Referendumul i-a ajutat pe Hitler, Carol al II-lea si Pinochet. Regimuri dictatoriale dure si-au legitimat puterea utilizand frecvent instrumentul consultarilor populare care, prin diferite metode, putea fi manipulat. Fostul Fuhrer al Germaniei naziste a fost un mare adept al lor. De-a lungul istoriei, organizarea referendumurilor la nivel national a fost pusa la cale pentru a legitima gesturi politice controversate si chiar pentru a acoperi o serie de ilegalitati. Indiferent daca ne referim la Germania lui Hitler, la regimurile cu tendinte dictatoriale din America de Sud sau la Franta generalului de Gaulle acestea erau convocate doar atunci cand existau asigurari ca rezultatul va fi cel dorit. Integral in EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Ce il asteapta pe Ponta la Bruxelles. Premierul Ponta le-a spus ministrilor, in sedinta de guvern de ieri, ca va pleca la Bruxelles pentru a opri ''dezinformarile grosolane si ingrozitoare" pe tema suspendarii presedintelui Basescu. Intre timp, pana si aliatul lui Ponta, Martin Schulz s-a declarat ''stupefiat" de ceea ce se intampla in Romania, iar comisarul Viviane Reding a evocat ''monitorizarea intinsa pe ani de zile". Victor Ponta a mentinut si ieri, chiar in ziua plecarii la Bruxelles, ''linia oficiala" a USL potrivit careia reactiile Bruxelles-ului si ale liderilor politici europeni se datoreaza unei teribile operatiuni de dezinformare pusa in opera de PDL si presa ''aservita" presedintelui, lasand sa se inteleaga ca dupa vizita sa, oficialii europeni vor vedea lumina si isi vor da binecuvantarea suspendarii lui Traian Basescu si actiunilor sistematice impotriva statului de drept de care este responsabil impreuna cu majoritatea USL din Parlament, relateaza Romania Libera.

Justitia, ultima piedica. Daca scenariul USL de preluare totala a puterilor in stat va fi pus in aplicare pana la capat, Romania va cheltui in urmatoarele luni aproape o suta de milioane de euro doar pentru referendumul de demitere a presedintelui si pentru alegerile prezidentiale anticipate, in doua tururi, pe care ar urma sa le organizeze la toamna. Atat ne va costa ''capul" lui Traian Basescu, pe care liderii actualei guvernari si ai noii majoritati parlamentare si-l doresc cu orice pret, cu doi ani inainte de finalul mandatului sau, informeaza Adevarul.

Ucrainizarea Romaniei. Liderii mafiei din Romania "ar putea fi atat de bine organizati incat nici nu mai e nevoie sa se impuste intre ei" spunea intr-o intalnire cu usile inchise consilierul Uniunii Europene, Onno Simmons in 2007, cand Traian Basescu a fost suspendat sub presiunea unor cercuri de interese cu trecere pe langa liderii de atunci ai PSD si PNL. Concluzia expertilor europeni la acea data era ca grupurile de crima organizata din Romania "lucreaza ilegal si in secret cu oficiali ai guvernului". Citeste editorialul Sabinei Fati in Romania Libera.

Manualul USL de ocolit decizia CCR. Ponta a promis la Bruxelles ca referendumul va fi organizat conform deciziei CCR, dar USL a ales calea cea mai lunga de aplicare. Referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu va fi organizat conform deciziei Curtii Constitutionale, procedura urmand sa fie reglementata de catre Parlament, a declarat, la Bruxelles, premierul Victor Ponta, precizand ca l-a asigurat in acest sens pe presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, scrie Adevarul.

Ce capcana intinde USL electoratului lui Basescu. Guvernul nu vrea sa respecte decizia Curtii Constitutionale, potrivit careia referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu este valid, daca la urne se prezinta jumatate plus unu din numarul alegatorilor inscrisi pe listele electorale, iar majoritatea acestora voteaza "pentru". Au anuntat-o raspicat Victor Ponta, Crin Antonescu, ministrii Mircea Dusa si Victor Paul Dobre, precum si alti lideri ai PSD si PNL. Ei au insistat ca, pe 29 iulie, in vigoare va fi ordonanta de urgenta a Guvernului, care simplifica procedura de mazilire a sefului statului. Citeste continuarea interviului in EVZ.