A inceput deja lupta pe scaunul lui Voiculescu. Demisia lui Dan Voiculescu din Senat va duce la organizarea de noi alegeri in colegiul 8 din circumscriptia 42 Bucuresti, cel mai probabil in luna martie. Partidele au inceput deja calculele pentru a-si desemna candidatii. Pentru ca locul revine de drept PC-ului, ca urmare a negocierilor ce au avut loc in USL inainte de alegerile parlamentare din decembrie, conservatorii se asteapta ca nici PNL, nici PSD sa nu vina cu candidati scaunul lasat liber. Nici acestia nu au anuntat ca ar avea vreo intentie in acest sens. Dat fiind ca meciul se va juca pe terenul lui, primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, are planuri mari. Potrivit unor surse din USL, acesta nu doreste sa-l mai lase pe seful sau pe linie de partid, Dan Voiculescu, sa-i impuna un candidat pentru care sa garanteze el. Piedone vrea sa-si inscrie in cursa un apropiat, pe care sa-l poata controla si de la care sa obtina sprijin pe linie parlamentara, scrie Adevarul.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Antonescu: "Tariceanu poate candida la prezidentiale, dar nu din partea USL". Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat, luni seara, intr-o emisiune la Antena 3, ca fostul premier Calin Popescu Tariceanu poate candida la viitoarele alegeri prezidentiale "din partea cui vrea", sprijinit de o formatiune sau alta, insa nu poate face acest lucru din partea PNL sau USL. "Domnul Tariceanu daca se refera la alegerile prezidentiale din Romania ia decizia de a candida cand vrea, cum vrea, in ce moment vrea. Dar asta il priveste pe domnul Tariceanu, nu priveste USL sau PNL. Domnia sa poate candida independent, poate gasi stiu si eu...o formatiune sau alta care sa sprijine. Noi vorbim de candidatura USL, dreptul domnului Tariceanu este de a candida, dar asta nu are treaba cu USL", a spus Antonescu. Liderul PNL a mai spus ca singurii sustinatori ai lui Tariceanu in ceea ce priveste candidatura la alegerile prezidentiale sunt Andrei Chiliman si Elena Udrea, anunta Adevarul.

Adriana Saftoiu: Crin Antonescu copiaza foarte mult ceea ce face Traian Basescu. Consultantul politic Adriana Saftoiu a declarat, luni seara, ca, in mod constient sau nu, presedintele PNL Crin Antonescu il copiaza foarte mult in ceea ce face pe Traian Basescu. "In cazul in care raspunsul ar fi altceva decat Traian Basescu, atunci mi se pare mult prea putin, mult prea riscant si, cu toata parerea de rau, trebuie sa spun lucrul acesta: Crin Antonescu, in mod constient sau nu, copiaza foarte mult ceea ce face Traian Basescu. Exact ce ii reprosa lui Traian Basescu, un tip de autoritarism, conflictual, negativism, o face cu dubla masura. As spune ca, din pacate, ii lipseste experienta politica pe care Traian Basescu a capatat-o pana a ajunge presedinte", a explicat Adriana Saftoiu la Digi 24, informeaza Romania Libera.

Simpatizanti ai partidului lui Dan Diaconescu, batuti mar la Slatina. Mai multi simpatizanti PP-DD care se deplasau in coloana, in municipiul Slatina, pentru promovarea candidatului partidului la alegerile locale partiale din 3 februarie, sustin ca au fost agresati chiar in apropierea sediului Politiei Municipale Slatina de catre persoane necunoscute, scrie Agerpres. In urma incidentelor reclamante de sustinatorii PP-DD o persoana, un cameraman, a solicitat ambulanta si a fost transportat la Spitalul Judetean de Urgenta Slatina pentru ingrijiri medicale. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Olt, Claudia Radu, afirma ca in acest caz au inceput cercetari pentru loviri si alte violente, iar persoanele care sustin ca au fost agresate nu au rani vizibile ce ar fi putut fi provocate cu corpuri contondente. Politistii nu au gasit armele albe cu care simpatizantii PP-DD sustin ca au fost agresati, scrie EVZ.

Dilema USL: presedinte-jucator sau presedinte-spectator. Definirea atributiilor sefului statului este cel mai delicat punct al modificarii Constitutiei, preconizata de USL. PSD si PNL au viziuni diferite. Liderii USL vor sa demareze, in perioada urmatoare, procedurile de modificare a Constitutiei, in incercarea de a obtine aprobarea Parlamentului pana in luna iulie a acestui an. Chiar daca USL are cele doua treimi din voturi necesare pentru modificarea Constitutiei in Parlament, operatiunea se poate dovedi dificila. PSD si PNL au neintelegeri in privinta unora dintre articole, in timp ce alte propuneri ar putea genera controverse in plan extern. Printre propunerile USL figureaza si schimbarea articolului din Constitutie care reglementeaza modul in care presedintele desemneaza candidatul pentru functia de prim-ministru, anunta Adevarul.