Mustacioara ce-i lipseste camaradului Antonescu. Federatia italiana de fotbal vrea sa-l sanctioneze pe fotbalistul Stefan Radu pentru ca, sambata, la finalul unui meci, a salutat galeria celor de la Lazio cu mana ridicata, un gest identic cu celebrul salut nazist. In aceeasi zi, Agerpres a publicat o fotografie a presedintelui PNL, Crin Antonescu, salutand participantii la mitingul USL: aceeasi mana ridicata oblic, la 45 de grade, cu diferenta ca palma este in pozitia verticala - salutul roman adoptat de dictatorul italian Benito Mussolini. Integral in EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Cum s-au dezis liberalii de propriul uninominal ca sa se aleaga pe liste. Hasotti: "O lege mai proasta decat cea actuala nu exista". Puterea si opozitia au batut palma pentru reintroducerea listelor la parlamentare, intr-o formula a uninominalului mixt in care o parte dintre senatori si deputati sa fie alesi direct, iar restul de pe o lista de compensare. Desi PDL, PSD si PNL au sustinut public ca vor uninominal pur, in spatele usilor inchise unde s-au desfasurat la lucrarile comisiei parlamentare pentru cod electoral, sub pretextul opozitiei UDMR si minoritatilor, reprezentantii celor trei partide au ajuns la consens in cazul sistemului mixt, scrie Gandul.

Florin Aurelian Popescu, presedintele CJ Dambovita: "Vom castiga pe baza promisiunilor indeplinite". Florin Aurelian Popescu, presedintele Consiliului Judetean Dambovita, vorbeste despre rezultatele mandatului sau si despre sansele PDL in alegerile locale din 10 iunie 2012. Evz: Incheiati in curand primul dvs. mandat de presedinte al CJ Dambovita. Cum e judetul acum fata de 2008? Florin Popescu: In Dambovita se vede diferenta dintre acest mandat si mandatul trecut, al PSD-ului. Sunt statistici care arata cresteri de 3 ori, de 5 ori, de 6 ori in ceea ce priveste constructia de retele de apa si canalizare sau asfaltarile de drumuri. Iar in ceea ce priveste reabilitarea termica a bisericilor sau crearea de locuri de joaca pentru copii, tot ce s-a facut s-a facut practic dupa 2008. Continuarea in EVZ.

Legea care te obliga sa iesi la vot a trecut tacit de Senat. Initiator: "Oamenii nu ar trebui lasati sa decida, si acum sunt lasati si nu participa la vot". "Votul este obligatoriu pentru toti cetatenii romani cu drept de vot", scrie intr-un proiect de lege depus in 2011 de deputatii Tudor Ciuhodaru (UNPR, fost PSD si PC) si Mircia Giurgiu (independent, fost PDL), care prevede ca cei care nu isi exercita dreptul de vot sa fie amendati cu 1.000 de lei. Proiectul a fost aprobat tacit de Senat, printre alte zeci de legi, din lipsa de cvorum, si a ajuns in dezbaterea Camerei Deputatilor, care este forul decizional. Intr-un punct de vedere trimis senatorilor, Guvernul reaminteste ca aceasta lege contravine Constitutiei Romaniei, unde se arata ca votul este un drept al cetatenilor, nu si o obligatie, informeaza Gandul.

Vom vota cum vrea UDMR. Trecand peste greva parlamentara si peste orice divergente, puterea si opozitia au reusit sa atinga consensul pe un subiect care le intereseaza in egala masura: modificarea Codului electoral. La solicitarea expresa a UDMR, nu vom avea insa un majoritar pur: sute de candidati vor intra in Parlament de pe o lista. Jumatate dintre parlamentari vor fi alesi printr-un vot uninominal majoritar. Adica, dupa modelul primarilor si presedintilor de consilii judetene: cel care a luat cele mai multe voturi castiga mandatul, relateaza Romania Libera.

Korodi mai taie din elanul lui Basescu. Noul ministru al Mediului, Attila Korodi (foto), s-a aratat precaut in privinta redeschiderii exploatarii miniere de la Rosia Montana. Korodi a declarat, intr-un interviu pentru RFI, ca procedurile de avizare a proiectului aurifer pe baza de cianuri de la Rosia Montana nu pot fi accelerate, asa cum a cerut, insistent, presedintele Traian Basescu, informeaza Adevarul.

Scrutin proportional personalizat. Reprezentantii partidelor romanesti au cazut de acord, asa cum era de prevazut, sa pastereze pe mai departe sistemul proportional. In ciuda propunerilor repetate ale presedintelui Traian Basescu, majoritarismul nu putea intruni o majoritate de voturi nu doar din cauza opozitiei UDMR, care a respins acest model inca de acum 5 ani de zile, dar mai ales din cauza situatiei precare a propriului partid. PDL nu poate spera sa castige astazi prea multe colegii uninominale, in schimb ar putea supravietui cu ajutorul sistemului proportional. Integral pe Deutsche Welle.