Previziuni politice: Doar PDL si PSD pot asigura o guvernare. Anul 2012 se anunta agitat. Miza este foarte mare: primul an electoral cu alegeri comasate va decide soarta PDL si a USL. Analistii sustin ca vom avea parte de una din cele mai urate campanii electorale. Vor conta, in buna masura, atat evolutiile socio-economice si politice la nivel european, cat si modificarile care ar putea fi aduse sistemului electoral si constitutional. Din toate aceste lupte cu miza pe termen scurt, adevaratii perdanti ar putea fi insa numai democratia si societatea romaneasca, avertizeaza analistii. Integral in EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Spectaculosul "progres" al lui Gabriel Oprea: cu zero voturi castigi sute de primari. Format in majoritate din fugarii partidelor de opozitie, Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei este creditata in sondajele de opinie cu un scor care nu trece de marja de eroare de 3%. Totusi, UNPR are sanse reale de a obtine, la urne, un rezultat peste asteptari, poate chiar sa intre in Parlament. Partid creat acum doi ani in laboratoarele puterii ca sa asigure majoritatea voturilor pentru guvernul Boc, UNPR-ul a devenit structura perfecta la care adera fugarii sau exclusii partidelor de opozitie. Ministrul Apararii, Gabriel Oprea, el insusi un fost om de baza al ex-premierului Adrian Nastase, trecut in barca actualei puteri, a speculat luptele interne duse in partidele de opozitie, mai ales cele din PSD, si a creat o platforma a carei unica strategie este sa racoleze toti traseistii politici ai momentului, relateaza Romania Libera.

Barometrul "Adevarul": In cine mai cred romanii. Biserica ramane prima in topul increderii romanilor, cu 78,5%, fiind urmata de Pompieri (78,1%), Armata (67,7%) si presa (45,8%). Guvernul si-a mentinut tendinta ascendenta, ajungand la 12,3% in decembrie 2011. Speranta romanilor a ramas, la sfarsitul anului trecut, tot la Biserica, potrivit sondajului realizat de IMAS pentru ziarul "Adevarul", multi dintre cei chestionati apreciind insa si puterea mass-mediei, in ciuda numeroaselor scandaluri ce au marcat presa si a incercarilor de discreditare venite din sfera politica. Daca pentru 78,5% din romani Biserica era, in luna decembrie 2011, institutia in care aveau cea mai mare incredere, pentru 78,1% din respondenti pompierii erau "salvatorii", informeaza Adevarul.

Cadou de 1.200 de euro primit de Traian Basescu. Presedintele Traian Basescu a primit, in anul care se incheie, 43 de cadouri, in valoare totala de 2.830 de euro, potrivit listei-centralizator a bunurilor primite de seful statului in cadrul unor actiuni de protocol, postata sambata pe site-ul Administratiei Prezidentiale. Singurul dar din cele primite in 2011 ca sef de stat pe care l-a pastrat Traian Basescu este o editie de lux a volumului 'In cautarea timpului pierdut', scrisa de Marcel Proust, care valoreaza 50 de euro si care i-a fost oferita presedintelui de Academia Romana - Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta. Cel mai scump cadou primit de Traian Basescu in cadrul protocolului de stat din acest an este o statueta de bronz, in inaltime de 50 de cm, care reprezinta o zeita si valoreaza 1.200 de euro, informeaza Puterea.

Udrea, la brat cu Vasile Blaga la petrecerea de Revelion. Ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, a postat pe blog cateva fotografii de la petrecerea de Revelion de la Predeal, intr-una dintre ele strangandu-l de brat calduros pe presedintele Senatului, Vasile Blaga, cunoscut pentru divergentele avute de-a lungul timpului cu colega sa de partid. "Suntem deja in noul an! Am petrecut un Revelion frumos, in Predeal, cu multa veselie, dans, alaturi de oameni extrem de amabili, pusi pe distractie. Chiar daca am fost in compania unor colegi, noaptea de trecere dintre ani a fost un moment de deconectare, un moment in care nu s-a facut politica si in care toti am intampinat cu speranta anul 2012", a relatat pe blog Elena Udrea, scrie Adevarul.