Combinatiile unui deputat USL de Ilfov. "Te pun in legatura cu aia smecheri, nu cu toti fraierii". Deputatul PNL de Ilfov, Hubert Thuma, este unul dintre politicienii care a fost votat si a ajuns in Parlament, chiar daca are dosar penal pentru coruptie. "Evenimentul zilei" prezinta convorbiri inedite din procesul care s-a mutat la Curtea Suprema. Thuma este acuzat de procurori ca "s-a implicat activ, prin intermediul primarilor liberali din Ilfov, in scopul obtinerii de foloase necuvenite" pentru Mihai Betelie. Fost prim-procuror al Parchetului Sectorului 4, Betelie este prieten cu politicianul si a fost trimis in judecata, in acelasi dosar, pentru sase acuzatii de coruptie. DNA arata ca "procurorul Betelie ar fi administrat societatea de sortare de gunoi, Enronservice, prin intermediul unor apropiati", scrie EVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Parlamentarii romani. Cu ANI se cearta, dar anii nu iarta. Parlamentarii romani si-au dorit, inca de la inceputul acestui mandat, mai multe privilegii dar si "protectie" in fata Agentiei Nationale de Integritate si au votat un statut care-i apara, spun ei, de "abuzuri". "Adevarul" a descoperit, in toata dezbaterea "super-imunitatii", singurul lucru fata de care deputatii si senatorii nu au avut vreodata imunitate: timpul. In viteza si fara o dezbatere publica mai consistenta, Senatul si Camera Deputatilor au adoptat, la sfarsitul lunii ianuarie, legea privind statutul deputatilor si senatorilor. Actul normativ contine o serie de prevederi care intaresc imunitatea parlamentarilor si ii protejeaza pe senatorii si deputatii incompatibili. Ajuns la presedintie, statutul parlamentarilor a fost intors de Traian Basescu la reexaminare si pentru compeltari. Senatorii si deputatii au parut ca dau inapoi si renunta la artiolele care ii protejeaza excesiv, dar pana la urma, dupa o dezbatere aprinsa in plen, chiar intre parlamentari ai PNL si PSD, legea a fost retrimisa in comisia de statut. Aceasta agitatie a deputatilor si senatorilor de a-si proteja functiile, in timp ce in alte tari parlamentarii au renuntat aproape complet la imunitate, lasa impresia ca parlamentarul roman vrea doar privilegii si ar vota, la nevoie, chiar si o imunitate in fata timpului. Integral in Adevarul.

Cine se lupta pentru postul de guvernator in Transilvania de Nord. Anuntul premierului Victor Ponta, potrivit caruia regionalizarea ar urma sa se produca pana la finalul anului, a starnit agitatie mare la Cluj. Prima batalie va fi pentru stabilirea capitalei regionale. "In orice formula, Clujul trebuie sa fie capitala regionala, pentru ca este capitala traditionala a Transilvaniei si pentru ca, din toate punctele de vedere, este cel mai important oras", a spus presedintele PSD Cluj, Remus Lapusan, intr-o conferinta de presa de zilele trecute. Singurul oras din Regiunea de Nord-Vest, care include judetele Cluj, Satu Mare, Salaj, Maramures, Bistrita-Nasaud si Bihor, care mai emite pretentii de capitala regionala mai este Oradea. Insa bihorenii nu vor sa ia locul Clujului in aceasta regiune, ci sa formeze una noua, numita Crisana - Maramures, care ar urma sa includa judetele Bihor, Satu Mare si Maramures. Insa cum varianta cea mai probabila este aceea in care regiunile vor ramane, deocamdata, in actuala lor formula, au inceput sa fie vehiculate diferite nume care ar putea ocupa postul de guvernator, informeaza Romania Libera.

Cum a vrut Becali sa conduca PNL-ul. Cunoscut pentru spectacolele pe care le regizeaza singur, Gigi Becali a anuntat, ieri dimineata, ca se gandeste sa plece din PNL. Micul joc politic pare sa fi fost provocat de dorinta sa de a ocupa o functie de conducere in PNL, mai ales ca, pe 23 ianuarie, liberalii au alegeri interne. Nu i-a iesit. "Domnul Antonescu mi-a spus: Gigi daca vrei sa ramai in PNL nu poti avea nicio functie in urmatorii doi ani de zile. De ce? Probabil asa au statutul lor. Sunt oameni vechi in PNL pe care probabil i-ar deranja", a povestit Gigi Becali, dupa o discutie cu Antonescu. Acesta ii transmisese lui Becali ca are de ales intre a ramane in PNL sau de a reveni in pozitia de lider al PNG. "S-a comportat ca toti membrii PNL, chiar daca au avut loc schimburi polemice pe care niciodata George Becali nu le-a inceput", l-a laudat Antonescu pe Becali, scrie EVZ.

Crin Antonescu: "Ungaria este o tara mica al carei lider vrea sa duca o politica mare". Presedintele Senatului Crin Antonescu a vorbit joi seara despre "razboiul steagurilor" din Tinutul Secuiesc, subliniind ca nu se intentioneaza modificarea articolului 1 din Constitutie. Liderul PNL a declarat la Realitatea TV ca orice presedinte al Romaniei ar trebui sa tina cont de doua lucruri: "primul, acela ca este primul reprezentant si responsabil al statului roman. Al doilea, ca este mereu presedintele tuturor romanilor, cu alte cuvinte este si presedintele secuilor din Romania. Este un lucru care in momentele tensionate poate sa scape, dar nu e bine sa ii scape celui care este sau va fi presedintele Romaniei". "Romania nu are niciun interes ca stat sa dezvolte o tensiune, un conflict pe teritoriul ei. In acelasi timp, Romania este obligata sa faca respectata legalitatea, Constitutia si legile tarii. E o chestiune de comunicare, de fermitate neagresiva si lucrurile cred ca trebuie sa se separe foarte clar. Oricare dintre noi, daca doreste, poate arbora in curtea sa steagul Marii Britanii, al Canadei. Orice cetatean roman de origine maghiara poate arbora orice simbol doreste in imprejurari private", a explicat Antonescu, anunta Adevarul.

UDMR cere Budapestei sa nu-si exporte conflictele politice. Oficialii maghiari ameninta Romania cu deteriorarea relatiei bilaterale. Politicienii de la Bucuresti pun disputa pe seama tensiunilor politice interne din Ungaria. Disputele legate de steagul secuiesc au intrat intr-o noua faza. In ringul declaratiilor a intrat ministrul de Externe din Budapesta, Janos Martonyi. El a declarat ca Ungaria a avut o pozitie constanta de-a lungul ultimilor 22 de ani legata de autonomia Tinutului Secuiesc, in sensul sprijinirii autonomiei secuilor. "Daca o comunitate pretinde o forma de autonomie in mod democratic, societatea majoritara trebuie sa ia in considerare cererea ei", a spus seful diplomatiei maghiare. De asemenea, el a cerut oprirea procedurilor judiciare legate de cei care au arborat pe institutii publice drapelul Tinutului Secuiesc, informeaza Romania Libera.