Antonescu se prabuseste in sondaje. Seful PNL a pierdut primul loc in preferintele romanilor. Cu doar 17%, el este surclasat de Ponta si a fost egalat si de Basescu. Crin Antonescu se afla intr-o scadere drastica de popularitate comparativ cu luna decembrie 2011, releva un sondaj IRES, institutul condus de PSD-istul Vasile Dancu. Surclasat de Victor Ponta in topul oamenilor politici pe care romanii ii prefera, Antonescu s-a prabusit pana la 17%, fiind egalat si de catre actualul presedinte Traian Basescu, erodat masiv de criza economica, dar aflat dupa demersul de suspendare intr-o usoara crestere. Comparativ cu sfarsitul anului 2011, clasamentul arata in felul urmator: pe primul loc premierul Victor Ponta, preferat de 24% dintre repondenti, urmat de Traian Basescu, cu 17% si cu o crestere de 4% fata de finele anului trecut si de Crin Antonescu, tot cu 17%, scrie EVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Sebastian Lazaroiu il ironizeaza pe Mihai Razvan Ungureanu. Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu il ironizeaza pe presedintele Partidului Forta Civica, Mihai Razvan Ungureanu. "MRU: Crin Antonescu este 'o persoana fizica lipsita de ideatie'. Say what?!", scrie Sebastian Lazaroiu pe pagina personala de Facebook. Mai exact, Lazaroiu ironizeaza limbajul pretios al fostului premier. "Domnul Crin Antonescu nu e pregatit pentru nicio demnitate in statul roman. E complet impropriu. Las deoparte logoreea, nu are idei. Domnul Antonescu e o persoana fizica lipsita de ideatie", a spus Ungureanu pentru Gandul, anunta Romania Libera.

Ce colegii primesc noii (re)veniti in USL. "Tratatul de la Murighiol",parafat weekend-ul trecut, prin care a fost stabilit numarul de colegii eligibile ce revin PSD, PNL, UNPR si PC, a fost dublat de o intelegere informala privind desemnarea unora dintre candidati. Surprize apar, in special, in ceea ce priveste noile nume care figureaza pe lista USL. Presedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, isi va schimba colegiul. Dupa cate se pare, el, dar si Anghel Iordanescu nu vor mai candida in Ilfov, unde si-au castigat in 2008 mandatele de deputat, respectiv senator, si se vor muta in Sectorul 2, acolo unde functia de primar este detinuta de colegul de partid Neculai Ontanu. Potrivit unor surse, Ontanu va avea in sectorul sau patru colegii rezervate colegilor sai de partid de la UNPR, in timp ce un numar similar de colegii vor reveni PC in sectorul 4, acolo unde primar este conservatorul Cristian Popescu Piedone, informeaza Adevarul.

Parlament obez dupa alegeri. Desi romanii s-au pronuntat in 2009, prin referendum, pentru un Legislativ cu 300 de alesi, dupa alegeri am putea avea 520. Romanii au votat, in 2009, pentru un Parlament unicameral, cu numai 300 de membri. Dupa patru ani in care votul lor a fost ignorat, alegerile de la iarna le vor aduce un Parlament cu peste 500 de alesi. Simularile facute de partide pe baza rezultatelor obtinute la alegerile locale, arata ca numarul deputatilor si senatorilor ar putea creste de la 469, cati sunt prezent, la 520 sau chiar mai mult. Asta s-ar intampla in situatia in care un partid sau o alianta si-ar adjudeca toate colegiile dintrun judet cu peste 50% din voturi, lucru perfect posibil in "judetele rosii" dominate de PSD. Pentru ca judetul sa nu fie monocolor, se vor acorda, conform legii locuri suplimentare si unor candidati ai altor partide, prin redistribuire, scrie EVZ.

Colegii cu noroc pentru sefii USL si ARD. Dupa modelul din 2008, liderii partidelor isi cauta de pe acum colegii "sigure". Daca liderii Aliantei Romania Dreapta (ARD) de-abia au bifat etapa criteriilor de integritate, cei ai USL isi impart deja colegiile din judete, in functie de algoritmul stabilit in Delta si de sansele de castig estimate. Putini sunt insa cei care spun deocamdata public unde intentioneaza sa candideze pentru un nou mandat de senator si deputat. Explicatiile sunt mai multe. Pe de o parte, pentru democrat-liberali localele 2012 au schimbat substantial harta politica a tarii, astfel ca multe colegii care au fost sigure in 2008 acum nu mai prezinta nici o garantie. Este vorba de judetele pierdute de PDL, inclusiv de sectoarele Bucurestiului. Pe de alta parte, in tabara USL exista lideri care vor cu orice pret sa evite situatia din 2008, cand si-au castigat mandatul de abia in a doua etapa, cea a redistribuirii, anunta Romania Libera.

Mircea Geoana, posibil candidat la alegerile parlamentare, sustinut de USL. Fostul presedinte al PSD si actualul senator independent Mircea Geoana ar putea candida la alegerile parlamentare, sustinut de USL, potrivit actualului lider al PSD, Victor Ponta. Intrebat la postul B1 TV daca Mircea Geoana va candida sustinut de USL, presedintele PSD a raspuns: "Eu cred ca da". El a adaugat ca trebuie sa aiba o discutie cu acesta. In luna august, Mircea Geoana a declarat ca el nu a plecat niciodata din PSD si ca se considera in continuare un social-democrat, aratand ca va candida pentru un nou mandat la Senat in acelasi colegiu, informeaza Adevarul.