Elena Udrea: "O noua suspendare a presedintelui ne-ar plasa in afara lumii civilizate". Elena Udrea a declarat, la postul RFI, ca o noua suspendare a presedintelui Traian Basescu ar fi un dezastru pentru Romania si l-a indicat pe Dan Voiculescu drept capul relelor din USL. "Cred in continuare ca oameni ca domnul Voiculescu in interiorul aliantei vor incerca sa provoace o alta suspendare. Teoretic, este posibil, practic, cred ca va fi foarte greu sa se intample. Chiar ne-ar plasa in afara lumii civilizate o a treia suspendare a aceluiasi presedinte, fara nici un motiv, doar pentru ca asa vrea USL", a spus Elena Udrea. Integral in EVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Ion Iliescu: A fost ambitia lui Basescu sa fie mot prezent la Bruxelles. Fostul presedinte Ion Iliescu a comentat conflictul dintre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta referitor atat la reprezentarea Romaniei la Bruxelles, cat si privind pozitia tarii noastre vizavi de bugetul UE. Potrivit lui Iliescu, Traian Basescu a tinut mortis sa plece el la Consiliul European: "A fost ambitia lui sa fie mot prezent. Trebuie sa aiba un sprijin din partea Guvernului". In opinia presedintelui de onoare al PSD, Victor Ponta trebuia sa reprezinte Romania la Consiliul European. Amintim ca premierul Victor Ponta s-a adresat, marti, Parlamentului pe tema pozitiei Romaniei in privinta bugetului UE 2014-2020, anunta Romania Libera.

Banii de la Uniunea Europeana: cine apara interesul national? Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta, sprijinit de parlamentarii USL, s-au contrat pe tema bugetului UE, cu o zi inainte de summitul Consiliului European unde se va discuta acest subiect Astazi incepe la Bruxelles un summit extraordinar al Consiliului European care va schita bugetul multianual al Uniunii Europene pe perioada 2014-2020. Romania este in pericol de a pierde 8 de miliarde de euro, daca se va aproba propunerea de buget initiata de Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European. Amenintarea care planeaza asupra Romaniei i-a stimulat pe politicienii de la Bucuresti sa se acuze reciproc si sa sustina ca ar rezolva lucrurile mai bine decat adversarii lor, informeaza Adevarul.

Parlamentul European simplifica procedurile pentru candidatii la alegerile europene. Cetatenii europeni care traiesc intr-un alt stat membru al UE vor putea candida mai usor la alegerile pentru Parlamentul European din vara anului 2014, eurodeputatii adoptand marti, la Strasbourg, o propunere in acest sens a Comisiei Europene, informeaza site-ul executivului UE, potrivit Agerpres. Actul normativ este menit sa simplifice procedura prin care cetatenii ce nu au resedinta in statul unde candideaza pot participa la alegerile europene, fiind amendata directiva 93/109. Urmeaza ca noile reguli sa fie aprobate si de Consiliul European, probabil pana la sfarsitul acestui an. In anul 2010, Comisia Europeana a avertizat asupra scaderii constante a ratei participarii la alegerile europene si asupra nevoii de a incuraja participarea cetatenilor europeni la aceste scrutinuri. Simplificarea procedurii pentru candidatii nerezidenti in tara unde candideaza este una dintre masurile care vin in aceasta directie. Integral pe EurActiv.ro.

Ion Cristoiu: Victor Ponta nu are niciun chef sa mearga la Consiliul European. Jurnalistul Ion Cristoiu a declarat, la postul B1 TV, ca Victor Ponta i-a cerut mandat presedintelui Traian Basescu desi nu voia sa mearga. "Era limpede ca Victor Ponta nu are niciun chef sa se duca. El este un smecher, smecherii ocolesc situatiile dificile. Era o situatie groaznica pentru el daca mergea, pentru ca acolo trebuia sa negocieze, avea probleme. Faptul ca a insistat denota faptul ca stia ca Basescu moare sa se duca. A fost un exercitiu de nationalism care nu l-a costat nimic pe Ponta", a declarat Cristoiu. "A mai infundat putin PDL-ul. USL mai castiga vreo 6 procente. In mod nesperat, i-a dat posibilitatea lui Ponta sa faca un exercitiu de mini-ceausism fara sa-l coste nimic. Basescu a ajuns in situatia in care crede ca toti ceilalti sunt copii, iar el e mare", a mai spus Ion Cristoiu, anunta EVZ.

Romania incearca sa scape de stigmatul european. Guvernul a adoptat ieri un memorandum asupra bugetului european pentru perioada 2014-2020 in care sustine ca Romania ar trebui sa faca uz de dreptul de veto in cadrul negocierilor din Consiliul European, pozitie sustinuta si de majoritatea USL din Parlament, care a adoptat o rezolutie prin care ii cere presedintelui Traian Basescu sa "apere ferm si fara echivoc" propunerile maximaliste ale Comisiei Europene. Traian Basescu a respins pozitia majoritatii, avertizand ca "daca plecam cu ideea de veto, atunci suntem in afara negocierilor". Un raport realizat de Centrul Roman de Politici Europene sustine, la randul sau, ca Romania ar avea mai mult de pierdut decat de castigat daca ar face uz de "veto", informeaza Romania Libera.