Vocea Rusiei il invita pe Traian Basescu sa dea interviu. Conducerea companiei de radiodifuziune Vocea Rusiei, care a fost aspru criticata de presedintele suspendat al Romaniei, s-a adresat lui Traian Basescu cu o cerere oficiala de a acorda un interviu. In ajun, presedintele Basescu, in pericol de a fi demis, a declarat ca politologii si ziaristii locali indeplinesc, chipurile, instructiunile date de Vocea Rusiei. Aceste declaratii au fost reactia la publicatiile ziaristilor Vocii Rusieipe site-ul oficial al companiei de radiodifuziune in limba romana, scrie Vocea Rusiei.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Judecatoarea USL a ratat juramantul la Crin. Judecatoarea Mona Pivniceru (54 de ani) a fost propunerea lui Victor Ponta pentru functia de ministru al Justitiei. Presedintele interimar, Crin Antonescu ar fi incuviintat aceasta numire ca urmare a presiunilor presedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu. Pentru prima data in istoria Romaniei postdecembriste, USL a propus un judecator pentru un post de ministru. Pivniceru este un magistrat controversat prin declaratiile publice pe care le-a facut si prin prieteniile din justitie. La inceputul acestui an, ea s-a pronuntat impotriva prelungirii mandatului procurorului sef Daniel Morar, la conducerea DNA, relateaza EVZ.

Gheorghe Falca: ''Ioan Rus vrea functiile lui Ponta". Saptamana politica a inceput cu patru demisii soc in Guvernul Ponta. Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, ministrul delegat al Administratiei, Victor Paul Dobre, ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar si, mai ales, ministrul Administratiei si Internelor, Ioan Rus, au decis sa plece de la guvernare. Retragerea acestuia din urma a starnit numeroase reactii ale opozitiei, insa una dintre ele a atras special atentia. Primarul Aradului, Gheorghe Falca, in acelasi timp si purtatorul de cuvant al Miscarii Crestin Liberale (MC-L), o alianta formata din PDL si PER, a avut o explicatie proprie dupa ce a aflat motivele demisiei lui Rus, informeaza Romania Libera.

Softul MAI detoneaza petarda minireferendumului. Costisitorul recensamant ''din gura-n gura'', organizat de USL, este inutil: softul de evidenta a persoanelor poate genera rapid numarul exact al romanilor cu drept de vot si nici nu poate fi denaturat. USL merge mai departe cu planul prin care incearca sa "demonstreze" ca numarul persoanelor cu drept de vot este cu mult mai mic decat cel in baza caruia s-a organizat referendumul din 29 iulie (18.292.514 alegatori). Astfel, numarul celor care au venit la vot ar fi reflectat intr-un procent de peste 51%, iar referendumul ar fi validat si Basescu demis. Continuarea in Adevarul.

Ministrii vechi si noi din Guvernul PSD-PNL-PC. Marga a fost schimbat, Corlatean si Dusa- rotiti, Isar a demisionat, Voicu, Stroe si Sova sunt nou- veniti. Numirea lui Titus Corlatean la Ministerul de Externe era o varianta vehiculata de multa vreme. Corlatean a primit portofoliul Justitiei in luna mai, desi numele sau era vehiculat si atunci, pentru MAE. Apropiat al fostului premier Adrian Nastase, numirea sa la Externe era asteptata din 2009, in momentul formarii guvernului PSD-PDL, dar portofoliul i-a revenit lui Cristian Diaconescu, informeaza EVZ.

Razboiul USL cu Basescu a fost pierdut. Cel cu Justitia continua. Demisia lui Ioan Rus si a lui Victor Paul Dobre din fruntea Ministerului de Interne a fost gestul de capitulare prin care conducerea MAI a recunoscut ca nu poate modifica listele electorale fara sa incalce hotararile Curtii Constitutionale, deci legea. Din acest moment, orice demers de a forta validarea referendumului pare sortit esecului si, prin urmare, razboiul cu Traian Basescu pare pierdut. Asta nu inseamna ca razboiul cu Justitia nu poate fi castigat de USL. Prin numirea Monei Pivniceru in fruntea Ministerului Justitiei, cuplul Ponta&Antonescu declanseaza asaltul final impotriva reformelor realizate in ultimii opt ani, care ne-au adus in Uniunea Europeana. Integral in Romania Libera.