Mancare si bautura pentru voturi la Referendum. Potrivit rechizitoriului, in contextul organizarii, la data de 29 iulie 2012, a referendumului pentru demiterea Presedintelui Romaniei,Samson Dumitru a organizat o actiune de mobilizare a electoratului la nivelul judetului Cluj, in vederea exercitarii dreptului la vot de catre alegatori, in schimbul unor foloase materiale constand in bani sau produse alimentare (mancare si bautura). Pentru a pune in aplicare aceasta actiune de mobilizare a electoratului, Samson Dumitru a apelat la Nica Tudorel, Bitu Constantin Sebastian, Niculae Nicholas Vitto, Chiras Gigi Daniel, pe care i-a adus in acest scop din Bucuresti, precum si la Magurean Bogdan Cristian (cunoscut in mediul interlop local din Cluj-Napoca), cu sprijinul carora a contactat lideri ai unor comunitati cu locuitori majoritari cu situatie defavorizata (acestea fiind persoane lipsite de resurse financiare), pe care sa-i capaciteze in exercitarea dreptului la vot in contra unor sume de bani, scrie EVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Alegeri parlamentare 2012. Mecanismul votului uninominal: cum iese un mandat din votul pe care l-ai dat. Adevarul continua serialul "De ce sa merg la vot?" cu un articol in care legea electorala este explicata pe intelesul tuturor. Pentru ca, in actuala configuratie a procesului legislativ, fiecare vot conteaza. La propriu. Legea electorala pentru alegerea Parlamentului, adoptata in 2008, se afla in fata celui de-al doilea test. Actuala lege e ca un malaxor in care intra buletine de vot si din care ies mandate de parlamentar. Insa mecanismele acestei proceduri, desi vechi de patru ani, inca sunt greu de descifrat. Principiul dupa care se vor desfasura alegerile de pe 9 decembrie este cel al votului uninominal mixt. Adica votul are o componenta a reprezentarii directe si una a reprezentarii proportionale a partidelor in Parlament, in functie de rezultatele obtinute la nivel de judet si in tara. Norma de reprezentare, cea dupa care se traseaza si granitele colegiilor uninominale, este de un deputat la aproximativ 70.000 de locuitori, si un senator la aproximativ 160.000 de locuitori, anunta Adevarul.

Biletul de iesire al lui Nastase. Cum poate scapa de inchisoare. Fostul premier Adrian Nastase, condamnat la doi ani cu executare in dosarul "Trofeul Calitatii", va iesi mai repede din inchisoare, dupa ce judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti au hotarat, miercuri, sa elimine sapte zile din condamnarea totala. Cele sapte zile corespund perioadei in care fostul premier a fost spitalizat, la Spitalul Floreasca, dupa tentativa de suicid. Pentru reducerea pedepsei fostului premier au votat doi judecatori, iar unul impotriva, conform unor surse judiciare. Decizia instantei este definitiva si irevocabila. Avocatii lui Adrian Nastase, Lucian Bolcas si Ion Cazacu considera ca decizia Curtii de Apel este una corecta si reprezinta o victorie a sistemului judiciar romanesc, informeaza Romania Libera.

Mihail Neamtu: Guvernul sporeste artificial numarul votantilor eliberand acte noi detinutilor. Presedintele Noua Republica, Mihail Neamtu, considera ca Guvernul va spori artificial numarul votantilor prin eliberarea in regim de urgenta de noi documente de identitate pentru detinuti, afirmand ca Executivul Ponta "se arata inca o data mai apropiat de infractori decat de oamenii liberi". "Intentia Guvernului socialist este aceea de a spori in mod artificial numarul votantilor la alegerile din 9 decembrie. Guvernul Ponta se arata inca o data mai apropiat de infractori decat de oamenii liberi (...) Nu intelegem ratiunea urgentei cu care s-a luat aceasta masura pe banii publici", a declarat Mihail Neamtu. Liderul Noua Republica a mai spus ca "statul roman cheltuieste lunar 2.400 de lei, in medie, pentru un detinut, dublul salariului primit de un profesor" si "aloca 5,64 lei pe zi, adica 170 de lei pe luna, unui bolnav pe patul de spital". Integral in EVZ.

Hasotti anunta doua noi ministere in viitorul Executiv. Ministrul Culturii Puiu Hasotti a anuntat miercuri ca viitorul Executiv va avea cu doua, chiar trei ministere mai mult decat cel actual, motiv pentru care va exista o noua negociere intre partidele care formeaza Uniunea Social-Liberala. "Viitorul Cabinet va avea doua sau trei ministere in plus. Prin urmare, va fi o noua negociere intre partidele componente USL si, dupa aceasta negociere, in functie de situatia politica, in functie de realitatile politice, in functie de ce va avea nevoie partidul de la mine si in functie de decizia pe care o voi lua, se va intampla sau nu acest lucru. La ora actuala nu ma gandesc la asa ceva, la ora actuala ma gandesc doar la castigarea alegerilor", a declarat Hasotti, miercuri, in timpul unei conferinte de presa sustinute la Constanta, anunta Adevarul.

Cristian Preda: Basescu a inteles ca numirea lui Ponta in aprilie a fost o greseala. Prim-vicepresedintele PDL Cristian Preda le atrage atentia lui Victor Ponta si Crin Antonescun ca "idolatria partizana moare repede" si crede ca presedintele Traian Basescu pare sa fi inteles ca numirea lui Victor Ponta in functia de premier a fost o greseala. "In 2008, PNL sustinea ca daca, dupa alegerile din acel an, Calin Popescu-Tariceanu nu va ramane premier, politica romaneasca se duce de rapa. La trei luni dupa alegeri, Tariceanu pierdea sefia PNL, iar de atunci incoace opinia penelistilor despre fostul premier e mai degraba negativa. In 2009, PSD sustinea ca daca, dupa alegerile din acel an, Mircea Geoana nu devine presedinte, Romania e distrusa din temelii. La trei luni dupa alegeri, Geoana pierdea sefia PSD, iar de atunci incoace opinia pesedistilor despre fostul sef al Senatului e mai degraba negativa. Idolatria partizana moare repede, informeaza Romania Libera.