Suspendarea lui Basescu, testul impus de Antonescu lui Ponta. Accelerarea procedurilor de suspendare a lui Traian Basescu este "proba loialitatii" pe care PNL i-o cere premierului Victor Ponta. Suspiciunile liberalilor au fost alimentate in ultima perioada de apropierea lui Ponta de UNPR. Conform unor surse din USL, dupa locale, Parlamentul ar putea fi depopulat de vreo 20 de alesi, care au sanse sa devina primari sau sefi de consilii judetene. Pentru liderul PSD, abordarea subiectului suspendarii presedintelui Basescu inainte de locale este delicata, in conditiile in care voturile UNPR, care a anuntat ca nu voteaza impotriva presedintelui, sunt vitale pentru sustinerea viitoarelor proiecte propuse de guvern, sustin sursele citate. Integral in EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Avantajele uninominalului sau de ce-si sacrifica Antonescu partidul. Dupa ce a castigat razboiul, premierul britanic Winston Churchill a pierdut alegerile parlamnentare, fiindca n-a stiut sa-si convinga alegatorii ca agenda lui de prioritati era similara cu a locuitorilor din Epping, unde precedenta sa majoritate de 20.000 de voturi s-a redus la 3000. "Am castigat cursa, dar acum uite ca m-au scos de pe pista", ar fi spus Churchill dupa ce a pierdut alegerile parlamentare din 1945, desi in perioada razboiului a avut o sustinere serioasa din partea populatiei. Continuarea in Romania Libera.

Seful CJ Arges ascunde banii din contractele cu statul. In ultimii doi ani, firma SC Autopro Mond SA, unde presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, detine 92,194% din actiuni, a reusit performanta sa incheie 55 de contracte cu institutii de stat. Valoare totala a acestora este de 174.000 de euro, bani care au intrat in conturile firmei presedintelui CJ Arges. Potrivit legii, Constantin Nicolescu este obligat sa mentioneze in declaratia de interese, cea care insoteste declaratia de avere, toate contractele "obtinute sau aflate in derulare in timpul exercitarii functiilor, mandatelor sau demnitatii publice finantate de la bugetul de stat, local sau din fonduri externe, ori incheiate cu societati comerciale cu capital de stat sau unde statul este actionar majoritar sau minoritar", relateaza EVZ.

Cum poate fi oprit uninominalul "pur". Legea electoral initiata de USL si adoptata ieri de Camera Deputatilor cu 180 voturi "pentru", 30 "impotriva" si 26 abtineri, poate fi blocata de Curtea Constitutionala. PDL a anuntat, imediat dupa votul deputatilor, ca va ataca la Curtea Constitutionala legea privind sistemul uninominal de vot propusa de USL. Desi nu au precizat ce articole vor contesta, democrat-liberalii au vehiculat faptul ca initiatorii legii electorale nu au respectat rezultatul referendumului din 2009 prin care populatia s-a aratat in favoarea reducerii numarului de parlamentari, informeaza Adevarul.

USL vrea sa deschida calea suspendarii lui Basescu. Doi reprezentanti ai USL, socialistul Georgica Severin si penelistul Cornel Pieptea au depus doua propuneri legislative privind modificarea legii referendumului si legii de organizare si functionare a Curtii Constitutionale care sa faciliteze demiterea presedintelui in cazul suspendarii acestuia din functie. In prezent, presedintele nu poate fi demis decat cu voturile a jumatate plus unu din numarul total al alegatorilor inscrisi pe listele electorale asa cum era situatia si in aprilie 2007 cand celebrii 322 de parlamentari au votat in favoarea suspendarii lui Traian Basescu, scrie Romania Libera.

USL il ataca pe Basescu pe toate fronturile. PSD si PNL cauta voturi pentru a-l trimite pe Ponta la Bruxelles in locul presedintelui. In paralel, parlamentarii USL propun simplificarea demiterii sefului statului. Premierul Victor Ponta a trimis, ieri, Parlamentului o scrisoare prin care solicita organizarea unei sedinte comune de plen in care sa fie adoptata o decizie privind mandatul si nivelul de reprezentare a Romaniei la Consiliul European. Ponta a explicat ca el si presedintele Traian Basescu au pozitii divergente in ceea ce priveste reprezentantul Romaniei la Consiliul European si a explicat ca la Consiliul European se discuta teme care tin de activitatea Executivului si a subliniat ca opinia sa este ca Romania trebuie reprezentata de primul ministru, relateaza Adevarul.