Interviu: Noul deputat Verginel Gireada, "trei ani cu suspendare": "Dumnezeu nu e tigan". Verginel Gireada (PNL), proaspat deputat de Botosani, ales cu 15.000 de voturi, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Cluj la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu. Intr-un interviu pentru gandul Gireada spune ca dosarul sau este unul politic si ca a fost "bobinat pe fata" de adversarii politici. Deputatul de Botosani care si-a luat diploma de BAC in 2012, la 42 de ani, este un bun teoretician al principiilor anticoruptie. "Parlamentarii nu mai trebuie sa aiba imunitate. Sa mearga in fata instantei", a declarat Verginel pentru Gandul. Spune ca vrea ca sistemul judiciar sa se schimbe. "Justitia care m-a condamnat la momentul acela a fost intr-un fel, acuma poate o sa fie altfel", spune Gireada.

Politic ShowFoto: Colaj foto

PSD a obtinut Apararea de la PNL. Ministru va fi Gabriel Oprea. PNL va renunta la conducerea Ministerului Apararii, de tinuta de Corneliu Dobritoiu, pentru a prelua Ministerul de Interne, au declarat pentru EVZ surse parlamentare. In urma acestei intelegeri, actualul presedinte al UNPR, Gabriel Oprea, va reveni in fruntea Ministerul Apararii. De altfel, UNPR, care s-a desprins din PSD in 2010, va fuziona cu formatiunea social- democrata.

Esecul ARD: o lectie pentru viitor. O analiza sociologica mai atenta ar putea pune in evidenta ca PDL este intr-adevar un partid al dreptei, dar intr-un sens care ar trebui mai bine precizat pentru a intelege audienta sa atat de redusa. Toata lumea in PDL critica ARD si are dreptate sa o faca, atata doar ca e prea tarziu. Cand li s-a semnalat liderilor PDL ca asocierea cu un mare partid care nu mai exista (PNTCD) si cu unul fara nume si fara istorie (Forta Civica) sau cooptarea unui ONG cu o plaforma publica restransa nu au nici un rost, au reactionat polemic, scrie Deutsche Welle.

Ce are de castigat PSD din alianta cu UDMR. Victor Ponta, Traian Basescu si Kelemen Hunor au fost ieri la Bruxelles. Nu este clar daca s-au si intersectat, dar, date fiind rezultatul alegerilor parlamentare, perspectiva prezidentialelor si mizele pe termen lung ale guvernarii, exista interese ca toti trei sa se afle de aceeasi parte a baricadei. Cert este ca UDMR si PSD negociaza inca dinaintea alegerilor. PSD negociaza tot mai strans pentru obtinerea unei majoritati parlamentare fara voturile liberalilor. Deja premierul Victor Ponta a reusit sa adune in jurul lui circa 270 de parlamentari si mai are nevoie doar de 25 pentru a avea o majoritate simpla de partea sa, informeaza Romania Libera.

Care sunt planurile democrat-liberalilor pentru sedinta de vineri. Liderii PDL se intalnesc maine dimineata, la Palatul Parlamentului, in sedinta Colegiului Director. Sedinta a fost convocata de liderul democrat-liberal Vasile Blaga, la scurt timp dupa ce prim-vicepresedintele formatiunii politice Cezar Preda si-a dat demisia din functiile de conducere ale partidului, ca urmare a rezultatelor slabe obtinute la alegeri. Tematica discutiilor va fi prestatia slaba a partidului la alegerile parlamentare, scrie Adevarul.