Deruta totala in ARD. Scaunul lui Blaga se clatina. Presedintele PDL poarta o mare parte din vina pentru esecul ARD la alegerile parlamentare, au sustinut in tot cursul zilei de ieri mai multi analisti politici, jurnalisti, dar si colegi de partid. Cel mai probabil, totul se va transa vineri la Colegiul Director al PDL. Presedintele PDL, Vasile Blaga, si-a condus partidul, alaturi de partenerii acestuia din ARD, spre o infrangere usturatoare. Bilantul este trist: numai 16% ca numar de voturi, un singur reprezentant al Aliantei, care si-a castigat mandatul cu peste 50% - si acela din cadrul Fortei Civice - si liderii PDL asteptand redistribuirea pentru a afla care dintre ei a intrat in Parlament. EVZ a identificat 10 motive pentru care Vasile Blaga ar trebui sa-si dea demisia, multe dintre acestea fiind exprimate in cursul zilei de ieri de lideri de opinie si politicieni.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

PPDD si PNL, adevaratii castigatori ai alegerilor. La prima intrare in Legislativ, partidul lui Dan Diaconescu obtine 15% din mandate. USL a castigat 58,61% din voturile pentru Camera Deputatilor si 60,07% la Senat, dupa numararea voturilor din 99,56% din sectii, ARD avand 16,52% la Camera si 16,72% din voturi la Senat, potrivit BEC. De asemenea, PPDD a obtinut 13,98% la Camera Deputatilor si 14,63% la Senat, iar UDMR - 5,15% la Camera si 5,25% la Senat. Partidele care au depasit pragul electoral vor avea mai multe locuri comparativ cu numarul de procente obtinute in alegeri, profitand de redistribuirea voturilor formatiunilor care nu au trecut pragul electoral. BEC nu a calculat inca distribuirea mandatelor, dar datele oferite de aceasta institutie, coroborate cu numaratorile partidelor, permit o estimare privind procentele de mandate ale fiecarei formatiuni. Potrivit primelor estimari, USL ar avea in jur de 63% din mandatele din viitorul Legislativ. Liderii USL sustin chiar ca vor avea 66% din mandate, dar informatia nu a fost confirmata din surse independente, anunta Adevarul.

Antonescu: Fata de Basescu, am facut in 20 de ani incomparabil mai multe sa fim in UE, NATO, spre Vest. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni seara, ca presedintele Traian Basescu este "daunator grav la adresa interesului national" si fata de acesta ar fi facut incomparabil mai mult ca Romania sa fie membru al UE, al NATO si sa aiba o politica externa indreptata spre Vest, potrivit Mediafax. "Noi am ajuns din cauza acestui iresponsabil care este Traian Basescu si acestui daunator grav la adresa interesului national, si a camarilei lui, am ajuns intr-o situatie inacceptabila. Ore intregi pot sa va dau argumentele pentru care, sau cu care, dovedesc oricui doreste serios ca sunt un pro-occidental si pro-american, cu un C.V. politic in aceasta privinta. Eu consider ca fara a avea pozitia de prim-ministru, de presedinte, de ministru de externe vreodata, eu, asa, ca simplu deputat ani de zile, ca membru al unui Guvern, ca membru fara a fi presedinte de partid, dar in conducerea unui partid, am facut in 20 de ani incomparabil mai mult decat Traian Basescu pentru ca Romania sa fie astazi spre Vest si nu in alta parte, sa fie membru NATO, sa fie membru al Uniunii Europene. O dovedesc oricand", a sustinut Antonescu, citat de Romania Libera.

Theodor Paleologu: "Am intrat in Parlament pe usa din dos a redistribuirii". Theodor Paleologu anunta ca a intrat in Parlament "pe usa din dos a redistribuirii", el sustinand ca ar fi refuzat mandatul daca nu ar fi "increderea a aproape 7.000 de oameni din colegiu". "Nu am castigat, ci am intrat in Parlament pe usa din dos a redistribuirii. As refuza mandatul, daca n-ar fi increderea a aproape 7000 de oameni din colegiu si a celor foarte multi din intreaga tara care isi doresc o voce impotriva urgiei USL-iste", scrie Paleologu pe Facebook. El mai scrie ca probabil ar fi parasit "dezgustatoarea politica romaneasca", daca nu l-ar fi intors din drum votul vecinilor sai. "Pe ei nu-i pot parasi...", incheie Paleologu. Theodor Paleologu a candidat pentru un nou mandat de deputat in Colegiul 9 din Sectorul 2, care a fost castigat de catre deputatul PNL Daniel Budurescu, scrie EVZ.

USL si UDMR, troc pe schimbarea Constitutiei. O alianta intre USL si UDMR ar duce la o majoritate de peste doua treimi, aproape 66%, adica exact cat este nevoie pentru a putea modifica legea fundamentala. Conform planului anuntat de USL, Romania ar putea deveni republica parlamentara. Daca se adopta acest sistem, atributiile presedintelui vor fi drastic reduse, iar cele ale Parlamentului vor creste. In plus, intr-o republica parlamentara, primul ministru are un rol major. "Nu trebuie sa mai avem un alt domn Basescu. Presedintele nu nominalizeaza pe cine-l taie capul in functia de prim-ministru, ci asa cum este in toate constitutiile, pe cel de la forta politica care are cel mai mare numar de mandate in Parlament", declara Victor Ponta, in campania electorala, referitor la proiectul de modificare a Constitutiei, anunta Adevarul.