PNL, perdant la negocierea candidaturilor din USL. PSD si-a pastrat prima sansa la nivelul presedintilor de CJ-uri si primarii resedinta de judet deja detinute, mai ales in Muntenia si Moldova. Ba mai mult are oportunitatea sa-si depaseasca scorul de acum patru ani la alegerile din 10 iunie, mai ales ca de mult-vanturatul principiu al paritatii candidaturilor s-a cam ales praful. Din 41 de judete, liberalii vor avea candidati la 18 sefii de CJ-uri. Dintre acestea in multe dintre ele liberalii au sanse mici. De exemplu, in patru dintre acestea - Harghita, Covasna, Mures si Satu Mare - sansele sunt zero, zonele fiind dominate de UDMR, scrie EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Vasile Blaga: "Eu am spus ca nu candidez la Bucuresti de foarte mult timp, nu de acum". Presedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat, luni, referindu-se la criticile aduse de catre presedintele Traian Basescu "greilor" din PDL, ca exista si persoane din conducerea partidului care vor candida la alegerile locale din iunie, cum ar fi Sorin Frunzaverde si Gheorghe Flutur. "Partidul nu si-a definitivat inca listele electorale, dar stiu precis oameni din conducerea partidului, sunt vicepresedinti care candideaza. Sorin Frunzaverde candideaza sigur pentru un post, Flutur candideaza si el pentru presedintia Consiliului Judetean. O sa vedem pana la sfarsit listele", a spus Blaga. Integral in Gandul.

Capcana pentru USL. Miza dezvaluirii lui Basescu privind propunerea ca Ponta sa fie premier. Prin toate explicatiile in care s-au incurcat dupa dezvaluirea de duminica seara a presedintelui Traian Basescu, liderii USL nu au facut decat sa se scufunde si mai tare in capcana intinsa. In afara intrebarii "ce s-ar fi intamplat daca Ponta spunea 'da'?", ramane o alta: de ce liderii USL nu au dezvaluit atunci "bascalia", pierzand astfel ocazia de a puncta electoral? Lovitura de teatru duminica seara cand presedintele a dezvaluit intr-un interviu acordat lui Ion Cristoiu la B1 TV ca la consultarile cu partidele de pe 6 februarie, i-a oferit lui Victor Ponta functia de premier si ca acesta a refuzat-o. Declaratia l-a luat prin suprindere pe Ponta, care initial a negat ca ar fi primit aceasta propunere iar ulterior a calificat-o drept "neserioasa", relateaza Romania Libera.

Cand Basescu se cearta cu el insusi. Declaratiile sefului statului despre propunerea pe care i-ar fi facut-o lui Victor Ponta sa fie premier se bat cap in cap cu afirmatiile sale din luna februarie. Presedintele Traian Basescu a dat o noua lovitura de imagine, lansand pe piata, intr-o emisiune moderata de Ion Cristoiu, informatia potrivit careia i-ar fi oferit liderului PSD, Victor Ponta, functia de prim-ministru. Ca sa dea o greutate suplimentara afirmatiilor sale, Administratia Prezidentiala a lansat pe piata si o parte din stenograma discutiilor dintre Traian Basescu si liderii USL, desfasurata pe 6 februarie, scrie Adevarul.

Exercitiu de imaginatie: Ce s-ar fi intamplat daca Ponta ar fi spus DA la "propunerea neserioasa" a lui Basescu. Declaratiile de duminica ale lui Traian Basescu referitoare la Victor Ponta arata ca presedintele este decis sa lichideze cat mai repede USL. Reactiile slabe ale liderilor opozitiei arata ca, deocamdata, acestia nu sunt capabili sa-i tina piept. Asa cum arata stenograma consultarilor care au avut loc la Cotroceni la inceputul lui februarie, este clar ca Basescu a vrut sa le intinda o capcana liderilor PSD, atunci cand i-a propus functia de premier lui Victor Ponta. Trebuie sa reamintim faptul ca respectivele discutii aveau loc dupa demisia lui Emil Boc si in contextul protestelor de strada din mai multe orase ale tarii, care cereau demisia presedintelui si a Guvernului. Continuarea in Romania Libera.