"Mica imparteala" dezbina USL. In Caras Severin, Galati si Vrancea, PNL si PSD se cearta aprins in privinta impartirii functiilor in Consiliile Judetene. La Caras Severin, dupa ce Sorin Frunzaverde a castigat functia de presedinte al CJ, liberalii si-au adjudecat sambata si ambele posturi de vicepresedinti. Nemultumiti ca nu prind si ei un loc in conducerea CJ, pesedistii au parasit sedinta, iar cei doi liberali au fost alesi aproape in unanimitate. Ion Mocioalca, presedintele PSD Caras Severin, a calificat incidentul drept "o tentativa de rupere a USL" si a afirmat ca a sesizat conducerea centrala. Si la Galati, prima sedinta de constituire a CJ s-a soldat cu un esec, pe fondul neintelegerilor din USL. Disputele au pornit tot de la impartirea functiilor de vicepresedinti de CJ. Una dintre functii trebuia sa fie ocupata de Mircea Hamza (PSD), iar cealalta de un liberal. Functia rezervata PNL a fost insa revendicata de liderul PC Galati, Eugen Durbaca, neajungandu-se la un consens, scrie EVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Basescu-Ponta, ori la tribunal, ori la Curte. Basescu asteapta participarea lui Ponta la Consiliul European din 28 - 29 iunie pentru a se adresa Justitiei sau Curtii Constitutionale. Au mai ramas doar cateva zile pana la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, iar disputa dintre presedinte si premier, pe tema reprezentarii Romaniei, se accentueaza. Traian Basescu si Victor Ponta se vor intalni astazi, in cadru institutional, intr-o sedinta a CSAT. Presedintele Traian Basescu i-a trimis o scrisoare lui Victor Ponta in care contesta prezenta premierului la Consiliul European de la Bruxelles fara a avea aprobarea expresa a Presedintiei. Un asemenea gest ar echivala -din punct de vedere juridic, cu o insusire a unei atributii constitutionale a presedintelui Romaniei de catre primul ministru", se afirma in scrisoarea trimisa de Administratia Prezidentiala. Textul a fost interpretat de catre presa ca un posibil avertisment ca presedintele se va adresa Justitiei, anunta Adevarul.

Radu F. Alexandru: Blaga va asigura totala independenta a partidului fata de Basescu. Senatorul PDL Radu F. Alexandru, 69 de ani, crede ca democrat-liberalii ar fi trebuit sa se decupleze de mult "de aceasta postura de ecou al deciziilor prezidentiale" si ca venirea lui Vasile Blaga in fruntea PDL "va asigura totala independenta" a partidului fata de Traian Basescu. In plus, Radu F. Alexandru spune ca "aranjarea" Conventiei Nationale a PDL de anul trecut de catre Traian Basescu a fost o eroare a presedintelui. In ceea ce priveste neelucidata cadere a Guvernului Ungureanu, senatorul PDL este de parere ca o mare responsabilitate o poarta chiar Emil Boc, fiindca el, ca presedinte, trebuia sa asigure majoritatea pentru guvernul majoritar democrat-liberal, desi, pe de alta parte, Mihai Razvan Ungureanu (MRU) era un "strain" pentru democrat-liberali. Inainte de alegerile de anul trecut din PDL spuneati ca partidul ar trebui sa probeze ca nu e un partid prezidential. De ce ar fi fost necesara aceasta demonstratie, care in cele din urma nu a mai avut loc? R.F.A.: Sunt de necontestat meritele lui Traian Basescu in evolutia partidului din momentul in care a preluat conducerea acestuia, sunt de necontestat meritele presedintelui Traian Basescu datorita solidaritatii cu guvernul PDL in perioada traversarii desertului. Integral in Romania Libera.

Dreapta se pregateste de alegeri. Noua Republica a devenit partid, MRU se pregateste sa-si lanseze platforma, iar PDL e deschis colaborarii. Formatiunile de pe partea dreapta a scenei politice isi aduna fortele pentru batalia electorala din toamna. Sambata, Miscarea Noua Republica a facut pasul transformarii in partid, cu Mihail Neamtu ca presedinte. Acesta porneste la drum cu optimism, spunand ca spera sa obtina, in urma alegerilor din toamna, intre 5 si 25 de mandate in Parlament pentru partidul sau. Tot pe partea dreapta, fostul premier Mihai Razvan Ungureanu are propriile sale planuri. De-a lungul saptamanii trecute, acesta a dezvaluit treptat cate ceva din acestea. Astfel, Ungureanu isi propune sa lanseze Initiativa Civica, aceasta urmand sa capete si o componenta politica din toamna. Fostul premier vede constructia sa drept o parte din ceva mai amplu: o platforma de centru dreapta ca o alianta electorala, in care sa se regaseasca partide, intre care si PDL, dar si asociatii civice. "Imperios necesar este ca aceasta platforma sa-si angajeze propriii candidati sub sigla unica si titlu unic", a declarat Ungureanu, intr-un interviu acordat HotNews. Acesta a spus chiar ca are de gand sa candideze intr-un colegiu parlamentar din judetul Iasi, din partea acestei constructii, scrie EVZ.

Baronii USL isi lasa colegii de alianta fara functii. Impartirea functiilor din consiliile judetene provoaca tensiuni in unele filiale judetene ale USL. In sedinta de plen a Consiliului Judetean Caras-Severin, care a avut loc la Resita in weekend, liberalii au facut doua propuneri PNL pentru functiile de vicepresedinti. Alesii social-democrati au cerut o pauza de consultare si au parasit sala de sedinte. Fara sa fie nevoie de votul lor, restul alesilor au votat pentru validarea celor doi liberali pe functii. "Se incalca grav si flagrant protocolul national in care se spune ca vicepresedintii vor fi de la cele doua partide", a declarat, ieri, presedintele PSD Caras-Severin, Ion Mocioalca. In Vrancea, liberalii sunt cei nemultumiti. Conform intelegerilor cu presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan (PSD), PNL ar fi trebuit sa primeasca una dintre cele doua functii de vicepresedinte, numai ca la vot oamenii lui Sapunaru au fost fentati, locul lor fiind oferit reprezentantului PC, anunta Adevarul.

Acuzatii de mita la alegerile locale. La Tarnova si Miresu Mare lupta pentru primarii a fost presarata cu evenimente care au necesitat din plin interventia politistilor. Cetatenii cu drept de vot din sase judete ale Romaniei au fost chemati din nou la urne, ieri, pentru a-si alege primarii si reprezentantii consiliilor locale. In judetul Maramures, cu exceptia comunei Miresu Mare, acolo unde a fost organizat un al doilea tur de scrutin dupa ce primii doi candidati la functia de primar au obtinut acelasi numar de voturi in 10 iunie, in celelalte judete alegerile au fost reluate din cauza neregulilor inregistrate acum doua saptamani. In aceasta ultima categorie a intrat si comuna aradeana Tarnova, acolo unde faptul ca votul a fost prelungit pana dupa ora 21:00 acum 14 zile, iar cateva procese verbale au fost incheiate incorect, au dus la reluarea alegerilor. Miza functiei de primar a creat, insa, acuze de mita si furturi in localitatea din vestul tarii. Lupta a fost data intre candidatul USL, Florin Farcasiu, cel mai longeviv primar din judetul Arad si cel al MC-L (Miscarea Crestin-Liberala) Ioan Bacis, informeaza Romania Libera.