DNA ramane spaima coruptilor. Topul politicienilor si magistratilor spagari. Teama politicienilor, afaceristilor si magistratilor care se simt cu mita pe caciula este intensa. DNA a marcat trei premiere. Unii politicieni, oameni de afaceri si chiar magistrati, speriati de amploarea luptei anticoruptie din timpul mandatului lui Daniel Morar la sefia Directiei Nationale Anticoruptie, au sperat ca avantul DNA in combaterea fenomenului va mai scadea dupa alegeri si apoi dupa schimbarile la varf din Parchete. Dupa instalarea Codrutei Kovesi la sefia DNA, scepticii chiar "puneau cruce" anchetelor complexe ale DNA. Iata ca au trecut aproximativ doua luni de zile si teama politicienilor care se stiu cu mita pe caciula, ori a afaceristilor si a magistratilor cu probleme de coruptie n-a scazut deloc, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Fenechiu nu-si ia gandul de la minister: "Proiectele vor fi terminate cand o sa ma intorc". Ministrul demisionar al Transporturilor, Relu Fenechiu, afirma ca este greu ca toate proiectele incepute sa fie terminate, adaugand ca acestea vor fi finalizate atunci cand el va reveni in fruntea ministerului. "Multumesc lui Dumnezeu, ce mi-am propus sa fac, am cam reusit pana acum. Premierul a fost placut impresionat de echipa pe care am lasat-o la Ministerul Transporturilor si le-a cerut sa continue proiectele incepute", a spus Fenechiu, aflat la Ministerul Transporturilor. Intrebat de jurnalisti daca crede ca vor fi terminate toate proiectele, inclusiv autostrada Targu Mures-Ungheni-Iasi, Fenechiu a raspuns ca este greu, anuntaAdevarul.

Corlatean: Asteptam progrese de la negocierile de la Viena pe problema transnistreana. Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a declarat, luni, ca doreste ca la runda de negocieri de la Viena in formatul "5+2" privind problema transnistreana sa fie atinse "progrese de fond", informeaza Mediafax. "Asteptam sa existe progrese de fond pentru ca chestiunile procedurale au fost abordate. Este bine ca acest mecanism a fost relansat dupa o perioada de inactivitate, insa este momentul in care partile, pe baza unei mari increderi reciproce si bineinteles, in formatul consacrat, "5+2", cu cei care sunt parte a mecanismului, sa se intre in gestionarea temelor de fond", a afirmat ministrul roman. El a aratat ca aceasta tema a fost abordata si in discutiile sale cu omologul rus, Serghei Lavrov, de saptamana trecuta de la Moscova, iar partea rusa a exprimat de asemenea asteptarile sale privind inregistrarea unor progrese de fond in negocieri, informeazaRomania Libera.

Stolojan a trecut in declaratia de avere pe 2013 actiuni Transgaz in valoare de peste 1 milion lei. Eurodeputatul PDL Theodor Stolojan a trecut in declaratia de avere depusa in 2013 actiuni la Transgaz in valoare de 1,084 milioane de lei, dupa ce in aprilie a fost acuzat de ANI de fals pentru ca in declaratia pe anul trecut nu mentionase actiunile detinute la compania energetica, scrie mediafax.ro. In declaratia de avere pe 2013, publicata pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente, Stolojan indica la rubrica plasamente si investitii un pachet de 5.320 actiuni ale Transgaz Medias in valoare de 1.084.216 lei. El precizeaza ca acest pachet il detinea la data de 7 iunie 2013, iar numarul de actiuni a fost marit prin cumparare cu sume obtinute din vanzarea altor actiuni in mai 2013. Stolojan mai declara la acest capitol si un pachet de 230.000 actiuni la SIF Oltenia Craiova, cu valoare la zi de 320.850 lei, care nu apar in declaratia depusa pe 2012. Pe de alta parte, rezulta fata de declaratia din 2012 ca Stolojan a vandut intre timp un pachet de actiuni de 444.960 lei (valoare in decembrie 2011) la SIF Moldova, un pachet in valoare de 33.306 la Fondul Proprietatea, un pachet de 145.000 lei la Petrom, un pachet de 321.300 lei la Banca Romana de Dezvoltare si un pachet de 180.600 lei la SIF 1 Banat Crisana, scrieEVZ.

PNTCD: "Crin Antonescu primeste in PNL oportunisti si puscariabili". Partidul National Taranesc Crestin Democrat (PNTCD) va promova o initiativa legislativa de instituire a incompatibilitatii intre functia de ministru si calitatea de "puscariabil". Intre timp, PNTCD ii solicita presedintelui PNL, Crin Antonescu, sa-si ceara scuze in fata romanilor pentru ca l-a numit pe Relu Fenechiu in functia de ministru. "Asa cum a facut si in cazul lui George Becali, Crin Antonescu primeste si promoveaza in PNL oportunisti, oameni fara convingeri, puscariabili, persoane care au fost plasate in functii de conducere cu scopul unic de a accede la putere si la resursez", se arata intr-un comunicat al PNTCD emis Adevarul. PNTCD propune o initiativa legislativa de instituire a incompatibilitatii intre functia de ministru si calitatea de "puscarias", anuntaAdevarul.

Calculele care preced inlocuirea lui Fenechiu. Oficial, liberalii decid astazi pe cine propun in locul lui Relu Fenechiu la Ministerul Transporturilor. Neoficial, mai toata lumea il vede deja ministru pe Ovidiu Silaghi, desi premierul Victor Ponta are, totusi, unele ezitari. Sedinta conducerii liberale in care se decide cine ii ia locul lui Relu Fenechiu la Ministerul Transporturilor este programata astazi, dar balanta pare sa fie definitiv inclinata in favoarea lui Ovidiu Silaghi, care a mai ocupat de altfel aceasta functie in primul Cabinet Ponta. Faptul ca Silaghi are castig de cauza in fata deputatului de Iasi Mugurel Cozmanciuc si ca sedinta de astazi nu va aduce surprize este sugerat si de absenta de la intalnirea Biroului Politic National a presedintelui PNL, Crin Antonescu. De altfel, Ovidiu Silaghi a si fost ieri la Palatul Victoria, exact cand premierul Victor Ponta prelua stafeta la Ministerul Transporturilor de la Relu Fenechiu, condamnat vinerea trecuta la cinci ani de inchisoare cu executare pentru complicitate la abuz in serviciu in dosarul "Transformatorul", informeazaRomania Libera.