Cristoiu contra Cristoiu. Satra moldo-valaha si-a mutat cortul in Parlamentul European. Cladirea Parlamentului European de la Bruxelles adaposteste uneori cate o tarasenie menita sa aduca o adiere de pitoresc intr-un loc al plicticoseniei absolute tipice unei institutii birocratice. S-au putut vedea, astfel, in distinsa hardughie, degustari de vinuri, obiceiuri exotice in plin spectacol, expozitii culinare. Intr-un an, un europarlamentar roman s-a apucat sa imparta celor intalniti in cale martisoare. In absenta unui manual de descarcat de pe Internet, multi dintre cei pricopsiti cu snurul nostru mioritic au crezut ca e vorba de un talisman folosit de ciobanii nostri la seducerea caprelor de munte, scrie EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Mogulizarea Romaniei. Senatorul Mircea Banias, anchetat de DNA pentru coruptie, a trecut de la PDL la partidul lui Dan Voiculescu, anuland majoritatea fragila a coalitiei la Senat. Vom asista, in perioada urmatoare, la un proces de albire televizata a lui Banias la Antene si de transformare a lui intr-o victima politica a lui Basescu. In acelasi timp, Rodica Culcer este data afara de la sefia stirilor TVR dupa o lovitura de forta a reprezentantilor USL in Consiliul de Administratie, care a reprezentat momentul culminant al unei campanii declansata de ziarele si televiziunile aceluiasi Voiculescu. Romania se afla intr-un proces accelerat de mogulizare, iar societatea civila se face ca nu observa. Continuarea in Romania Libera.

Pleaca Boc! Urmeaza Diplomatul sau Bancherul?Emil Boc are zilele numarate la Palatul Victoria. Numaratoarea o fac diverse grupari din PDL si toate au ajuns la acelasi numitor comun: practic Boc ar mai urma sa stea in scaunul de prim-ministru pana pe la mijlocul saptamanii viitoare. Conform unor surse democrat-liberale, dupa reuniunea tensionata de marti cu grupurile parlamentare, insusi premierul a ajuns la aceasta concluzie. Solutia care se contureaza este aceea a unui guvern cu premier tehnocrat, dar cu majoritatea ministrilor politici. Integral in EVZ.

Ioan Oltean, despre primarii opozitiei: "Nu veti gasi un om destept, un om harnic, sa vina sa urle, dar nepriceputii, handicapatii psihic...". Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, spune ca acei primari ai opozitiei care "urla" ca nu le ajung banii de la CJ Bistrita-Nasaud sunt "nepriceputii", in timp ce "un om harnic, priceput, nu vine sa urle, (...) sa jigneasca pe nimeni", doar " handicapatii psihic", el retractand apoi afirmatiile. Ioan Oltean a facut aceste afirmatii vineri, intr-o conferinta de presa la sediul PDL Bistrita in care presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Liviu Rusu (PDL), a explicat cum a impartit banii primariilor din judet. Imediat insa, Ioan Oltean si-a cerut scuze pentru cuvintele "dure si nepotrivite" si a mentionat ca le retracteaza, cerandu-le jurnalistilor sa le stearga de pe inregistrari, informeaza Gandul.

USL scartaie la Brasov. Doi consilieri, exclusi din PNL pentru ca au votat alaturi de primarul PSD din Zarnesti. In pofida bunei intelegeri afisate oficial, "fratia" din USL pare sa scartaie tot mai serios la Brasov, dupa cum arata doua evenimente consumate in cursul acestei saptamani. Primul a avut loc la Zarnesti, unde, la inceputul acestei saptamani, doi dintre cei 5 consilieri locali liberali, Lidia Nastea si Mircea Calbureanu, au fost dati afara din partid a doua zi dupa ce votasera in favoarea proiectului de buget al Regiei Locale a Padurilor, propus de primarul pesedist al localitatii, relateaza Gandul.

Victor Ponta si Teoria (Ha)osului in politica. Nu schimbam conducerea de la Banca Nationala! Nu schimbam structura functionala a DNA si ANI, chiar ne pare rau ca mandatele lui Daniel Morar si Catalin Macovei sunt la final. Respectam acordul cu FMI si Banca Mondiala. Suntem de acord cu Tratatul de Guvernanta Fiscala. Vrem sa respectam ACTA, dar trebuie informata populatia. Am spus delegatiei FMI ca vrem ca banii din privatizari sa nu mai ajunga la bugetul de stat pentru salarii si pensii, ci sa ramana pentru modernizare. Nu promitem mariri de salarii si pensii pentru ca Romania va ramane in criza pana in 2016, scrie EVZ.