Surse: Sever Voinescu nu candideaza pentru Parlament. Deputatul Sever Voinescu, vicepresedinte al PDL, nu va candida pentru un nou mandat in Parlament la alegerile din decembrie, au declarat surse democrat-liberale. Sever Voinescu a fost ales deputat in 2008 in circumscriptia electorala 31 Prahova, colegiul uninominal 10. Nici Adriean Videanu si nici Radu Berceanu nu vor candida la alegerile parlamentare. Senatorul PDL Radu Berceanu, unul dintre cei mai vechi parlamentari, avand activitate neintrerupta in Parlament din anii '90, a decis sa nu mai candideze pentru inca un mandat. El spunea inca din primavara ca nu mai doreste sa candideze la alegerile din 2012. De asemenea, potrivit surselor citate, Colegiul Director a respins candidatura lui Valentin Iliescu, fost secretar de stat pentru Relatia cu Parlamentul in Guvernul Boc, care dorea sa fie pe lista pentru Valcea, anunta Adevarul.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Alianta maghiara anti-UDMR. Reprezentantii Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania (UDMR) nu s-au temut degeaba in urma cu cateva saptamani, atunci cand au atras atentia ca celelalte doua partide maghiare din Romania vor sa le puna piedica la alegeri. Oficialii Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) au anuntat ca sunt dispusi la incheierea unei aliante cu cei ai Partidului Civic Maghiar (PCM), deocamdata pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie. Mai apoi, potrivit membrilor PPMT, nu ar fi exclusa nici o fuziune intre cele doua partide, insa totul ar putea fi clarificat saptamana viitoare, dupa incheierea Congresului PCM. Valori identice "Noi suntem constienti ca valorile, baza noastra electorala, sunt cam aceleasi si, in aceste conditii, am vrea sa avem o colaborare mult mai stransa cu Partidul Civic Maghiar. De asemenea, daca exista candidati ai PCM in circumscriptiile electorale din Transilvania, portile noastre vor fi deschise. Daca maghiarii din Romania se vor mobiliza si ne vor ajuta, putem sa reprezentam PPMT in Parlamentul Romaniei", a declarat vicepresedintele PPMT, Zsolt Szilagyi. Acesta i-a intepat si pe cei de la UDMR, pe care i-a acuzat ca prefera monopolul, caz in care ar putea avea de pierdut la alegeri, scrie Romania Libera.

USL risca sa ramana fara candidat la Presedintie. Antonescu se dezumfla accelerat. Uniunea Social Liberala ar putea fi pusa in situatia ca, in curand, sa isi gaseasca un alt prezidentiabil. Cel mai recent sondaj CSOP, realizat in perioada 28 septembrie-3 octombrie, releva ca presedintele PNL, Crin Antonescu, continua sa scada accelerat in topul increderii. Cele doua luni petrecute la Palatul Cotroceni, urmare a suspendarii lui Traian Basescu, nu i-au priit liderului liberal.Astfel, daca in luna iulie, 28% dintre romani declarau ca au "multa si foarte multa" incredere in Antonescu, in luna septembrie acesta a pierdut sapte procente, ajungand la 21% grad de incredere. Scaderea cea mai drastica a fost inregistrata de Antonescu in prima luna a interimatului petrecut la conducerea statului, ocazie cu care a pierdut patru procente din increderea romanilor.Refuzul de a accepta rezultatele referendumului, care aratau invalidarea scrutinului, i-au mai adus o scadere de trei puncte. Deasupra liderului liberal se situeaza primarul Capitalei, Sorin Oprescu, ce se bucura de increderea a 22% dintre romani. De altfel, exista informatii conform carora Oprescu ar fi optiunea unor lideri influenti de la nivelul PSD pentru postura de prezidentiabil al partidului in 2014. noteaza EVZ.

"Famiglia" Mocanu: Tatal la Senat, fiul la Camera Deputatilor. Baronul local Victor Mocanu si fiul sau, Adrian, figureaza amandoi printre propunerile PSD Buzau pentru legislative. Fostul presedinte al Consiliului Judetean Buzau, Victor Mocanu, ar putea defila in viitorul Parlament brat la brat cu fiul sau, Adrian. Numele celor doi se regasesc pe lista de candidati trimisa la Bucuresti de PSD Buzau, potrivit unor surse social-democrate. Mai mult, cei doi ar urma sa mearga in campanie brat la brat. Mocanu senior apare drept candidat intr-un colegiu de la Senat, care include trei colegii de la Camera, printre care si cel in care candideaza Mocanu junior. Nominalizarea celor doi a fost posibila in conditiile in care familia Mocanu beneficiaza de sprijinul presedintelui PSD Buzau, Constantin Boscodeala. Pe baza acestei aliante politice pe plan local, candidaturile celor doi au fost validate de Comitetul Executiv al PSD Buzau. Adrian Mocanu a fost singurul propus pentru a candida in colegiul numarul 2 din Buzau, pe care l-a castigat la alegerile parlamentare din 2008. In schimb, Victor Mocanu a avut un contracandidat pentru colegiul 3 de la Senat in persoana actualului senator Vasile Ion, dar a castigat cu 73 de voturi contra 13, informeaza Adevarul.

Dreapta, intre clientela baronilor si mana lui Basescu. Alianta Romania Dreapta si-a definitivat in linii mari listele de candidati la alegerile legislative de pe 9 decembrie, care nu prezinta surprize foarte mari fata de numele avansate la inceputul saptamanii. Cu toate acestea, exista cazuri spectaculoase de abandon, dar si cateva schimbari de ultima ora care sugereaza o lupta apriga pentru colegiile eligibile pana in ultima clipa solutionata, partial, de interventia discreta a presedintelui. Cea mai surprinzatoare victima a pro-cesului de se-lec-tie a candi-da-tilor este Sever Voinescu, unul dintre "intelectualii lui Basescu" sositi cu patru ani in urma in PDL pentru a aduce sange proaspat zestrei de cadre a partidului. Voinescu nu si-a mai pastrat colegiul din judetul Prahova in care a candidat in 2008 si, fie ca si-a pierdut energia pentru lupta politica, fie ca nu mai gaseste resursele necesare, iese prematur si oarecum surprinzator din scena, avand in vedere ca a fost purtatorul de cuvant al campaniei preziden-tiale atat in 2009, cat si in campania pentru referendum. Daca este adevarat ca Voinescu si-ar fi dorit un colegiu in diaspora, atunci absenta sa de pe liste ar putea fi interpretata drept o scadere a influentei presedintelui in partid, scrie Romania Libera.