Ii taie Ponta macaroana contractelor cu statul prietenului sau Dan Sova? Cat a incasat senatorul de la Primaria Bucuresti. Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, vrea sa interzica serviciile juridice oferite de casele de avocatura institutiilor publice, dar Ordonanta de Urgenta n-a trecut ieri de Guvern. Cat a platit o parte din institutile statului, in doi ani, la avocati? 90 milioane de euro! Florin Georgescu a depus miercuri, 23 mai, in sedinta de Guvern, un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru reducerea drastica a cheltuielilor de protocol ale ministerelor si agentiilor de stat, iar masura cea mai importanta viza "interzicerea achizitionarii serviciilor juridice de consultanta". Insa aprobarea proiectului a fost amanata in sedinta de Guvern, fiind supusa doar "unei prime lecturi" si s-a invocat ca mai sunt necesare niste avize de la ministere. Un raport critic al Curtii de Conturi, care a stat la baza proiectului de Ordonanta, dezvaluie ca serviciile juridice acordate statului de catre casele de avocatura reprezinta o piata anuala de 45 milioane de euro. In ultimii doi ani, statul a facut plati de 90 milioane de euro catre casele de avocatura, in conditiile in care toate ministerele si agentiile publice au zeci sau chiar sute de angajati in propriile departamente juridice, scrie EVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

PDL se reseteaza la Cluj. Valeriu Stoica si Sever Voinescu au venit la Cluj sa ii dea o mana de ajutor fostului premier, Emil Boc. PDL a organizat un adevarat desant al intelectualilor din partid, grupati sub cupola Institutului de Studii Populare, la Cluj-Napoca, acolo unde presedintele partidului, Emil Boc, incearca sa revina la Primaria Cluj-Napoca. Printre cei care au decis sa ii dea o mana de ajutor fostului premier se numara fostul presedinte al PNL, Valeriu Stoica, si Sever Voinescu. Ei au incercat sa ridice moralul membrilor PDL si sa le arate ca miza bataliei politice de la Cluj "este una uriasa", dupa cum a spus Stoica. "Deja, in Romania, incepe sa se simta regretul ca Emil Boc nu mai este premierul Romaniei. Nu peste multa vreme, oamenii vor face o evaluare corecta a ceea ce a facut domnul Boc pentru Romania, intr-o perioada foarte grea", a spus Valeriu Stoica. Reprezentantul Institutului de Studii Populare le-a spus participantilor la o dezbatere organizata la Casa de Cultura a Studentilor faptul ca trecerea in Opozitie a PDL are unele avantaje, anunta Romania Libera.

Femeile, prea putin iubite in politica. La alegerile locale, numarul de femei care se vor lupta pentru a castiga un fotoliu de primar sau de sef al judetului ramane foarte mic. Viata politica romaneasca este marcata de prezente masculine. Statistica arata ca din procentul total de candidati la alegerile din iunie, doar 5% sunt femei desemnate pentru sefia consiliilor judetene. In cazul primariilor de municipii, orase sau comune au fost depuse 970 de candidaturi ale femeilor. Chiar daca numarul pare considerabil, femeile reprezinta doar 6,8% din candidatii la functia de primar. Cele mai multe sunt membre ale partidului lui Dan Diaconescu (221), la care se mai adauga competitoarele din partea USL (90). PDL a inregistrat 122 de candidaturi din partea femeilor la primarii, UNPR (84), PRM (79) si UDMR (12). In Bucuresti, femeile s-au inscris in lupta pentru primariile de sector, dar nu s-au incumetat sa concureze cu Sorin Oprescu, Silviu Prigoana,Gigi Becali si ceilalti 15 candidati pentru Primaria Generala, informeaza Adevarul.

Ontanu a dat in folosita 600 de noi locuri de parcare la Piata Obor. De miercuri, 23 mai, locuitorii, comerciantii si bucurestenii care vin cu autoturismele personale pentru a-si face cumparaturile in Piata Obor au la dispozitie o noua parcare cu 600 de locuri. Din cele 600 de locuri dispuse pe o suprafata de 4500 mp atat in subteran cat si in suprateran, 200 sunt menite utilizarii de catre comercianti, iar restul sunt destinate pe timpul zilei cumparatorilor veniti la Piata Obor (care nu platesc taxa de parcare) si pe timpul noptii locuitorilor din zona. In afara acestei parcari, in zona Pietei Obor urmeaza a fi construit un smart-parking pe sase niveluri, prevazut cu patru lifturi exterioare pentru autoturisme. Viitoarea parcare va avea 110 locuri precum si cu un sistem inteligent care va indica spatiile libere. Constructia va avea fatade inierbate si va fi dotata cu panouri solare, fiind prevazuta la parter cu magazine si un service auto. Cele 110 locuri de parcare pe care le va pune la dispozitie smart-parking-ul de la Obor reprezinta doar o mica parte din ceea ce Primaria Sectorului 2 isi propune sa realizeze in acest domeniu. Astfel, pana in anul 2016 urmeaza sa fie date in folosinta, etapizat, aproximativ 10.000 de locuri de parcare in tot sectorul 2, scrie EVZ.

Cine sunt specialistii "apolitici" ai lui Ponta. Zeci de secretari de stat si sefi de autoritati, agentii si inspectorate au fost schimbati in doar cateva zile de seful Executivului. In cazul unora, schimbarea era asteptata si, probabil, justificata, din cauza neregulilor constatate. In cazul altora, pare insa mai degraba a fi vorba de numiri exclusiv pe criterii politice si de platirea unor datorii. Adica, exact ce reprosau liderii USL fostei puteri. Chiar si in cursul zilei de ieri, cand premierul Victor Ponta a operat noi revocari din functii si numiri, liderii USL au incercat sa acrediteze refrenul echidistantei si profesionalismului. Concret, referindu-se la institutiile deconcentrate, presedintele PNL, Crin Antonescu, a aratat ca "Romania nu se poate repara daca se continua o atitudine partizana, sectara, ultrapolitizanta" si ca oamenii numiti in fruntea acestora trebuie sa fie "in slujba cetatenilor". La o privire mai atenta pe numirile operate de Victor Ponta de la instalarea la Palatul Victoria incoace se creioneaza insa un alt tablou, anunta Romania Libera.