Ion Iliescu a declarat vineri, la Romania TV, ca nu este momentul potrivit pentru o noua suspendare a presedintelui Traian Basescu, deoarece nu au aparut elemente in plus care sa justifice suspendarea, in comparatie cu suspendarea din vara. Totodata, Iliescu a spus ca a avut retineri fata de toate procedurile de suspendare a lui Traian Basescu din functie, relateaza rtv.net.

Intrebat cum vede ideea lui Dan Voiculescu, potrivit caruia ar trebui declansata o noua suspendare a lui Basescu astfel incat referendumul pentru demitere sa aiba loc pe 9 decembrie, odata cu alegerile parlamentare, Iliescu a raspuns:

"Nu-s convins de aceasta chestiune, trebuie argumentata. A fost recent o incercare, in timpul verii, care s-a soldat cu rezultatul pe care il cunoastem. Ne tinem de asemenea exercitii de antrenare a musculaturii? Nu mi se pare cel mai potrivit moment. Ce a aparut in plus din vara pana acum ca sa exista o motivare pentru o asemenea actiune?"

Fostul presedinte a aratat ca, in acest moment, USL trebuie sa se concentreze pe alegerile parlamentare si formarea unei majoritati stabile: "De ce avem nevoie de scormonirea unor chestiuni cand nu exista o motivatie... Eu nu vad o motivatie anume pentru un asemenea pas. Sa ne concentram pe ceea ce este real (...) In momentul de fata, discutia mi se pare inutila".

Ion Iliescu a sustinut, insa, ca "de facto" Traian Basescu a fost demis la referendumul din 29 iulie, iar Curtea Constitutionala nu a avut motive constitutionale reale pentru a respinge acest lucru. Iliescu a invocat in acest sens datele ultimului recensamant al populatiei.

Iliescu a mai precizat ca el a avut retineri si in cazul celor doua suspendari anterioare, in care vede o reactie de forta. "Mie nu-mi place aceasta maniera impulsiva de a actiona si de a reactiona. Dar sa zicem ca, in vara, se mai cumulasera niste elemente, comportamentul in relatia cu partidele... (...) Nu asta este calea. Noi trebuie sa gasim o platforma de comunicare a fortelor politice", a spus fostul sef al statului.

Ideea unei noi suspendari din functie a presedintelui Basescu a fost lansata de catre presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu. Acesta a declarat luni seara, la Antena 3, ca Traian Basescu trebuie sa fie din nou suspendat, "de asa maniera incat atunci cand mergem la vot pe 9 decembrie pentru alegerile parlamentare sa avem si referendumul" de demitere. Potrivit lui Voiculescu, presedintele trebuie din nou suspendat pentru ca, dupa alegeri, exista "pericolul" ca Traian Basescu sa nu-l numeasca pe Victor Ponta premier si sa nominalizeze un alt membru USL "care nu va fi decat unealta lui pentru distrugerea USL-ului".

Si presedintele PNL, Crin Antonescu, declarase cu o zi in urma, la Pro TV, ca Traian Basescu va fi suspendat din nou, la sfarsitul acestui an, respectiv dupa alegerile parlamentare, daca nu il va numi premier pe Victor Ponta, in ipoteza in care USL castiga alegerile.

In schimb, liderul deputatilor PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, miercuri, referindu-se la ideea unei noi suspendari din functie a presedintelui Basescu, ca "multi dintre politicienii romani ar face bine daca ar scapa de obsesia care ii bantuie de dimineata pana seara".