27 septembrie 1995. Se naste USD: Uniunea de Stanga - Dreapta. Partidul Democrat (fostul FSN), condus de Petre Roman se uneste cu Partidul Social- Democrat Roman, condus de Sergiu Cunescu. Primul se uita spre dreapta si cauta legitimitatea istorica, care sa inlature eticheta "neocomunist". Al doilea, declarat continuator al partidului lui Titel Petrescu voia sa iasa de sub tutela taranista a CDR ca sa-si regaseasca identitatea de stanga. In imagine, de la stanga spre dreapta (sic!): Radu Berceanu, Adrian Severin, Adrian Vilau, Petre Roman, Sergiu Cunescu, Alexandru Sassu, Constantin Avramescu, Traian Basescu si Constantin Dutu. O parte din ei, ca si Sorin Funzaverde ieri, au ales sa plece spre alte partide, devenind primii traseisti politici, scrie EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Darius Valcov, primarul din Slatina, a demisionat din PDL. Primarul municipiului Slatina, Darius Valcov, si-a anuntat, marti, demisia din PDL, spunand ca aceasta implica si pierderea mandatului de primar, iar pana in 10 iunie orasul va fi administrat de unul dintre cei doi viceprimari. Darius Valcov a anuntat, marti, intr-o conferinta de presa, ca a demisionat din functia de presedinte al PDL Olt, fapt care atrage pierderea mandatului de primar, astfel ca pana la alegerile din 10 iunie orasul Slatina va fi administrat de catre unul dintre cei doi viceprimari care va fi desemnat de Consiliul Local. "In ceea ce priveste viitorul meu politic, administrativ, inca nu am luat o hotarare. Sper insa ca dupa o perioada de reflexie, in care voi asculta parerile si sfaturile, dar si reactia slatinenilor mei, sa iau o decizie. Un lucru vi-l pot spune cu certitudine: iubesc prea mult acest oras pentru a renunta sa lupt pentru el", a spus Valcov. Primarul sustine ca a demisionat intrucat Guvernul nu l-a sprijinit sa duca la bun sfarsit investitiile importante din oras, precum centura ocolitoare, Sala Polivalenta, bazinul olimpic si nici lucrarile la blocurile ANL si la Palatul Copiilor. Darius Valcov are 35 de ani si se afla la cel de-al doilea mandat de primar, anunta Gandul.

De la Deputatie direct in puscarie. Deputatul Virgil Pop a fost condamnat definitiv la inchisoare cu executare in timp ce-si exercita functia publica. El a ajuns in Parlament, in 2008, desi era arestat preventiv. Oamenii legii au pus ieri in aplicare mandatul de executare emis de Inalta Curte de Casatie si Justitie si l-au ridicat, de la hotelul la care era cazat, pe deputatul clujean liberal Virgil Pop (43 de ani), condamnat definitiv la cinci ani de inchisoare pentru fapte de coruptie. Luni, completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins recursul parlamentarului, astfel ca deputatul Virgil Pop, fost consilier judetean de Cluj, are de executat cinci ani de inchisoare pentru trafic de influenta, fals si spalare de bani. Judecatorii ICCJ au mentinut decizia dispusa pe fond in acest caz anul trecut, in decembrie, cand Pop a fost gasit vinovat de instanta suprema, informeaza Adevarul.

Igas: Nu vor pleca si alti colegi din PDL, vom castiga peste 30% la locale. Liderul PDL Traian Igas a declarat, marti seara, ca din PDL nu vor pleca si alti colegi, el mentionand ca formatiunea va castiga la locale peste 30%, potrivit Mediafax. "Nu este adevarat, nu vor pleca si alti colegi. Asa cum au plecat unii colegi, vor veni altii din alte partide spre noi. Veti vedea in perioada imediat urmatoare. De fiecare data, oamenii migreaza dintr-o parte in alta din diverse motive. La fel cum altii vor veni spre noi in perioada urmatoare, una peste alta eu cred ca vom avea acelasi numar de primarii castigate la alegeri. Sunt convins ca la alegerile locale vom luat peste 30%", a spus Igas, la Digi 24. El a precizat ca se stie in partid echipa cu care se candideaza la Bucuresti. "Lucrurile sunt bine conturate la nivelul Bucurestiului, USL-ul va avea mari surprize in urma acestor alegeri. La nivelul Bucurestiului, lucrurile sunt intr-o permanenta miscare. Solutia cu care va iesi alianta creata la nivelul Bucurestiului, o sa aveti o surpriza placuta", sustine Igas, scrie Romania Libera.

Primarii ar putea fi obligati sa demisioneze din partidele pe listele carora au fost alesi. Camera Deputatilor a adoptat, tacit, un proiect de lege care prevede ca primarii si presedinti de consilii judetene sa demisioneze din partidele pe listele carora au fost alesi dupa ce isi preiau mandatul. Proiectul de lege a fost initiat de deputatul Constantin Mazilu (UNPR), iar in expunerea de motive se precizeaza ca o astfel de masura ar fi buna intrucat "inregimentarea politica a primarilor in functie lasa loc interpretarilor privind deciziile luate la nivelul administratiilor pe care le au in subordine in privinta cheltuirii banului public". Proiectul a fost respins de comisiile de specialitate ale Camerei dar fiind depasit termenul pentru dezbatere si vot final- 21 decembrie 2011, proiectul se considera adoptat, urmand sa intre in dezbaterea Senatului, care este camera decizionala, anunta EVZ.

Scripcaru: Nu se pune problema plecarii mele din PDL. Presedintele PDL Brasov, George Scripcaru, a declarat ca nu se pune problema plecarii sale din PDL, iar zvonurile potrivit carora ar intentiona sa paraseasca partidul nu sunt decat "o intoxicare". Scripcaru a spus ca, intr-adevar, este plecat, dar nu din PDL, ci doar din localitate fiind la o intalnire pentru discutarea candidatilor PDL la primariile din judet. "E o intoxicare. E adevarat ca am plecat, dar din localitate. Sunt pe teren in acest moment, la intalniri in localitati din judet pentru discutarea candidatilor la primarii. Nu se pune problema plecarii mele din PDL", a spus Scripcaru. Prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde a declarat, marti, ca va candida ca membru PNL pentru presedintia Consiliului Judetean Caras-Severin, din partea USL, informeaza Gandul.