Mircea Geoana ar fi avut mai multe intalniri cu membri USL pentru a incerca sa isi creeze o majoritate, dupa ce presedintele Traian Basescu i-ar fi oferit postul de premier, relateaza Romania TV. Purtatorul de cuvant al presedintiei a precizat, ulterior, ca presedintele "le solicita politicienilor sa nu-l implice in niciun fel in eventuale dispute din interiorul Uniunii Social-Liberale" si "face un apel la jurnalisti ca, atunci cand primesc o informatie neoficiala care-l implica pe presedintele Romaniei sau Administratia Prezidentiala, sa o verifice in mod oficial inainte de difuzare pentru a evita, astfel, lansarea unor dezinformari in spatiul public".

  • Surse apropiate de Mircea Geoana au declarat pentru HotNews.ro ca fostul lider PSD s-a intalnit in ultimele doua luni cu fostul premier, Calin Popescu Tariceanu, dar ca nu ar fi discutat despre ruperea PSD in vederea formarii unui guvern.
  • Senatorul PSD, Mircea Geoana, a declarat, citat de B1 TV: "Ambitia mea este sa desemnez premieri si nu sa fiu desemnat ca prim-ministru."

Potrivit RTV, intre acestia se numara Calin Popescu Tariceanu si Marian Vanghelie.

UPDATE Purtatorul de cuvant al presedintiei:

Referitor la zvonurile, vehiculate de o parte a presei in cursul diminetii de miercuri, potrivit carora presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, ar fi implicat in eventuale dispute din interiorul Uniunii Social-Liberale (USL), purtatorul de cuvant al presedintelui Romaniei, domnul Bogdan Oprea, face urmatoarea declaratie:

"Domnul presedinte Traian Basescu le solicita politicienilor sa nu-l implice in niciun fel in eventuale dispute din interiorul Uniunii Social-Liberale. De asemenea, domnul presedinte Traian Basescu face un apel la jurnalisti ca, atunci cand primesc o informatie neoficiala care-l implica pe presedintele Romaniei sau Administratia Prezidentiala, sa o verifice in mod oficial inainte de difuzare pentru a evita, astfel, lansarea unor dezinformari in spatiul public." face un apel la jurnalisti ca, atunci cand primesc o informatie neoficiala care-l implica pe presedintele Romaniei sau Administratia Prezidentiala, sa o verifice in mod oficial inainte de difuzare pentru a evita, astfel, lansarea unor dezinformari in spatiul public."

Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat marti seara, la Romania TV, ca presedintele Traian Basescu a incercat si alte variante de prim-ministru abordand mail multi oameni din PSD cu pentru a le propune functia. Liderul liberal a refuzat sa dea nume.

Crin Antonescu:

  • Traian Basescu e un om inteligent care intelege repede si pesemne ca a luat decizia a cautat alte variante, a explorat alte posibilitati, nu le-a gasit, asta este parerea mea.
  • Sunt convins in acest moment ca il va desemna pe dl Victor Ponta si probabil ca in cateva zile va cauta conditiile cosmetice ale unei asemenea desemnari.
  • Pe mine nu m-a sunat.
  • Intrebat daca a sunat pe altii din USL: Cred ca da, dupa informatiile, dar repet, neconfirmate in sens juridic asa, a sunat, a trimis vorba.
  • Intrebat daca a sunat oameni din PSD sau din PNL: Din PSD, din PNL nu se punea problema de la bun inceput.

Pe 7 decembrie, cu doua zile inainte de alegeri, seful statului a detaliat, intr-o conferinta de presa, profilul pe care premierul Romaniei ar trebui sa il aiba: "Trebuie sa fie un proeuropean si un proatlantist. Sigur, asta nu exclude relatia cu Rusia sau cu China sau cu India sau cu oricine vreti, dar domiciliul acestei tari este in Uniunea Europeana si in NATO. Aici ne construim si securitatea si prosperitatea. Aici, in Uniunea Europeana si in NATO. Deci, mi-as dori ca primul-ministru sa aiba un profil proeuropean, proatlantist, pentru ca acestea sunt interesele nationale vitale ale Romaniei."