Victor Ponta se compara cu Tony Blair. Victor Ponta si-a comparat ascensiunea politica cu cea a fostului premier britanic Tony Blair, politcianul laburist care a condus Regatul Unit al Marii Britanii timp de 10 ani. Blair a readus Partidul Laburist la guvernare dupa o lunga perioada de opozitie. "Eu am fost ales presedinte al PSD in 2010, mai repede decat imi imaginasem chiar eu si mai repede decat isi imaginase chiar PSD-ul. Intr-o dezvoltare normala a partidului probabil ca peste cinci sau zece ani as fi putut fi lider al partidului. Din pacate, PSD a pierdut doua alegeri la rand si atunci a mers pe ideea unui lider tanar care schimba foarte mult in interiorul partidului, care schimba structural modul de abordare a problemelor, care schimba mesajul, comunicarea partidului. Daca vreti, si pastrand proportiile, nu vreau sa mi-o iau in cap cum spune romanul, si Partidul Laburist britanic l-a ales pe cel mai tanar lider din istorie - Tony Blair - dupa ce a stat 18 ani in opozitie, dupa ce tot au pierdut cu alti lideri. Nu l-au ales de drag, l-au ales pentru ca s-au gandit ca asta e solutia sa castige", a afirmat Victor Ponta intr-un interviu, scrie EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

SMS-ul primit de Adrian Nastase. Fostul premier, Adrian Nastase, scrie pe blogul personal ca ieri a primit un sms amuzant in care se face referire la celebrul mesaj din campania electorala din 2004 privind emigrarea in Congo. Numai ca de data aceasta mesajul este unul favorabil lui Adrian Nastase. "Daca nu l-ati votat pe Bombo / Acum emigrati in Congo!", scrie in sms-ul primit de fostul premier. "Iata ca trecerea anilor ofera o alta perspectiva asupra alegerilor din 2004, cand tineri simpatizanti ai Aliantei DA au iesit la Piata Universitatii, scandand, dupa anuntarea rezultatelor, "Bombo, Bombo, ne-am intors din Congo", fara sa stie de fapt unde se "intorsesera". Venisera alaturi de reprezentanti ai MISA si de guru Gregorian Bivolaru, care insa a ales ca destinatie Suedia si nu Romania, dupa castigarea alegerilor de catre Basescu, stiind ca Monica Macovei nu-l va cauta in "gaura de sarpe", avand un suflet mai bun", scrie pe blog Nastase. Fostul premier a primit acest sms dupa ce deputatul PDL Mihail Boldea, urmarit general, a anuntat pentru Gandul ca se afla in Congo.

Silviu Prigoana copiaza reteta Sorin Oprescu. Deputatul PDL Silviu Prigoana se va lansa in cursa pentru Primaria Capitalei, dar nu din partea democrat-liberalilor, ci sprijinit de o noua alianta politica, intitulata "Miscarea pentru Bucuresti". Odata cu anuntul participarii sale separate de democrat-liberali, Prigoana a explicat si ca PDL Bucuresti va propune un alt candidat. Daca va fi pus in practica, planul lui Prigoana este o copie a scenariului cu care Sorin Oprescu a castigat Primaria Capitalei in 2008. Oprescu a parasit atunci, oficial, PSD si a candidat ca independent, in timp ce social-democratii au avut un candidat de fatada in persoana lui Cristian Diaconescu. Strategia s-a dovedit un succes: separat de imaginea PSD, partid care nu a castigat niciodata Primaria Bucuresti, Oprescu a reusit sa devina edil-sef al Capitalei. Pentru Prigoana, jocul de-a independenta este singura sansa, cel putin la nivel teoretic, de a iesi din ecuatia politica din Bucuresti. In Capitala, USL are 56% potrivit sondajului IMAS pe luna februarie, iar PDL - 22%. Pe de alta parte, cercetarile interne ale PDL arata ca Prigoana, in calitate de candidat al democrat-liberalilor, este cotat cu 20% si este dominat clar de Oprescu, cotat cu 51%, informeaza Adevarul.

