai bine la scos dintii. Va invit la cabinet", anunta Gandul.

Oltean: Referendumul pentru modificarea Constitutiei ar putea fi simultan cu localele si generalele. Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, afirma, intr-un interviu pentru Ziarul Ring, ca referendumul pentru modificarea Constitutiei ar putea fi organizat odata cu alegerile locale si parlamentare, daca si opozitia este de acord. El a precizat ca PDL va sustine categoric angajamentul presedintelui si necesitatea revizuirii Constitutiei. "Noi si partidele aflate in arcul guvernamental vom face tot ce este posibil pentru a sustine demersul ca Romania sa fie parte a acordului interguvernamental", a spus Oltean, citat de Ziarul Ring. Integral in Romania Libera.