Strategia PDL la referendum: cum sa tii alegatorii departe de urne. Asculta ce raporteaza primarii cand primesc un telefon de la sediul central al partidului. Sub pretextul unui sondaj realizat de conducerea partidului, gandul a aflat ce tactica vor aplica primarii PDL pentru votul de duminca, 29 iulie. Din 11 primari democrat-liberali contactati, 6 au raportat la "centru" ca sunt pregatiti sa tina votantii simpatizanti ai PDL departe de urne. Un primar din Iasi a relatat ca, pentru a tine oamenii ocupati, a organizat partide de pescuit si jocuri sportive. Un alt primar, din Constanta, a relatat ca le-a spus in fata alegatorilor sa nu se prezinte pentru ca el nu va vota si este ferm convins ca cetatenii ii vor urma sfatul. Alti primari au spus ca au folosit metode mai putin directe de a demobiliza alegatorii, adica in discutii doar au sugerat ca o idee buna ar fi sa nu se prezinte la vot. Integral in Gandul.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Suspiciuni la referendum. Legislatia aprobata de actuala Putere pentru organizarea referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu lasa prea multe portite deschise unor posibile fraude. Fara a acuza pe nimeni, EVZ atrage atentia ca organizatorii alegerilor sunt primii care trebuie sa aiba grija ca procesul electoral sa fie deasupra oricarei suspiciuni. Mai jos, trecem in revista cateva dintre neregulile posibile daca referendumul va fi organizat dupa regulile stabilite de Guvern prin Ordonanta de Urgenta 41/2012, scrie EVZ.

Duelul mesajelor de campanie. Pana la referendumul ce va hotari soarta lui Traian Basescu in fruntea statului a ramas mai putin de o saptamana, iar mitingurile de campanie, ce se desfasoara cu repreziciune, abunda de mesaje electorale. In timp ce tabara grupata in jurul presedintelui suspendat insista pe relatia cu Uniunea Europeana si pe continuarea reformei in justitie, liderii USL incearca sa scoata oamenii la urne amintindu-le de punctele negre ale guvernarii PDL: taierile salariale.Inca de la inceputul campaniei, mesajul pe care s-a concentrat Traian Basescu a fost neimplicarea politicului in hotararile magistratilor si lupta impotriva politicienilor corupti, scrie Adevarul.

Cate plagiate poate duce. Prima luna de mandat a Ecaterinei Andronescu la ministerul Educatiei a fost marcata de scandalul de plagiat al premierului Victor Ponta, iar acesta ar putea fi doar inceputul. Desi, initial, Andronescu l-a absolvit de orice culpa, secondata fiind de membrii pesedisti ai Consiliului National de Etica, care au dat un verdict favorabil, ieri, o noua sesizare de plagiat a cazut pe umerii sefei de la Educatie. De aceasta data, suspiciunile de plagiat vizeaza doua carti semnate de Victor Ponta. Este vorba de "Curtea penala internationala", din 2004 si "Raspunderea in dreptul international umanitar" din 2010, realizata in colaborare cu una dintre fostele sale studente, Daniela Coman, membru al Baroului Bucuresti, informeaza EVZ.

PDL, tot mai tentat de boicot. In conditiile in care sondajele arata ca aproape 70% din cei care spun ca vor merge la urne sustin demiterea lui Traian Basescu, varianta boicotului pare tot mai interesanta. Pentru PDL, dar si pentru presedintele suspendat. Decizia ar urma sa fie luata astazi si ea va fi ''imbracata" in acuzatia de frauda masiva pe care ar pregati-o USL. Daca, saptamana trecuta, presedintele suspendat pleda pentru prezentarea in numar cat mai mare la urne a romanilor cu drept de vot, ieri discursul a suferit o nuantare importanta, relateaza Romania Libera.