PDL si UNPR iau "boala" USL. Fortate sa colaboreze in alegeri, PDL si UNPR par sa se fi molipsit de la opozitie: numarul judetelor in care liderii se cearta pe desemnarea candidatilor a ajuns la trei. Cu potential de crestere. Butoiul cu pulbere a fost, la sfarsit de saptamana, judetul Buzau, unde Cezar Preda (PDL) si Ion Vasile (UNPR) si-au aruncat cuvinte grele prin conferinte si comunicate de presa. Schimbul de declaratii s-a petrecut dupa ce deputatul PDL s-a grabit sa-si anunte intrarea in cursa pentru sefia CJ Buzau, desi nu fusesera terminate discutiile cu progresistii, iar acestia revendicau candidatura pentru senatorul Ion Vasile (ex-PSD). "Contrar celor spuse prin niste emisiuni si declaratii publice, noi am avut un gentlemen agreement. (...) Am avut o intelegere discutata in mai multe randuri si la Bucuresti. Primaria Buzau, el sau terta persoana (de la PDL - n.r.) si Consiliul Judetean, eu sau terta persoana (adica, UNPR - n.r.). Intelegerea a fost incalcata cu efectele pe care o sa le vedeti: domnul Preda va pierde alegerile la Consiliul Judetean", a aratat Ion Vasile intr-o conferinta de presa, scrie Romania Libera.

Diaconescu: UNPR negociaza aliante pentru alegerile locale. Presedintele UNPR, Cristian Diaconescu, a declarat ca formatiunea din care face parte negociaza atat la nivel local, dar si la nivel central, aliante locale cu partidele din coalitie. "Nu exista un raspuns categoric in acest moment intr-un sens sau altul. Noi am lasat libertatea totala organizatiilor pentru a se pozitiona si tinem foarte mult seama de evaluarile dansilor, dar pana nu parcurgem intregul proces de dialog la nivel regional", a afirmat Diaconescu. Ministrul de externe a mai precizat ca exista regiuni in care situatiile dintre partidele politice nu sunt usor de armonizat, dar exista vointa politica la nivel central. "Sunt situatii in care pozitiile sunt destul de greu de armonizat, dar exista vointa politica la nivel central pentru o colaborare cat se poate de adecvata, dar fara a afecta nici mesajul sau identitatea unuia sau altuia dintre partide. Eu cred in sensul colaborarii la nivel national, dar este posibil sa existe si exceptie, insa nu este nimic anormal in politica ce este cat se poate de dinamica", a mai sustinut Cristian Diaconescu, anunta EVZ.

Elena Udrea se compara cu Margaret Thatcher: "Si ea la 24 de ani era o domnisoara blonda, care umbla in culori pastelate, cu tocuri si posete". Elena Udrea a declarat ca a fost impresionata de cariera fostului premier britanic Margaret Thatcher, sustinand ca si aceasta la inceputul carierei a fost atacata pentru modul in care se imbraca. "Pe la 24 de ani era o domnisoara blonda care facea o nota discordanta. Umbla in culori pastelate, in tocuri, cu poseta", a spus Udrea, care a adaugat ca lui Margaret Thatcher i s-a recomandat sa renunte la palarie si sa isi schimbe poseta daca vrea sa castige presedintia partidului. Ea a mai gasit o asemanare cu fostul premier britanic din perioada 1979 - 1990. "Cand era ministrul Educatiei i se reprosa ca tipa, iar in strada erau trei milioane de oameni cu papusi. Si eu am vazut papusi cu Elena Udrea si nu mi-a picat bine. Si mie mi s-a spus ca am o voce cu tonalitati inalte la televizor", a spus Udrea la o emisiune la Realitatea TV, informeaza Gandul.