Basescu ataca dur bancile, demagogia si pe unii investitori. Pe langa provocarea din partea bancilor, exista cea a crizei datoriilor suverane, a spus seful statului, in conferinta de lansare a Raportului de Competitivitate realizat de AmCham Romania. Liderii europeni trebuie sa ajunga la un armistitiu cu "piata", pentru o perioada de cel putin trei-cinci ani. "Pe langa banci, coruptie, demagogia politicienilor, si problema investitorilor straini sau a domeniilor in care Romania poate fi competitiva au fost teme abordate de Traian Basescu in discursul sau. Anul viitor "exista riscul de diminuare peste limitele suportabile a fluxului de capital al bancilor straine". "Sper ca bancile mama sa fie responsabile, altfel vor continua masurile de diminuare a cheltuielilor statului", spune Traian Basescu. In opinia sa, o economie nu poate fi competitiva daca se imprumuta la dobanzi de 8%-9% pe termen mediu, scrie EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Cristian Preda: Poate ar fi bine ca ministrii UDMR sa fie trimisi acasa? Cristian Preda scrie, pe blogul sau, ca opozitia fata de revizuirea Constitutiei vine din partea UDMR, la fel ca in cazul altor proiecte, democrat-liberalul intreband daca maghiarii mai sunt in coalitie sau avem un guvern minoritar si daca nu ar fi bine ca ministrii UDMR "sa fie trimisi acasa". "Asa cum anticipam acum cateva zile, discutia despre tratatul interguvernamental va conduce - in cel mai bun caz - la o revizuire a Constitutiei care nu va lua in seama niciun alt aspect. Aceasta pare a fi principala concluzie a consultarilor de azi de la Cotroceni", scrie Preda pe blogul sau. In opinia sa, arhitectura regimului e insa la fel de proasta ca si filosofia bugetara care a dominat ani de-a randul guvernarea, iar a bloca o revizuire comprehensiva e absurd, informeaza Gandul.

Face UE pace intre Basescu si partide? Dupa consultarile de la Cotroceni, partidele nu par sa se fi apropiat de o concluzie cu privire la modul in care Romania va implementa acordul de uniune fiscala. Seful statului intrevede insa un consens, dar numai daca liderii politici renunta pe moment sa mai discute "chestiuni colaterale", precum reorganizarea administrativ-teritoriala, reducerea numarului de parlamentari si comasarea alegerilor. Principala tema de discutie la Cotroceni a fost modul in care Romania poate introduce in legislatia sa prevederile convenite recent la Bruxelles. Este vorba de acel deficit structural de 0,5% recomandat a fi inclus in Constitutie sau intr-o lege echivalenta. Plecand de la premisa ca Romania nu are acte echivalente (care sa necesite pentru modificare o majoritate de doua treimi in Parlament si un referendum, asa cum este cazul Legii fundamentale), presedintele Traian Basescu i-a consultat pe liderii partidelor parlamentare, acceptand chiar solicitarea liderilor USL de a fi chemati separat de reprezentantii arcului guvernamental. Integral in Romania Libera.

USL propune guvern de tehnocrati. Presedintele Traian Basescu a avut ieri la Palatul Cotroceni consultari politice cu liderii formatiunilor parlamentare. Una dintre discutiile cele mai intereante a fost cea a presedintelui cu reprezentantii partidelor de Opozitie: PSD, PNL si PC. Acestia au venit cu mai multe propuneri, intre care un guvern de tehnocrati si respingerea ideilor de modificare a Constitutiei si comasare a alegerilor. La finalul discutiilor, presedintele PSD, Victor Ponta, copresedinte al USL, a sustinut ca presedintele nu a respins propunerea privind un Guvern de tehnocrati, dar ar fi explicat ca aceasta trebuie sa vina ca o concluzie a tuturor discutiilor cu partidele parlamentare. Ponta a explicat ca rostul unui guvern de tehnocrati ar fi sa pregateasca "alegeri corecte", sa discute masurile de guvernanta economica impuse de UE si sa schimbe legea electorala in sensul reducerii parlamentarilor la 300, relateaza Puterea.

O grenada fara cui la liderii USL. Este necesar sa-i privim pe coliderii Uniunii Social Liberale, Victor Ponta si Crin Antonescu, cu ochii pe care ii merita: ca pe viitorii conducatori ai tarii. Intreg poporul roman este aproape sigur ca alegerile de anul viitor vor fi castigate de catre Uniunea Social Liberala. O arata toate sondajele de opinie, inclusiv cele in care lunatici ca Sebastian Lazaroiu joaca tare in marja de eroare si prevestesc un Reich Basescian de aproximativ o mie de ani. Ambientul politic seamana mult cu anul 2000 cand, dupa "m-au invins"-ul lui Emil Constantinescu, era limpede ca PSD va fi castigatorul alegerilor - mai ramanea de stabilit doar scorul. Prin urmare, este necesar sa-i privim pe co-liderii Uniunii, Victor Ponta si Crin Antonescu, cu ochii pe care ii merita: ca pe viitorii conducatori ai tarii. Asta e partea care tine de ce putem face noi. Continuarea in Adevarul.