Ce se intampla cu presedintele Basescu pe perioada suspendarii. Presedintele suspendat Traian Basescu isi va pastra nivelul de protectie din partea Serviciului de Protectie si Paza, are dreptul sa locuiasca la actuala resedinta si va intra in campanie electorala. In urma deciziei de azi a Parlamentului, Crin Antonescu a devenit presedinte interimar, el urmand sa se mute la Palatul Cotroceni cu echipa sa: consilieri si purtatori de cuvant. Crin Antonescu, pana azi presedintele Senatului, ii va preda atributiile unui vicepresedinte pe perioada mandatului sau de presedinte interimar. In calitate de presedinte interimar, Crin Antonescu va avea toate atributiile unui presedinte in functie, mai putin adresarea de mesaje Parlamentului, dizolvarea acestuia si posibilitatea de a solicita organizarea unui referendum. Mai mult, Antonescu va putea emite decrete, promulga legi si va avea dreptul sa faca gratieri individuale si sa acorde decoratii, scrie EVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

De ce ar putea avea Corlatean soarta lui Chiuariu. Desi Guvernul a modificat zilele trecute legea de functionare a Curtii Constitutionale, in sensul restrangerii atributiilor acesteia, totusi, legile constitutionale nu pot fi modificate prin astfel de metode. Acest lucru este prevazut in mod clar in Constitutia Romaniei, la articolul 115: "Ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica." In mod normal, ordonantele Guvernului sunt contrasemnate de catre ministrul Justitiei. Or, daca Titus Corlatean s-a conformat si a avizat personal ordonanta care modifica legea de functionare a CCR, acesta ar putea avea soarta liberalului Tudor Chiuariu, care a ajuns inculpat in dosarul "Posta". Pe cand era ministru de Justitie in Cabinetul Tariceanu, Chiuariu a semnat personal o hotarare de Guvern care prevedea trecerea ilegala unui imobil, de la Posta Romana, in proprietatea unei firme private. "Romania libera" a incercat ieri sa afle de la Ministerul Justitiei daca Titus Corlatean si-a pus semnatura pe ordonanta de urgenta care a modificat legea CCR, dar nu a primit inca un raspuns. Totusi, in forma in care documentul a fost ulterior publicat in Monitorul Oficial numele lui Corlatean apare in calitatea celui care contrasemneaza, anunta Romania Libera.

Traian Basescu a fost suspendat. Antonescu le cere romanilor si institutiilor sa-si desfasoare activitatea normal. Crin Antonescu (presedinte PNL) si Victor Ponta (presedinte PSD), doi dintre liderii USL, au sustinut o conferinta de presa, dupa votarea suspendarii presedintelui Romaniei, anuntand ce se va intampla in urmatorul interval de timp, cum isi vor asuma interimatul la Cotroceni si cum vor organiza referendumul. Antonescu: "Azi s-a intamplat un lucru normal, dreptul Parlamentului de a lua o astfel de decizie nu a fost contestat de nimeni. Odata cu aceasta decizie, statul de drept si democratia din Romanie au dat o proba de maturitate.. Doresc sa exprim atasamentul meu personal si al social - democratilor fata de valorile si institutiile statului de drept, fata de o justitie independenta, scoasa complet de sub influenta factorului politic, a subliniat Antonescu. Antonescu spune ca el garanteaza ca nu se vor face presiuni asupra institutiilor statului, asupra justitiei: DNA, ANI etc. Integral in Adevarul.

Ce risca Romania: cea mai grava sanctiune din UE! Suspendarea din Consiliul European este pedeapsa maxima pe care o poate primi un stat comunitar. Un val de critici s-a abatut in ultimele zile asupra autoritatilor de la Bucuresti, in contextul schimbarilor politice controversate operate de noua majoritate parlamentara. Dintre acestea, cel mai dur avertisment a venit din partea unui eurodeputat german, Markus Ferber, membru al Uniunii Crestin-Democrate (CDU) condusa de Angela Merkel. Ingrijorat de impactul masurilor guvernului Ponta asupra spiritului si principiilor Uniunii Europene, Ferber a atras atentia ca va face demersurile necesare pe langa Comisia Europeana si celelalte institutii comunitare in vederea suspendarii voturilor Romaniei din Consiliul European, pentru lipsa asigurarii standardelor minime functionarii statului de drept, scrie EVZ.

Ungureanu, despre o posibila candidatura la presedintie: Daca va fi nevoie, da. Traian Ungureanu a spus, la miting, ca printre cei de pe scena se afla viitorul presedinte al tarii, participantii scandand "MRU", iar la final, intrebat de ziaristi daca el este cel la care s-a referit europarlamentarul, fostul premier a raspuns: "Eram multi acolo, nu? Cineva trebuie sa fie". In timpul mitingului, Traian Ungureanu a spus ca printre cei care se afla pe scena este si viitorul presedinte al tarii. La final, intrebat de ziaristi daca el este cel la care s-a referit europarlamentarul Traian Ungureanu, fostul premier Mihai Razvan Ungureanu a raspuns: "Eram multi acolo, nu? Cineva trebuie sa fie". "Da, daca va fi nevoie da, pentru ca trebuie ca aceasta tara sa fie condusa de oameni care sunt cinstiti si sunt multi in tara asta", a spus Ungureanu, anunta Romania Libera.