Opozitia la un an de bilant: rateuri pe toata linia. De mai bine de un an, actuala Opozitie se chinuie sa conteze pe scena politica. Fara mare succes. Dupa pierderea puterii odata cu guvernul Ungureanu, fortele de dreapta nu au reusit sa mai revina la guvernare. Semnalul a fost dat de rezultatul alegerilor locale din iunie cand PDL a reusit sa obtina doar cateva primarii importante, precum Aradul, Brasovul, Alba-Iulia, sau Cluj-Napoca, dar a pierdut toate primariile de sectoare din Bucuresti si si-a adjudecat doar trei consilii judetene. Schimbarea lui Emil Boc cu Vasile Blaga in fruntea partidului nu a reusit sa refaca imaginea PDL si sa creasca scorul electoral al partidului, ci dimpotriva. PDL nu a reusit sa valorifice nici efectul referendumului de demitere a lui Traian Basescu. De cealalta parte, Forta Civica, proaspat creata de Mihai Razvan Ungureanu, si mai vechea Noua Republica au esuat in a convinge ca formatiuni de sine statatoare, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Gabriel Oprea: Ce fac eu la Guvern? Il pazesc pe Victor Ponta. Vicepremierul Gabriel Oprea a vorbit, joi seara, despre relatia sa cu fostul premier Adrian Nastase, dar si despre cea pe care o are acum cu primul-ministru Victor Ponta. Oprea a explicat astfel ca Adrian Nastase era un om autoritar, care impunea si impune respect, in timp ce Victor Ponta este "mai relaxat". Intrebat cu ce se ocupa la Guvern, vicepremierul a glumit spunand ca "il pazeste pe Victor Ponta". "Adrian Nastase e un om foarte autoritar, care a invatat cum se face meseria- Impunea si impune respect. Cu domnul Victor Ponta - ma intrebati ce fac eu acolo la Guvern - il pazesc pe Victor Ponta! Evident ca glumesc, il cunosc foarte bine dar il respect foarte mult pe premier. Prin tot ce pot sa fac eu, vreau sa-i intaresc autoritatea premierului Victor Ponta", a declarat Oprea, la Realitatea TV, anuntaRomania Libera.

Antonescu l-a lasat pe Ponta singur la o carte despre suspendarea lui Basescu. Prezent la lansarea unei carti privind suspendarea presedintelui Traian Basescu din aceasta vara, premierul Victor Ponta a descoperit ca situatia politica din vara lui 2012 a avut "un scop strategic", si anume faptul ca institutiile si societatea nu se mai raporteaza la o personalizare "de genul statul sunt eu". "Pentru mine, dupa 2012, mult timp, cel putin cat am eu in vedere sa fac politica, nu va mai exista in Romania o personalizare de genul "statul sunt eu", a fost concluzia lui Victor Ponta. Potrivit surselor EvZ, la lansarea cartii trebuia sa vina si presedintele Senatului Crin Antonescu, dar acesta si-a anulat pe utima suta de metri participarea. Inainte sa-si inceapa discursul, premierul i-a marturisit lui Daniel Constantin: "Daniele, Crin si Dragnea ne-au lansat singuri". Si la inceputul discursului Victor Ponta a afirmat, sugestiv: "Doar eu sunt inculpat in boxa acuzatilor, ceilalti au dat bir cu fugitii, sper sa nu se fi transformat in martori". Integral inEVZ.

Amendament privind extinderea accesului Consiliului Holocaustului la arhiva MApN, semnat joi. Ministrul Apararii Mircea Dusa si directorul Centrului pentru Studii Avansate privind Holocaustul, Paul Shapiro, au semnat joi, un amendament la Protocolul intre Ministerul Apararii Nationale si Consiliul Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii, informeaza un comunicat al Ministerului Apararii Nationale, remis Romania Libera. Amendamentul va extinde, astfel, accesul reprezentantilor Consiliului Memorial al Holocaustului din SUA la inventarele si documentele referitoare la perioada 1938-1964, din depozitele de arhiva ale M.Ap.N. Evenimentul a avut loc joi dupa-amiaza, la sediul Ministerului Apararii Nationale, scrieRomania Libera.

Blaga, despre cresterea venitului minim anuntat de Ponta: Praf in ochii romanilor. Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, la Realitatea la Raport, ca masura anuntata joi seara de Victor Ponta privind cresterea venitului minim garantat cu 13% reprezinta doar "praf in ochii romanilor" si ca e mult prea putin raportat la scaderea puterii de cumparare a romanilor. "Cresterea venitului minim garantat cu 13% este praf in ochii romanilor. Dupa un an de guvernare Ponta, preturile la energie, la gaze, reflectate in preturile bunurilor de larg consum, au crescut mult mai mult. E mult prea putin pentru scaderea puterii de cumparare a populatiei. Am reusit macrostabilizarea tarii, iar acum profita de ea Ponta", a spus Blaga, la Realitatea TV. "Ponta e la guvernare de un an si trei zile, ar trebui in primul rand sa faca locuri de munca, n-am vazut nicio masura pe care guvernul s-o fi luat de cand e la guvernare. A crescut de 3 ori pretul la gaze si energie in guvernare Ponta. Plus cresterea pretului la alimente, anuntaEVZ.