O remaniere a guvernului Boc de dragul partidului. Democrat-liberalii iau in calcul o schimbare strategica a componentei cabinetului Boc, cu scopul de a relansa increderea electoratului in PDL, inaintea alegerilor din toamna. De la "nevoia de sange proaspat" pana la "trezirea unui pacient aflat sub anestezie", termenii in care liderii PDL vorbesc de remaniere arata faptul ca guvernul Boc este pus in fata unei schimbari care sa se ridice la asteptarile anului electoral 2012. Pentru a ramane la guvernare, PDL trebuie sa treaca cu bine testul alegerilor din noiembrie si asta inseamna in primul rand recuperarea procentelor stirbite de masurile de austeritate. Remanierea guvernamentala are ca scop revitalizarea PDL. Din acest punct de vedere, remanierea trebuie facuta cat mai repede spun partizanii acestei strategii, avansand ca termen sfarsitul lunii ianuarie. Asta pentru ca la inceperea noii sesiuni parlamentare lucrurile sa fie aranjate, sustin surse democrat-liberale care argumenteaza ca remanierea poate sa ajute la sporirea cotei de incredere a principalului partid de guvernamant. Problema premierului: pe cine aseaza pe scaunele celor remaniati, caci trebuie sa vina cu oameni cu experienta, scrie EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Crin Antonescu: Pentru desemnarea celor mai buni candidati la alegeri, USL va contacta societatea. Uniunea Social Liberala (USL) va avea in strategia sa pe acest an trei directii importante: definitivarea programelor de guvernare, stabilirea celor mai buni candidati pentru alegeri si o agenda a celor doi co-presedinti de intalniri cu inalti responsabili din Europa si Statele Unite ale Americii, a anuntat, duminica, presedintele PNL, Crin Antonescu, potrivit Agerpres. Liderul PNL a declarat, in cadrul unei interventii la un post comercial de stiri, ca, pentru desemnarea celor mai buni candidati, USL intentioneaza sa contacteze direct societatea, societatea civila, neprecizand insa detalii despre modul in care se va face acest lucru, anunta Romania Libera.

Oltean: PDL va anunta lista candidatilor la alegeri cel mai tarziu in luna mai. Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, ca PDL va anunta lista cu candidatii pentru alegerile din toamna cel mai tarziu la inceputul lunii mai, aceasta urmand sa fie intocmita in urma unei cercetari sociologice facute la nivel national. Intrebat cand va fi cunoscuta lista candidatilor cu care PDL se va prezenta la alegeri, Oltean a raspuns ca ii este greu sa faca o estimare precisa a datei. Potrivit lui Ioan Oltean, va exista la nivel national o cercetare sociologica si abia in urma rezultatelor acesteia va fi definitivata lista de candidati. "De altfel, este atributul exclusiv al fiecarei organizatii judetene in ceea ce priveste stabilirea candidatilor, dar lista finala o vom gandi numai dupa ce vom avea o cercetare sociologica facuta la nivel national. Eu cred ca putem discuta, ca termen, de sfarsitul lunii aprilie, inceputul lunii mai", a spus secretarul general al PDL, informeaza Gandul.

Lista candidatilor mondeni la Primarie. Irinel Columbeanu se alatura vedetelor care au ravnit la fotoliul de primar de-a lungul timpului: Monica Tatoiu, Irina Schrotter, Mona Nicolici, Dan Bittman si Mircea Rusu. Regizorul Mircea Daneliuc, fosta prezentatoare de stiri Mona Nicolici, Monica Tatoiu, creatoarea de moda Irina Schrotter si cantautorul Mircea Rusu s-au visat primari si chiar au candidat la o functie in administratia locala. Insa cel care a intrunit numarul de voturi pentru a ocupa ravnitul fotoliu este cantautorul Mircea Rusu, ales primar in comuna mureseana Band timp de doua mandate (2004-2008 si 2008 pana in prezent). Anul 2012 a debutat cu o surpriza: Irinel Columbeanu, milionarul de la Izvorani, si-a anuntat intentia de a intra in cursa pentru Primaria Capitalei. Mondenul Iri mizeaza pe fortele proprii, nedorind sustinerea vreunui partid politic si nici nu vrea sa investeasca prea multi bani in campania electorala. Notorietatea sa ca om de afaceri si expunerea vietii sale personale in tabloide sunt vazute de fostul sot al Monicai Gabor drept atuuri in cursa pentru obtinerea voturilor din partea bucurestenilor, scrie Adevarul.

Nicu Banicioiu cere guvernului sa nu adopte legea sanatatii "pe picor de fuga". Deputatul PSD Nicolae Banicioiu a solicitat majoritatii parlamentare sa renunte la ideea asumarii raspunderii pe legea sanatatii deoarece i se pare incorect ca ca PDL sa faca o lege iar implementarea ei sa revina in raspunderea altui guvern. "O lege care bulverseaza si schimba in totalitate filosofia sistemului de asigurari din Romania nu poate fi facuta pe picior de fuga", a afirmat deputatul PSD azi intr-o conferinta de presa. Potrivit lui Banicioiu, in cazul in care Guvernul isi va asuma raspunderea, PSD va incepe consultari cu partenerii din USL pentru depunerea unei motiuni de cenzura la adresa Executivului. "Solicit majoritatii parlamentare, PDL-UDMR, sa renunte la ideea asumarii pe aceasta lege. Consideram ca legea trebuie sa urmeze tot traseul parlamentar, consideram ca toti romanii trebuie consultati si de aceea credem ca ar trebui sa fie un subiect principal de dezbatere in viitoarea campanie electorala. Credem ca ar trebui sa existe un consens pe o lege de o asemenea importanta. S-a facut pactul pentru educatie, credem ca ar putea fi semnat un pact pentru sanatate la care presedintele nu ar trebui sa faca rabat", a spus Banicioiu azi intr-o conferinta de presa, anunta EVZ.

Cristian Preda: Sunt impotriva propunerii prezentate de Tokes privind sistemul de vot. Eurodeputatul PDL Cristian Preda se declara, intr-o postare pe blog, impotriva propunerii lui Laszlo Tokes privind modificarea sistemului de vot, fostul consilier de la Cotroceni mentionand ca demersul vicepresedintelui PE este inechitabil si ii condamna pe maghiari la "ghetoizare". "Cum Tokes Laszlo a facut publica scrisoarea pentru a stimula dezbaterea, imi exprim aici punctul de vedere. Sunt impotriva propunerii prezentate de (inca) vicepresedintele PE. Din trei motive. Primul este acela ca o asemenea prevedere ar condamna maghiarii la ghetoizare", scrie Preda. Potrivit acestuia, populatia electorala ar fi - in mod formal - divizata in votanti pentru deputati maghiari si votanti pentru non-maghiari, informeaza Romania Libera.