Incepe marea paranghelie electorala. "Totul pe o carte" este motto-ul sub care se vor derula alegerile locale. Primarii si sefii de CJ vor fi alesi dintr-un singur tur. Castigatorul va fi stabilit dintr-o lovitura, indiferent de procentele obtinute. In functie de rezultate, partidele politice aflate in cursa isi pot prefigura evolutia si la alegerile generale, dat fiind faptul ca primarii sunt un vehicul electoral important in campania pentru parlamentare. Prima sansa la scrutinul din 10 iunie o au candidatii care detin deja functia de primar sau presedinte de consiliu judetean. Pentru partide, surprizele in privinta castigatorilor vor fi minime: fiecare isi va pastra pozitiile. Nu vor lipsi meciurile electorale cu miza nationala si regionala. EVZ va prezinta, pe scurt, cele mai interesante meciuri de la alegerile locale.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Irinel Columbeanu deschide buletinul de vot la Primarie. Vezi pe ce locuri se afla ceilalti candidati. Omul de afaceri Irinel Columbeanu va fi primul pe buletinul de vot la alegerile pentru Primaria Capitalei, au declarat joi reprezentantii BEM dupa tragerea la sorti a ordinii celor 18 candidati, scrie Realitatea.net. Astfel, partidul care il sustine pe Irinel Columbeanu, PPPS, va deschide buletinul de vot la alegerile locale. El va fi urmat de Constantin Cojocaru (PP-LC) si de Alexandru Vladu (PPE-DE). Pe locul 4 va fi candidatul PSR, Petrica Dima, iar pe locul 5 va aparea candidatul UNPR, Anghel Iordanescu. Actualul edil, independentul Sorin Oprescu a fost extras pentru pozitia 6, el fiind urmat de candidatul PSDM, Constantin Ionescu si de Silviu Prigoana, din partea PDL, anunta Romania Libera.

Sorin Oprescu, primul clasat in topul politicienilor la capitolul incredere. Primarul general al Capitalei i-a devansat la capitolul incredere pe Crin Antonescu, Victor Ponta sau Mihai Razvan Ungureanu, potrivit sondajului realizat de IMAS in luna aprilie la comanda ziarului Adevarul. Sorin Oprescu are o cota de incredere de 25,3%, fiind cel mai popular politician, potrivit datelor stranse de IMAS in perioada 4-13 aprilie 2012. Oprescu este sustinut de USL pentru un nou mandat la Primaria Capitalei, iar faptul ca este pe primul loc intr-un sondaj la nivel national releva interesul romanilor pentru competitia la nivelul Capitalei. De altfel, contracandidatul sau in cursa pentru Bucuresti, Silviu Prigoana (PDL), este si el pe locul 5 in topul increderii, fiind cotat cu 13,2%. Oprescu este avantajat si de faptul ca, in ultima perioada, a fost in lumina reflectoarelor gratie organizarii la Bucuresti a finalei Ligii Europa. Daca in urma cu cateva luni Oprescu era atacat de PDL pe tema starii jalnice a gazonului de pe "Arena Nationala", acum adversarii primarului general nu au mai avut aceasta tema, informeaza Adevarul.

Ancheta pentru pagodele penale ale lui Oprescu. Mai multi alesi generali au anuntat ca vor cere infiintarea unei comisii pentru chioscurile de lux. Chioscurile de lux, in valoare de 37.000 de euro bucata, montate la initiativa primarului general al Capitalei Sorin Oprescu, sunt pe cale sa declanseze un scandal cat casa. "In prezent, Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala si Curtea de Conturi fac verificari in ceea ce priveste achizitia facuta de Administratia Lacuri Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB)", au explicat, pentru EVZ, surse din cadrul celor doua institutii care desfasoara controale. Mai mult, presedintele Consiliului General al Capitalei, Calin Murg, a declarat ca vor cere infiintarea unei comisii de ancheta care sa verifice modul cum au fost achizitionate si montate pagodele, scrie EVZ.

Videanu,despre declaratiile lui Udrea: Sa-mi fie continuate proiectele, nu Arena sa-mi poarte numele. Democrat-liberalul Adriean Videanu a declarat ca apreciaza entuziasmul colegilor sai de la PDL Bucuresti, dar nu doreste ca Arena Nationala sa-i poarte numele, asa cum a propus presedintele organizatiei din Capitala, Elena Udrea. "Ceea ce-mi doresc este ca bucurestenii sa fie bine informati, respectiv Sorin Oprescu sa continue proiectele mele de primar general. Asa cum l-a continuat pe cel privind Arena Nationala, sa continue si stadionul de atletism, aflat alaturi de Arena Nationala. Acestea sunt asteptarile mele, sa-mi fie continuate proiectele incepute si nu sa-mi poarte numele", a precizat Videanu, fost primar al Capitalei. Presedintele organizatiei PDL Bucuresti, Elena Udrea, prezenta joi la lansarea candidaturii Sulfinei Barbu pentru Primaria Sectorului 4, a declarat, printre altele, ca Arena Nationala "este o realizare extraordinara", proiect inceput pe vremea cand Adriean Videanu era primar general al Capitalei si le-a propus simpatizantilor PDL prezenti la manifestare sa-i fie dat acestei arene numele Adriean Videanu, anunta Romania Libera.