Cristoiu contra Cristoiu: O lovitura de stat bine mascata. Culegerii mele de comentarii politice intre 19 ianuarie 1990 si 11 noiembrie 1992 i-am dat titlul unui text dedicat celei de-a patra mineriade (24-28 septembrie 1991), aparut in Expres Magazin din 2 octombrie 1991: O lovitura de stat prost mascata. Comentariul, care poate fi citit nu numai in colectia Expres Magazin, dar si in volumul tiparit in 2010 la editura Adevarul - O lovitura de stat prost mascata. Proza politica - trece in revista succesiunea evenimentelor din 25, 26, 27 septembrie 1991, prin care premierul reformist Petre Roman a fost dat jos de catre fortele conservatoare din FSN si din structurile Puterii, sub masca unei miscari de protest a minerilor din Valea Jiului. Integral in EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Adevaratele planuri ale USL. La Bruxelles, premierul Ponta a lasat impresia ca va respecta decizia Curtii Constitutionale si ca referendumul va fi validat doar daca se prezinta la urne peste 9 milioane de alegatori. In tara, juristii USL cautau insa cu infrigurare portite. O astfel de portita apare tocmai in motivarea deciziei CCR. Judecatorii Curtii nu spun nimic, in motivarea deciziei lor, cu priviᅡre la soarta Ordonantei de Urgenta nr. 41/2012, care a preluat din textul gasit neconstitutional si este in vigoare, dar vorbesc de nevoia ca toate tipurile de referendum sa aiba aceeasi conditie de validare. Continuarea in Romania Libera.

CTP, despre cerintele Comisiei Europene: Unele suna straniu si ar putea fi folosite de USL ca o dovada de limitare a independentei Romaniei. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat, la Realitatea TV, lista cerintelor Comisiei Europene fata de Romania, mentionand faptul ca multe dintre acestea suna destul de straniu. "Multe dintre ele sunt corecte, sunt necesare, se refera la niste principii generale care categoric trebuie respectate de catre orice putere politica dintr-o tara democratica, insa unele suna straniu. Presedintele interimar Crin Antonescu a spus de nu stiu cate ori ca nu va fi nimeni gratiat. Citeste integral in Adevarul.

PSD a gasit un antidot la PNL-PC: alianta cu UNPR. Alianta dintre PSD si UNPR a ajuns la Tribunal. Reprezentantii celor doua formatiuni au depus cererea pentru a inregistra Alianta de Centru Stanga (ACS) si au dat un anunt publicitar asa cum cere procedura. Liderii ACS, Victor Ponta si Gabriel Oprea, si-au dat mana, inca de la inceputul lunii mai, cand au semnat un protocol privind sustinerea Guvernului USL si colaborarea intre grupurile parlamentare ale PSD si UNPR, relateaza EVZ.

Lazaroiu, despre Antonescu: Nevropat cu acte care va sfarsi intr-un spital de boli nervoase. Sebastian Lazaroiu, ii transmite presedintelui interimar, Crin Antonescu ca nu a fost dat afara din functia detinuta la Palatul Cotroceni ci "a cerut eliberarea din functie" atunci cand Traian Basescu a fost demis, motivand ca nu a ramas in continuare la Palat deoarece "nu poate consilia un uzurpator". Continuarea in Adevarul.