​Elena Udrea: "Lansam candidatul pentru Bucuresti in martie". EVZ: Sunteti presedinta organizatiei PDL Bucuresti. Din dialogul cu Ion Cristoiu am inteles ca v-ati mutat cu arme si bagaje la Modrogan. Cand o sa stim cine este candidatul PD-L pentru fotoliul de primar general al Capitalei? Cine este masurat in sondaje? Elena Udrea: O sa anuntam candidatul in curand. Probabil, in martie. Noi i-am masurat pe toti cei care au vrut, pe cei care si-au aratat oarecum intentia de a candida si pe cei care am considerat noi ca pot fi candidati. Avem scoruri aproximativ egale. Eu cred ca nu este, neaparat, important scorul de acum al unui posibil candidat, ci care este marja lui de crestere. Pentru ca, de exemplu, poate sa aiba 20% acum si sa aduca 30% sau poate sa aiba acum 15% si sa atinga 50%. Traian Basescu a pornit, la Capitala undeva la 7%, a obtinut 18% in primul tur si l-a batut pe Sorin Oprescu in turul doi. Deci, depinde cat de mult poti sa aduni in campanie. Integral inEVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Victor Ponta, la Interviurile Gandul: "Decizia de numire a lui Maior la SRI si Ungureanu la SIE NU i-a apartinut lui Basescu". Presedintele PSD Victor Ponta a declarat, in acest sfarsit de saptamana, la Interviurile Gandul, ca George Maior si Mihai Razvan Ungureanu n-au fost alesi de presedintele Traian Basescu pentru sefia SRI si SIE, decizia venind din alta parte. "Cred ca decizia d-lui Basescu nu i-a apartinut, in ambele cazuri", a spus Ponta, care nu a dorit sa dea mai multe detalii. In ceea ce-l priveste, liderul PSD si-a exprimat credinta in serviciile de informatii ca parte a statului democratic: "Cred ca serviciile de informatii sunt importante intr-o tara democratica, eu sunt o persoana care cred in institutii, cred in Parlament, cred in Guvern, cred in servicii de informatii, toate functionand conform legii". In ceea ce priveste relatia cu noul premier, Victor Ponta a aratat ca vrea sa vada "partea pozitiva" a acestuia, rugat fiind sa comenteze recomandarea lui MRU adresata MAI de a se implica "total" in alegeri. PSD este gata sa renunte la greva parlamentara, daca premierul si puterea vor accepta patru conditii, anuntaGandul.

Zambaccian, istoria unui dosar care ii da frisoane lui Adrian Nastase. Dupa condamnarea din dosarul Trofeul Calitatii, fostul premier are din nou emotii in dosarul Zambaccian, caz in care fostul consul al Romaniei la Hong Kong, Ioan Paun, spune ca a fost santajat de fostul lider PSD. Curtea Suprema se pregateste sa dea verdictul intr-un alt dosar in care principalul personaj trimis in judecata este fostul premier Adrian Nastase. Este vorba de dosarul Zambaccian, caz in care fostul lider al PSD a avut parte de momente tensionate la sfarsitul saptamanii trecute. Fostul consul al Romaniei la Hong Kong, Ioan Paun, audiat fiind ca martor in dosarul aflat pe rolul Curtii Supreme, l-a acuzat in mod explicit pe Nastase de santaj. Paun a sustinut in fata judecatorilor ca ex-premierul i-a cerut, printr-un avocat, sa dea o anumita declaratie cand a fost audiat de procurorii DNA, declaratie care l-ar fi ajutat pe liderul PSD. Daca ar fi refuzat, Nastase urma sa dezvaluie faptul ca Paun este ofiter acoperit al Serviciului de Informatii Externe, care lucreaza in Ministerul Afacerilor Externe. Astfel, dupa condamnarea din dosarul Trofeul Calitatii, actualul presedinte al Consiliului National al PSD, are din nou emotii serioase intr-o procedura judiciara, informeazaRomania Libera.

Exista viata pentru Emil Boc in PDL dupa demisie. Pozitia sa in fruntea PDL nu este amenintata dupa plecarea din guvern. Adversarii sai trebuie sa astepte rezultatul alegerilor pentru a-l schimba din functie. Ce viitor politic are Emil Boc dupa demisia sa din fruntea guvernului? Cum modifica remanierea extinsa a Executivului raporturile de forte in interiorul partidului de guvernamant? "Evenimentul zilei" isi propune sa raspunda la aceste intrebari, intr-o analiza asupra evolutiilor politice ulterioare din interiorul formatiunii democrat - liberale. O demisie a lui Emil Boc din functia de presedinte al PDL este exclusa, cel putin pana la alegerile de la sfarsitul acestui an. A spus-o transant Emil Boc, au confirmat-o principalii lideri ai partidului de guvernamant. "Am fost ales de catre Congresul PDL si ma voi comporta ca atare, ca presedinte al partidului", a anuntat fostul premier, la scurt timp dupa demisia sa, scrieEVZ.

Ilie Sarbu explica atitudinea fata de MRU: "NOI avem relatii de prietenie cu premierul Ungureanu, ne cunoastem de mult timp". Senatorul PSD Ilie Sarbu, socrul lui Victor Ponta, a declarat, pentru gandul , ca intre el si premierul MRU exista o "relatie de prietenie", dar ca este exclusa orice colaborare cu presedintele Traian Basescu si premierul. Sarbu sustine ca este exclusa orice colaborare cu Traian Basescu pentru o guvernare PDL - PSD dupa alegerile parlamentare din toamna. El spune ca experienta din 2008, cand social-democratii au intrat la guvernare alaturi de democrat-liberali, nu se va repeta. "Atunci am avut mandat din partea partidului. Si de fiecare data spun lucrul asta, ca stiti cum e, se uita anumite etape din realizarile pe care le avem. Dar acum pot sa raspund doar cu doua cuvinte: exclus! Deci, este exclusa orice relatie atat cu presedintele Basescu, cat si cu Razvan Ungureanu", a declarat pentru gandul senatorul PSD. Cu toate acestea, el face o precizare in privinta primului-ministru, anuntaGandul.

Cat il mai suporta Iliescu pe "carlanul obraznic"? Liderii USL sunt asteptati astazi la Cotroceni, la consultari pe tema functionarii Parlamentului si a ratificarii acordului de guvernanta fiscala. Mai mult insa ca niciodata, de la infiintare incoace, USL este dezbinata, iar liderii ei nu par sa gaseasca metode de reconciliere. Nemultumiri au fost in USL inca de la inceput. Intai, s-au manifestat discret, apoi mai fara perdea cand a inceput cearta pe candidaturi (neterminata nici acum), iar unii lideri locali si-au vazut amenintate influenta si pozitia. Unii au trebuit sa accepte ca nu vor mai candida sau ca oamenii lor de incredere raman pe dinafara, pentru a fi sprijinit in alegeri un candidat de la "ceilalti", pe baza algoritmului USL. In majoritatea cazurilor, conflictele au fost aplanate de liderii de la Bucuresti, iar Uniunea a ramas in picioare, chiar daca a mai suferit, pe ici, pe colo, pierderi de oameni (transferati, in general, la partidul ex-pesedistului Gabriel Oprea). Acum, insa, situatia este alta. Sabiile se incruciseaza direct la nivel inalt, al conducerii Uniunii, iar fiecare zi accentueaza criza din USL, informeazaRomania Libera.